Boksalget går opp, mens lesingen holder seg stabil. TV-tittingen går som en jojo. CD-salget stuper, mens vinyl (!) er på vei tilbake. Tilsett eksplosiv teknologutvikling, en dæsj digitalt bakkenett og en solid dose nye nettmedier, og resultatet er uoversiktlighet. Alt vi kan gjøre er å si som Eilert Løvborg i Ibsens Hedda Gabler, når han blir konfrontert med det håpløse i å skrive en bok om framtiden: «Men det er ett og annet å si om den allikevel.»
Noen holdepunkter har vi dog
Det vil finnes rikelig med penger og betalingsvilje.
Platesalget har sunket med en firedel på et tiår, men konsertbesøk har økt enda mer, og vi har aldri kjøpt flere musikkspillere. Digital kjøpetekst på nettet er en flopp, men nettbokhandlene går så det suser. Problemet er ikke pengemangel, men at pengestrømmen går i andre retninger enn mange produsenter skulle ønske seg. For å løse det problemet (i den grad det er et problem) før 2017, trengs ikke stokken, men gulrota.
Kulturlivet vil fortsatt være kjøpers marked.
Da som nå vil tilbudet av kulturprodukter langt overstige etterspørselen, og resultatet vil være det samme som i dag: gjennomsnittskunsteren vil ikke være i nærheten av å tjene en normal årsinntekt. Maksimen "don\'t quit your day job" vil om mulig være enda sannere i 2017.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger