MYE VIL FÅ MER: Norske politikere er opptatt av å snakke om «like muligheter for alle», skriver Magasinets spaltist Erling Dokk Holm. Men slik er det ikke - Eksistensen av arv gjør at vi har et samfunn uten like muligheter, mener Dokk Holm. Her bivåner reder John Fredriksen en fotballkamp sammen med sine tvillingdøtre Kathrine og Cecilie. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX
MYE VIL FÅ MER: Norske politikere er opptatt av å snakke om «like muligheter for alle», skriver Magasinets spaltist Erling Dokk Holm. Men slik er det ikke - Eksistensen av arv gjør at vi har et samfunn uten like muligheter, mener Dokk Holm. Her bivåner reder John Fredriksen en fotballkamp sammen med sine tvillingdøtre Kathrine og Cecilie. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIXVis mer

Finnes det en norsk politiker som tør å si at arv er urettferdig?

Det lurer Erling Dokk Holm på.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Magasinet): Hvis du var et vanlig menneske, men levde på en annen planet og fikk beskjed om at du skulle lande i Norge, men ikke ante i hvilken familie eller hvor, hva slag samfunn hadde du da foretrukket?

Dette spørsmålet stilles usedvanlig sjelden i norsk politikk. Det stilles derimot ofte blant studenter som tar filosofi eller statsvitenskap.

Det ble formulert av en fyr ved navn John Rawls i 1971. Spørsmålet har den umiddelbare effekt at en rekke klassiske posisjoner blir ubekvemme å forsvare.

Det Rawls har lært oss, er at alle tenker på hvordan vi har det, når vi skal mene noe om hvordan de andre bør ha det.

Like muligheter

Den mest vanlige konklusjonen på et slikt spørsmål, om det er stilt blant et tilfeldig utvalg mennesker, er at samfunnet bør gi alle like muligheter, samt at det bør utelukke de mest lidelsesfulle utfall.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn