Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Finanseliten vil ta diktatorisk makt over verden

- Ville konspirasjoner, sier kritikerne. Per-Aslak Ertresvåg svarte deg!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Den store sammensvergelsen

og Dette er vårt Kennedydrap

«Makten bak makten», skrevet av tidligere journalist og redaktør Per-Aslak Ertresvåg, er en av de mest kontroversielle bokutgivelsene i år.

Kritikkene har vært harde, men de første 3000 eksemplarene er allerede utsolgt, og boken kommer nå i nytt opplag.

«Verdenshistorien slik den blir fortalt er falsk. Det som skjules og som forfatteren avdekker, er krøniken om Makten bak makten, om klanen som sto bak og beriket seg på det økonomiske sammenbruddet i 1929, som planla både 1. og 2. verdenskrig, som finansierte både kommunismen i Russland og Hitlers opprustning. Samtidig er det historien om Den nye verdensorden og globaliseringen. [...] Ingen militærmakt kan stanse den utvikling som er satt i gang», heter det i presentasjonen av boken.

Forfatteren selv forstår at boken er kontroversiell, men forteller at han har fått hundrevis av brev og henvendelser fra folk som støtter ham.

- Bak globaliseringen ligger en skjult hensikt som er å tilrive seg en diktatorisk makt over verden, og verken demokrati eller nasjonalstater skal ha en framtidig rolle i dette. Det jeg forsøker å skrive om, er at en liten selvutnevnt finansiell elite har arbeidet målbevisst for dette gjennom i hvert fall hundre år, sier forfatteren til Dagbladet.no.

MANGE BESKRIVER innholdet i «Makten bak makten» som ekstreme konspirasjonsteorier.

- Ertresvåg prøver å lage en syntese av alle konspirasjonsteorier fra den franske revolusjon til vår tid, skriver Dagbladets John Olav Egeland.

Han mener at når uvissheten tårner seg opp, og verden blir kompleks og vanskelig å forstå, kan det være bekvemt å gripe til konspirasjoner av som forklaring, slik Ertresvåg gjør.

- Det kan føre riktig galt av sted, mener Egeland.

Asbjørn Dyrendal, førsteamanuensis i religionsvitenskap ved NTNU, mener boken helst burde være ulest, og er bekymret for ideene som kommer til uttrykk:

- Ertresvåg eksemplifiserer en type konspirasjonsteori jeg gjerne kaller for «myten om det onde brorskap» - fortellingen om en supersammensvergelse som enten styrer verden eller som er på god vei til å gjøre det. [...] Det er ingen ende på ville ideer hos Ertresvåg eller hans kilder. Slik blir det når man kaster seg på alt fra alternativ fysikk og medisin til alternativ historie med andres «profetiske innsikt» og egen entusiasme som eneste medhjelper, skriver han på Forskning.no

MEN ERTRESVÅG får også støtte fra faglig hold.

- Mye av det som blir sagt, er - på tross av innvendingene - så alvorlig, at boken må tas alvorlig. Ja, om bare en tidel er sant, gis det tilstrekkelig gode grunner til å reagere. [...] Som historiker må jeg si: Stor makt er utvilsomt samlet på altfor få hender». Det skriver professor i statsvitenskap Trond Nordby i Dagbladet.

Selv mener forfatteren at enkelte av kritikkene har misforstått.

- Jeg har aldri pretendert at dette skulle være en fullkomment ukomplisert bok. Jeg vil heller si at jeg har ønsket å gi signaler, slik at folk selv kan trekke konklusjoner. Jeg syns deler av kritikken har vært veldig lite konkret, jeg hadde imøtesett en mye sterkere kritikk, men basert på en mer rimelig analyse av hva som står i boka. Enkelte av anmelderne har ikke lest boken skikkelig, sier Ertresvåg.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

- BLE NEKTET TILSVAR: - Kritikk er viktig og ønskelig, men den må være seriøs. Noen av kritikerne har åpenbart ikke lest boken skikkelig, sier forfatteren.
SUPERKONSPIRASJON: - Det er ingen ende på ville ideer hos Ertresvåg, mener Asbjørn Dyrendal.
FINANSELITEN HAR HEMMELIG PLAN: Per-Aslak Ertresvåg mener markedstilpasningen, oppløsningen av gamle verdier og nasjonalstatens svekkelse, er biter i en planlagt totalitær verdensstat.
HAR SKAPT VOLDSOM DEBATT: Boken «Makten bak makten».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!