SKUTT OG DREPT: Studenten Benno Ohnesorg (26) døde av skuddene fra den tyske politimannen Karl-Heinz Kurras. Han ble skutt da han forvillet seg inn i en bakgård i kaoset under en demonstrasjon i Berlin i juni 1967. Bildet viser Friederike Hausmann med den skadde medstudenten. Ohnesorg tilhørte ikke de aktive i studentbevegelsen og var mer opptatt av kristelig ungdomsarbeid. Drapet fikk fart på organiseringen av venstreradikal ungdom i Tyskland. Foto: Ullstein Bild
SKUTT OG DREPT: Studenten Benno Ohnesorg (26) døde av skuddene fra den tyske politimannen Karl-Heinz Kurras. Han ble skutt da han forvillet seg inn i en bakgård i kaoset under en demonstrasjon i Berlin i juni 1967. Bildet viser Friederike Hausmann med den skadde medstudenten. Ohnesorg tilhørte ikke de aktive i studentbevegelsen og var mer opptatt av kristelig ungdomsarbeid. Drapet fikk fart på organiseringen av venstreradikal ungdom i Tyskland. Foto: Ullstein BildVis mer

Fikk skylda for det tyske ungdomsopprøret

Politimannen som drepte en demonstrant var i virkeligheten spion for den østtyske etterretningstjenesten Stasi. Nå kan 81-åringen miste pensjonen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

||| BERLIN (Dagbladet.no):

MED PISTOL PÅ HALVANNEN METERS AVSTAND skjøt den vesttyske politimannen Karl-Heinz Kurras studenten Benno Ohnesorg under en demonstrasjon i Berlin i 1967.

Han døde senere av skuddene.

Drapet vakte enorm oppsikt og fyrte opp radikal, tysk ungdom. Venstreaktivister begynte å organisere seg for å protestere mot det de trodde var et voldsovergrep utført at det vesttyske politiet, som de mente var autoritært og gjennomsyret av nazi-sympatisører.

NYHETEN OM AT DEN ANTATTE nazi-politimannen Karl-Heinz Kurras i virkeligheten var en kommunistiske spion, har nå slått ned som en bombe i Tyskland. Det er en historikers arbeid i Stasi-arkivet som har brakt de nye opplysninger for dagen. Og i forrige uke kunne avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung avsløre at Karl-Heinz Kurras faktisk var agent for det østtyske Ministerium für Staatssicherheit (MfS — eller «Stasi»). Siden har saken rullet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn