Flagget som kostet 29 000 menn livet

På denne dag heiste de flagget på Iwo Jima. Og filmen har premiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN JAPANSKE ØYA Iwo Jima var ugjestfri, vulkansk, uten severdigheter. Det var ikke noe yrende av dyre- og planteliv her. Tvert om, japanerne kaller den for svoveløya.

Til denne steinhaugen kom de amerikanske soldatene da andre verdenskrig gikk mot slutten, i februar 1945. I mangel på bedre ord beskrev de øya som en grå svinekotelett.

I DAG ER DET NORGESPREMIERE på filmen«Brev fra Iwo Jima». Dette er Clint Eastwoods andre film om kampene på Stillehavsøya, nå fra japanernes ståsted. Det handler om brevene de skrev hjem mens de ventet på amerikanerne, og den sikre død.

Filmen etterfølger Eastwoods «Flags of our fathers», som fulgte de amerikanske soldatene fra de ble i landsatt på strendene her.

Etter fire dagers kamp fikk reist det mye omtalte flagget på øyas høyeste punkt, strategisk viktige Mount Suribachi (166 moh). Det skjedde for nøyaktig 62 år siden i dag, den 23. februar 1945. Og fotografiet av hendelsen er antakelig verdens mest kjente krigsfotografi. 

IWO JIMA var Japans siste skanse før fastlandet, og måtte tas for at de amerikanske styrkene skulle få kontroll over japansk luftrom og fly til Tokyo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer