Fjellstøtt fra Fuji

Suveren i råfiskligaen.

- FUJI ER JAPANERNES hellige fjell, og jeg må si at kvaliteten her på restaurant Fuji har holdt seg fjellstøtt opp gjennom åra, sier Robinson til Fredag da de to setter seg ved sushibaren. Fredag er spent på om kvaliteten har holdt seg siden sist, det begynner å bli en stund siden de sist besøkte japaneren på Skillebekk i Oslo. Det har dukket opp svært mange sushirestauranter av ymse kvalitet i hovedstaden de siste åra. Fuji er en av de gamle som har servert japansk i årevis. Robinson og Fredag får hver sin fuktige frottéklut til å tørke av hendene, og ganske raskt sitter de med hver sin meny.

GODT UTVALG av kjøtt- og fiskeretter finnes på menyen, samt frityr- og japanske gryteretter. Nede kan man sette seg i separate rom på puter ved lave bord, eller ved ordinære bord. - Jeg er glad i det elegante og hyggelige lokalet nede, men i dag syntes jeg det var strålende å sitte her oppe i baren, sier Fredag med et blikk på den varierte sushimenyen.

- Det å sitte ved en sushibar, sammen med en Kirin og en sake, for å se hvordan disse dyktige kokkene jobber, er ikke bare en fryd for øyet, jeg tror jammen det er sunt også, spøker Fredag.

EN HYGGELIG SERVITØR tok drikkebestilling. Både Robinson og Fredag bestilte hver sin japanske øl, Kirin (48), og begge hadde også lyst på hver sin karaffel med det japanske brennevinet sake (68), som serveres varmt. Ofte er det godt å starte et japansk måltid med litt suppe, men denne gang fristet en ren og enkel tunfisksashimi.

- Renskåret rå tunfisk har en særegen og mektig smak som jeg assosierer mer med ekstremt mørt kjøtt enn fisk, smattet Robinson.

- Dette tunfiskkjøttet var det dessuten svært god kvalitet på, mente Fredag og fortsatte:

- Det er to ting som betyr noe for at sushi skal smake godt, råvarer og ris, og her på Fuji er de gode på begge deler. Noen steder i byen holder ikke risen høy nok kvalitet, men det gjør den alltid på Fuji, og risen er jo selve nerven i sushikunsten.

SUSHIGLADE Robinson og Fredag delte en kamskjellmaki som hadde fått en styrkedråpe som var både smakfullt og ganske lekkert rødt i kombinasjon med det nesten gjennomsiktig hvite kamskjellkjøttet. Robinson ønsket seg en softshellcrab-maki, og angret ikke et sekund på det. Spesielt makien blir krydret opp med ekstra chilisaus.

- Ulempen med sushi er at magen alltid blir mett lenge før øynene, klaget Fredag. Riktignok etter at magen hadde fått påfyll av sushi både med laks og ål.

- Det er viktig å porsjonere japansk mat i litt sakte tempo, poengterte Robinson med en liten slurk sake. Fuji hører ikke med blant byens rimeligste sushibarer, men både Robinson og Fredag er av den oppfatning at den hører til blant de bedre.

DE HAR GODE DESSERTER også, både Robinson og Fredag fant magerom til en Fuji Ice Cream (65).

- Knallgod is, men frukten har ikke fått nok sol, kommenterte Fredag.

- Det tilgir vi, har du noen gang fått solmoden mango i Norge? svarte Robinson og tok regninga. Sammen forsvant de to ut i sommernatta. Fulle av energi og i godt humør - som alltid etter et godt måltid japansk.

<B>HOLDER STAND: Fuji på Skillebekk i Oslo er en av de gode gamle blant byens japanske restauranter. Og den holder kvaliteten oppe i et marked med hard konkurranse.