Fiskelykke på Aker Brygge

At det ikke finnes fortreffelige restauranter på Aker Brygge, er riv ruskende galt

DETTE MÅ VÆRE BYENS mest maritime restaurant på denne årstida, sa Fredag og skuet ut mot ei skøyte som lå og vogget bare et par - tre meter unna.

- Nei, nærmere havet - med hvit duk - kommer man neppe i Oslo, sa Robinson.

Magasinets restaurantløver hadde tatt plass ved vinduet i det sobre og elegante lokalet helt ytterst på Aker Brygge. Allerede like innenfor døra røpet lukta at lutefisksesongen er godt i gang. Etter noen dype drag gjennom nesa, hadde Robinson bestemt seg for hovedrett. Fredag ville prøve noe annet.

- Her er det mye som høres godt ut, sa Fredag og dvelte ved beskrivelser av torsk, breiflabb, hellebarn og ørret.

- Dette lover bra!

HVIS ROBINSON ØNSKET forrett, anbefalte servitøren gravet ørret og rakefisk.

- Mange åpner med det før lutefisk, forklarte hun, men la til at enda flere gikk rett på lutefisken. Som seg hør og bør på et sted som dette serveres lutefisken «à volonté», på godt norsk «med påfyll». Så ligger også prisen på den særnorske delikatessen på kr 365, ca. 100 kroner over de andre hovedrettene.

Robinson lyttet for en gangs skyld ikke til «erfarne restaurantfolk» og bestilte husets fiskesuppe (98,-).

Fredag valgte ristede kamskjell med foie gras terrine og aprikossjy (148,-), og pannestekt hellebarn med urterisotto, glaserte grønnsaker og rødvinssaus med skinke (278,-).

- Aker Brygge ... jeg vet ikke, men jeg synes stemningen her er litt trist på denne årstida, sa Fredag.

Robinson skulle til å protestere, men akkurat da kom forrettene.

- Den var veldig ... grønn, sa Robinson og smakte på fiskesuppa, som besto av steinbit, laks og blåskjell - og så mye fersk basilikum at fiskesmaken ble parkert litt for langt i bakgrunnen.

- Godt, men jeg hadde nok foretrukket en litt mindre grønn hånd i tilberedelsen. Fredag var derimot storfornøyd. Kombinasjonen av det varme, faste kamskjellkjøttet og den kalde, myke foie gras terrinen slo nesten knockout på Fredag.

- Genialt! Aprikossjyen og de tørkede fruktene forsterker kamskjellmuskelens iboende søthet. Og sammen med gåselever er dette uimotståelig!

FRA DET OMFATTENDE vinkartet hadde de to valgt spansk og hvitt - ei flaske Terras Gauda 2002 til kr 480,-, som gikk fint til både suppe, kamskjell og seinere hellebarn.

Lofoten serverer sesongens lutefisk med ertestuing, bacon, bechamelsaus, to typer sennep, poteter og flatbrød. Ønsket Robinson noe annet, ville kjøkkenet gjøre sitt ypperste for å framskaffe dette. Sirup? Brunost? Gammal-ost?

Robinson tok til takke med restaurantens «standardoppsett».

- Og øl og akevitt! Det hører med, sa Robinson.

LUTEFISKEN HADDE PERFEKT konsistens, var akkurat passe mild i smaken og tilbehøret kom i rikt monn.

- Mmm. Dette er godt. Og så er det noe høytidelig over sesongens første lutefiskmåltid, sa Robinson.

Fredag konstaterte lykkelig at hovedretten ikke sto tilbake for forretten.

- Helt fantastisk. Sprø, lysebrun skorpe og deilig, smakfullt, mykt og hvitt kjøtt inni. Folk som sier de ikke liker fisk, vet ikke hva de snakker om, stønnet Fredag.

En godt parfymert urterisotto med blancherte sukkererter, vårløk og gulrøtter akkompagnerte det rause fiske-stykket. Og hvis du tror rødvinssaus er forbeholdt kjøtt, tenk om igjen.

- Nok en spennende smakskombinasjon. Hjemmeseier for kjøkkenet igjen, sa Fredag.

MÅLTIDET BLE AVRUNDET med sjokolade fondant servert med mandarinsorbet og grapefruktgelé, og italiensk marengs med pasjonsfruktcrème og ymse friske bær (begge deler kr 102,-).

- En verdig avslutning til et nydelig måltid, sa Fredag.

- Helt enig. Fiskesuppa var kanskje litt for grønn etter min smak, men helheten er likevel svært bra, sa Robinson.

- Og jeg synes Aker Brygge er flott om vinteren. Den er mye mer behagelig her enn når det er tettpakket av folk. Ja, selv 80-tallsarkitekturen blir nesten vakker sånn off season, sa Robinson.

Stemningsfullt: På denne årstida er det vanskelig å finne en restaurant som ligger nærmere bøljan blå - i Oslo sentrum. Lofoten anbefales, både for lutefiskelskere og andre som er glad i deilig mat.