Fiffen vender tilbake

I dag åpner Høstutstillingen. Alltid er det noen som ikke kommer lenger enn til Arcimboldo.

-  DE SISTE UKENE har det vært glissent mellom gjestene her på kveldstid, men nå ser det ut til at fansen er tilbake, konstaterte Fredag da spisevennene valgte å sondere terrenget på Kunstnernes Hus noen få dager før åpningen av Høstutstillingen.

-  Südøst er visstnok det nye stamstedet for en del av samme klientell. Men det er rart med det: Når høsten kommer, rusler buskapen hjem, nikket Robinson, og hørte forskrekket at det lød som et fromt valgønske fra Senterpartiet.

De befant seg i Kunstnernes Hus, i restauranten, som med sin gedigne takhøyde, nakne vegger og marmorgolv, skaper et sjenerøst rom for stemmer og stemning. Her er verken duker eller gardiner som kan dempe lyden. Likevel er det faktisk mulig å høre hva bordvennen sier. Iallfall når budskapet er tydelig:

-  Knallbra! forkynte Robinson. Utbruddet skyldtes forretten -  en tunfisk ceviche, altså en kald lime-marinert, på et vis kokt fisk, servert med mango, jalapeno, avokado, koriander og pepper. -  En fulltreffer av en smakssymfoni, et fyrverkeri i munnen. Og like vakker og fargerik å se på!

Fredag sendte lange blikk og en smakegaffel over bordet og var på sin side skuffet over sin rett:

-  Hvitvinsdampede blåskjell sto det i menyen, men dette er en tam suppe med løk og fløte. Hvor er pepper og salt? Hva med litt chili? Ikke er den ordentlig varm heller. Og så små skjell! Jeg tror jeg sparer appetitten til hovedretten.

DET SKULLE BLI LENGE å vente. Velkomsten hadde vært avmålt, men vennlig. Vann ble skjenket i glassene nesten før de hadde satt seg, menyen ble utlevert og fulgt opp med brød og oliven, salt og urter. Robinson fikk oppfylt sitt ønske om blåskjell, som strengt tatt ikke var på kveldsmenyen, som forrett. Den sto riktignok ikke til forventningene, men heldigvis viste hovedretten seg være verd å satse på, selv om det altså tok sin tid.

-  Arcimboldo har egentlig en fin lunsjmeny, sa Fredag, som hadde tilbrakt flere formiddager på friluften i selskap med en salat eller en bruschetta med godt pålegg.

-  Sympatisk nok kan du bestille en rimelig caférett helt fram til kl. 22. Eller bare ta en vin, øl eller kaffe avec. Stedet er jo både kafé og restaurant, etter lyst og lommebok.

Men nå sto hovedretten for tur. Høstmenyens kanin var foreløpig ikke på plass, forklarte kelneren. Den annonserte «grillede entrectte av landfé» fikk den lett agrare Robinson til å filosofere om hva slags fé det ellers kunne handle om.

DET ENDTE MED at begge spisegjestene bestemte seg for fisk. En sprøstekt uer til Robinson, en confit av sjøørret til Fredag. Denne gang var Robinson meget fornøyd.

-  En stekt uer helt etter min smak. Ikke for salt, som uer ofte blir. Og tilbehøret er strålende: Ovnsbakte potetbåter, sopp, bacon og løk, med deilig sjy til.

-  Ørreten er også prima, saftig og god, med risotto smaksatt med krabbe, sa Fredag og smattet blidt. -  Men siden dette er kunstmalernes hus, stusser jeg litt på fargevalget: Retten med uer er gjennomgående brun, mens både ørret og risotto er rosa, riktignok med noen friske, grønne urter til. Kelneren hadde anbefalt en fransk chardonney til måltidet, en Bourgogne Jurassique, til 360 kr for ei flaske. -  Jeg hadde nok ønsket meg en tørrere vin, sa Robinson.

EN GOD MIDDAG SKAL ha en søt finale, postulerte Fredag. Valget sto mellom oster, sjokoladekake, sablékjeks med bær og ovnsbakt fersken med is. De to søteste vant. Og selv om Robinson egentlig ikke likte å rense rips og solbær for blad og stengler på tallerkenen, fikk kokken godt bestått på den retten også. Fredag slo fast at fersken ikke vant på et opphold i stekeovnen.

Surret av stemmer tok kvelden, men i helga blir det full rulle.

-  Vi får håpe de fleste kommer seg inn på utstillingen, så får de ta Arcimboldo på tur ut, sa Robinson.

Se og bli sett: I en måned nå står restauranten i Kunstnernes Hus klar for å ta imot Høstutstillingens mange besøkende. En oppfordring må være å vente med kaféen til etter gallerirunden.