Filmen om drapet har vært forbudt i 55 år

Filmen om lensmannsdrapene ble stanset. I dag kan du se den her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se filmen på Dagbladet.nos tjeneste Film Online!

SOMMEREN 1926 BLE DE TO LENSMENNENE John Solumsmoen og lensmann Oluf Aalde myrdet i skogen ni kilometer nord for Hønefoss.

Politifolkene var på jobb da det skjedde, de jaktet på to mistenkelige personer som hadde brutt seg inn og sprengt et pengeskap på et landhandleri i Ådalen. Eksplosjonen var så kraftig at alle i omegn våknet. Men da de ankom stedet var tyvene stukket til skogs. Lensmennene dro etter dem inn i skogen. De kom aldri tilbake.

Det var begått en udåd av den mest uhyggelige art. En hård kamp hadde funnet sted, jorden var oprevet og marken oversprøitet med blod.

Det skrev journalist Gunnar Larsen i Dagbladet.

Solumsmoen (34) lå død med to knivstikk i halsen og en kule i hjertet. Aalde (54) var skutt i ryggen og pannen med revolver, men var bevisst, og kunne avgi forklaring før han døde.

25 ÅR ETTER ble dette, en av norgeshistoriens mest omtalte og dramatiske krimsaker, til film. Men filmen ble forbudt vist.

Den ene drapsmannen fikk gjennomslag for at personvernet var viktigere enn ytringsfriheten. Først i dag er filmen fritt tilgjengelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer