Finnes det 30 ulike evangelier?

Bare fire evangelier fikk plass i Bibelen. Det er det en grunn til. Leserkommentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Les også: Judas var en judas likevel

«HVA SOM KAN KALLES evangelium er omdiskutert, men man antar at det fantes minst 30 evangelier i kristendommens barndom. Bare fire ble tatt inn i Bibelen. Flere av de andre hadde alternative fortolkninger av kristendommen», heter det Dagbladet.nos sak fra i går, Judas var en judas likevel.

For historieopplysningens skyld bør det presiseres at de eneste evangeliene som skrives i det første århundre, er de fire som kom med i Det nye testamente.

Det er kun disse fire som seriøse historikere og bibelforskere vil bruke som kilder for å finne informasjon om hva den historiske Jesus sa og gjorde. Se for eksempel Jakob Jervells innledning til de fire evangelier i Bokklubbenes «Jesus» (2002).

DISSE EVANGELIENE tok tidlig form i muntlig og skriftlig tradisjon og ble utgitt i endelig versjon i perioden 60 - 95 e.Kr.

Fra det annet til det fjerde århundre dukker det opp rundt ti evangelier til, primært for å fylle ut med \'ny informasjon\' om to perioder de fire første evangeliene sa lite om: Hva skjedde i Jesu barndom, og hva underviste Jesus disiplene om i perioden mellom hans oppstandelse og himmelfart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.