Fisk å bli glad av

Hjemmelagde fiskekaker er sikkert, godt og billig. Og så blir man i godt humør av det.

VIANVANG: Kjøkkenmaskina suser på Vianvang. I ei tid med fokus på matsikkerhet er det trygt å gjøre det meste av jobben selv. Arne Brimi velger hjemmelagde fiskekaker til lunsj denne marsdagen. Og den samme er utgangspunkt for fire andre fiskeretter. Nye smaker i kombinasjon med gammel teknikk.

- Disse små fiskekakene med røkt laks passer utmerket i en salat. Den røkte laksen gir fiskekakene en særpreget smak. Passer godt sammen med rotgrønnsaker også, oppfordrer kokken.

Hjelper på humøret

Hyse er den beste fisken for hjemmelagde fiskekaker. Men også torsk og sei passer godt til. Og det er viktig at råvarene er helt ferske.

- Spør alltid når fisken har kommet til butikken. Den skal være dagsfersk. Og hysa er viktig. Fordi den binder så godt, sier Brimi, som er tilhenger av god, hjemmelaget fiskemat.

Når han leser varedeklarasjonen på fiskeproduktene i butikken, hender det ofte at han rister oppgitt på hodet.

- Hva er egentlig fiskeråstoff? spør Brimi, og rister på hodet:

- Nei, da er det bedre å gjøre jobben selv så vet man at det blir ekte vare, fortsetter han.

Aronia-saft fra Jæren. Aroniabær, eller svartsurbær som de også kalles, er i mange år blitt brukt av indianere i Norda-Amerika. Til Norge kom bærbuskene rundt 1980. Tre bærprodusenter på Jæren har nå slått seg sammen og startet produksjonen av Aronia-saft. Smaken minner litt om blåbær og inneholder også antioksidanter. Kan drikkes som den er eller med vann. Passer godt i sauser og dressinger.
Aronia-saft fra Jæren. Aroniabær, eller svartsurbær som de også kalles, er i mange år blitt brukt av indianere i Norda-Amerika. Til Norge kom bærbuskene rundt 1980. Tre bærprodusenter på Jæren har nå slått seg sammen og startet produksjonen av Aronia-saft. Smaken minner litt om blåbær og inneholder også antioksidanter. Kan drikkes som den er eller med vann. Passer godt i sauser og dressinger. Vis mer

Han steker en sitronskive lett i panna for å sette smak. Deretter en tomat.

- Det beste med en god fiskemiddag, er at det hjelper på humøret, sier Brimi.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Hjemmelagd fiskepudding
er også populært - kanskje spesielt blant de yngste. Og har du først tatt deg bryet med å lage fiskefarse, kan du også lage dine egne fiskepinner.

- De må for all del ikke sammenliknes med dem du kjøper i butikken, sier Brimi og legger opp et lite tårn sammen med tomat og agurk i skiver.

En gammel klassiker er fiskeboller i karrisaus. Skal sausen bli virkelig god, må du følge Brimis anvisninger. Brun smør og karrikrydder i kjelen før du tilsetter mel og melk.

- Dette er den gammeldagse måten å gjøre det på, og det var en grunn til at de gjorde det slik. Og for å sette en ekstra spiss på måltidet, serverer du med sprøstekt bacon. Litt strevsom hverdagskost kanskje, men vel verdt strevet, sier kokken.

En grunnoppskrift er utgangspunktet for fem gode fiskeretter. Her er Arne Brimis fiskemat:

Grunnoppskrift fiskefarse

- det er viktig at fisken er fersk og kald når du skal lagefarse. Legg den eventuelt noen timer i kjøleskapet før du går i gang.

500 g reinskjært fiskefilet av hvit fisk, for eksempel hyse, torsk eller sei

2 ts salt

1,5 ss hvetemel

1/2 ts nykverna hvit pepper

1 egg

3-4 dl melk

Slik gjør du:

1. Skjær fisken i grove biter. Kjør den i foodprocessor til smidig deig. Da har du fiskedeig. Dersom du blander inn melk, egg eller annet, får du fiskefarse.

2. Bland i salt, pepper og mel. Pisk egget lett sammen, og rør det inn.

3. Tilsett melk, litt av gangen. Pass på at melk og farse har lik temperatur før du blander. All melk må være skikkelig innkjørt før ny blir tilsatt.

Fiskeburger med grilla grønnsaker

1 grunnoppskrift fiskefarse

1 løk

4 tomater

4 skiver sitron

smør

Slik gjør du:

1. Forme rause fiskekaker, om lag 10 centimeter i diameter. Rut i dem med en kniv.

2. Smelt smør i ei steikepanne. Stek fiskekakene forsiktig i panne. Bruk god tid.

3. Legg sitronskivene i ei anna varm panne. Stek dem til de setter smak på panna. Stek videre løk og tomater i panna.

Små fiskekaker med røkt laks

- den røkte laksen er en fin smaksforsterker. Man kan enten finskjære den røkte fisken og blande den inn i farsa. Eller man kan gjøre som her: Rulle fisk rundt de små fiskekakene.

1 grunnoppskrift fiskefarse

300 g røkt laks i skiver

blanda salat

2-3 persillerot

Slik gjør du:

1. Forme fiskefarsen til små kaker. Kle dem med røkt fisk. Stek kakene i ei stekepanne med smør.

2. Rense salaten. Legg salaten i bunnen av en bolle eller et fat.

3. Bak sellerirota heil. Skjær den i passende biter og dryss over salaten.

4. Server salaten med godt brød til. Sett fram olivenolje og eddik for dem som liker det.

Tips: Lag en stor porsjon. Til 20 gulrøtter og 20 persilleroter. Fyll med vann til det dekker. Tilsett 200 gram smør. Varm gryta nesten til kokepunktet og la det trekke under lokk til grønnsakene er møre. Kan deretter oppbevares i gryta opptil ei uka. Skjær grønnsakene i biter før servering.

Hjemmelagde fiskepinner

1 grunnoppskrift fiskefarse

1 bukett brokkoli

4-5 tomater

Slik gjør du:

1. Forme fiskefarsen til avlange fiskepinner. Stek dem i varm steikepanne. Skru ned varmen og stek videre til de er gjennomstekte. Det tar om lag 10 minutter.

2. Rens brokkoli og stek dem møre i ei steikepanne med smør.

3. Skjær tomatene i skiver. Legg deretter på fiskepinnene og brokkoli.

Fiskepudding med soltørka tomat

1 grunnoppskrift fiskefarse

200 g blanda grønnsaker, erter og gulrøtter

2 ss soltørka tomat

8 fileter ansjos

Slik gjør du:

1. Bland grønnsakene inn i farsa.

2. Pensle ei form, eventuelt flere porsjonsformer, med smeltet smør. Legg to ansjosfileter i bunnen

3. Varm opp ei langpanne med vann.

4. Stek fiskepuddingen i vannbad ved 180 grader i 15 minutter ved små porsjonsformer.

Fiskeboller med karrisaus, gulrøtter og bacon

1 grunnoppskrift fiskefarse

1 ss karripulver

50 g smør

50 g hvetemel

1 liter kokt melk

Slik gjør du:

1. Forme små fiskeboller av farsen. Bruk ei spiseskje. Dypp skeia med jevne mellomrom slik at de slipper.

2. Varm opp melka til om lag 80 grader, trekk bollene i om lag fem minutter.

3. Ta ut bollene, men behold melka til sausen.

4. Star med sausen. Smelt 50 gram smør i aluminiumskjele. Ha i karripulveret. Fres forsiktig i 2-3 minutter.

5. Ha i mel. Rør godt sammen. Spe med kokende melk, litt og litt av gangen.

6. Serveres med kokte gulrøtter og sprøstekt bacon.

VIN, BARNE OG RÅVARETIPSET:

Vintipset

Donnhoff Riesling 2004 (20314), Tyskland kr. 119.40. En god og billig fiskevin. Passer godt til hvit fiskemat, men også til forretter av laks og skalldyr. Ung fruktighet med innslag av sitrus og epler. Vinhusets vinmarker ligger like ved elva Nahe, en sideelv til Rhinen.

Barnetipset

Hjemmelagd fiskepudding. Ikke alle barn er like glad ifisk. Brimis tips er å la barna bli med når maten lages. Hjemmelagd fiskepudding med grønnsaker er et alternativ. Mat blir også morsommere om den serveres i porsjonsformer. Til fiskepudding passer det godt med gulrøtter og grønne erter. Soltørket tomat er også et alternativ, men det passer kanskje best for de litt eldre.

Råvaretipset

Aronia-saft fra Jæren. Aroniabær, eller svartsurbær som de også kalles, er i mange år blitt brukt av indianerne i Nord-Amerika. Til Norge kom bærbuskene rundt 1980. Tre bærprodusenter på Jæren har nå slått seg sammen og startet produksjon av Aronia-saft. Smaken minner litt om blåbær og inneholder også antioksidanter. Kan drikkes som den er eller med vann. Passer godt i sauser og dressinger.

Hjemmelagd fiskepudding. Ikke alle barn er like glad i fisk. Brimis tips er å la barna bli med når maten lages. Hjemmelagd fiskepudding med grønnsaker er et alternativ. Mat blir også morsommere om den serveres i porsjonsformer. Til fiskepudding passer det godt med gulrøtter og grønne erter. Soltørket tomat er også et alternativ, men det passer kanskje best for de litt eldre.