Finnes det 30 ulike evangelier?

Bare fire evangelier fikk plass i Bibelen. Det er det en grunn til. Leserkommentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Les også: Judas var en judas likevel

«HVA SOM KAN KALLES evangelium er omdiskutert, men man antar at det fantes minst 30 evangelier i kristendommens barndom. Bare fire ble tatt inn i Bibelen. Flere av de andre hadde alternative fortolkninger av kristendommen», heter det Dagbladet.nos sak fra i går, Judas var en judas likevel.

For historieopplysningens skyld bør det presiseres at de eneste evangeliene som skrives i det første århundre, er de fire som kom med i Det nye testamente.

Det er kun disse fire som seriøse historikere og bibelforskere vil bruke som kilder for å finne informasjon om hva den historiske Jesus sa og gjorde. Se for eksempel Jakob Jervells innledning til de fire evangelier i Bokklubbenes «Jesus» (2002).

DISSE EVANGELIENE tok tidlig form i muntlig og skriftlig tradisjon og ble utgitt i endelig versjon i perioden 60 - 95 e.Kr.

Fra det annet til det fjerde århundre dukker det opp rundt ti evangelier til, primært for å fylle ut med \'ny informasjon\' om to perioder de fire første evangeliene sa lite om: Hva skjedde i Jesu barndom, og hva underviste Jesus disiplene om i perioden mellom hans oppstandelse og himmelfart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer