Flagget som kostet 29 000 menn livet

På denne dag heiste de flagget på Iwo Jima. Og filmen har premiere.

DEN JAPANSKE ØYA Iwo Jima var ugjestfri, vulkansk, uten severdigheter. Det var ikke noe yrende av dyre- og planteliv her. Tvert om, japanerne kaller den for svoveløya.

Til denne steinhaugen kom de amerikanske soldatene da andre verdenskrig gikk mot slutten, i februar 1945. I mangel på bedre ord beskrev de øya som en grå svinekotelett.

I DAG ER DET NORGESPREMIERE på filmen«Brev fra Iwo Jima». Dette er Clint Eastwoods andre film om kampene på Stillehavsøya, nå fra japanernes ståsted. Det handler om brevene de skrev hjem mens de ventet på amerikanerne, og den sikre død.

Filmen etterfølger Eastwoods «Flags of our fathers», som fulgte de amerikanske soldatene fra de ble i landsatt på strendene her.

Etter fire dagers kamp fikk reist det mye omtalte flagget på øyas høyeste punkt, strategisk viktige Mount Suribachi (166 moh). Det skjedde for nøyaktig 62 år siden i dag, den 23. februar 1945. Og fotografiet av hendelsen er antakelig verdens mest kjente krigsfotografi. 

IWO JIMA var Japans siste skanse før fastlandet, og måtte tas for at de amerikanske styrkene skulle få kontroll over japansk luftrom og fly til Tokyo.

Invasjonen ble igangsatt 19. februar 1945. Øya var full av japanere som lå og ventet i bunkere. En mindre, men likefullt ekstremt dramatisk variant av D-dagen utspilte seg da amerikanerne satte i land soldatene sine. Tapstallene var store.

Slaget varte i over en måned. Det gikk med 22 000 japanske og 7000 amerikanske liv. Bare 1083 japanere overlevde.

Flagget som kostet 29 000 menn livet

DET VAR IKKE et ufarlig prosjekt å plante det amerikanske flagget her, og de som gjorde det først er ikke de seks mennene som er med på det verdenskjente bildet.

Det skjedde nemlig to flaggheisinger på dette fjellet 23. februar. Bildet fra den første flaggheisingen var ikke godt nok til å bli verdeskjent.

Det første flagget ble heist rundt klokka 10.20. Fotografen Louis R. Lowery fra Leatherneck Magazine tok bildene.

Flagget ble reist av en gruppe amerikanske soldater som han fulgte til topps etter en skuddveksling med japanerne. Hvem nøyaktig som reiste det første flagget er aldri brakt helt på det rene.

DETTE FLAGGET BLE IKKE STÅDENDE. Selv om jubelen over erobringen var stor nede blant ledelsen på Iwo Jimas strender, var de ikke helt fornøyd.

I følge Wikipedia var flagget etter deres smak for lite og ikke godt nok synlig fra strendene. En marineoffiser ville dessuten ha det i samlingen sin. Flagget ble beordret hentet ned.

Et nytt, større flagg måtte opp.

En gruppe på 40 soldater ble sendt opp. De nådde toppen rundt klokka 12 den dagen. Risikoen var ikke lenger like høy, stedet var tatt, de ble ikke beskutt en eneste gang, til tross for mange japanere i nærheten. De ble holdt under kontroll av bombardement fra amerikanerne.

Seks personer ble med på bildet av repriseflaggreisingen.

Joe Rosenthal (da 33), fotograf fra nyhetsbyrået AP, tok bildet som snart gjorde ham verdenskjent. Selv var han misfornøyd med han ikke fikk med noen ansikter. Han hadde dessuten tenkt å snu før toppen.

Sammen med to andre fotografer var han på vei opp Mount Suribachi da han møtte fotograf Lowery, som tok det første bildet.

Han var på vei ned, og overtalte gruppe nummer to ved å fortell om hvor flott det var å ta bilder der oppe.

Og slik ble det. At han hadde gjort et skup rant ikke Rosenthal i hu før lenge etterpå. Han puslet med å samle sammen stener han kunne stå på for å få best mulig foto. Faktisk var han i  ferd med å miste hele fotografimuligheten da han så hva som foregikk i øyekroken.

Han svingte seg raskt rundt og fanget inn at flagget ble heiset i enden av et gammelt, japansk rør.

Hendelsen ble også filmen, og filmen viser at flaggheisingen ikke var arrangert, men en god nummer to. Rosenthal arrangerte etterpå bilder her oppe fra der han fikk hele gruppa til å samle seg ved flagget og juble. Det førte til mistanker om at det hele var juks.

17 og en halv time etter at det var tatt, sendte AP ut bildet gjennom sin fototjeneste. Det ble raskt trykket av hundrevis av aviser.

BARE TRE av soldatene som heiste flagg nummer to overlevde, det  var John Bradley, Rene Gagnon og Ira Hayes. De tre andre, Franklin Sousley, Harlon Block og Michael Strank, døde i krigshandlingene på Iwo Jima før de rakk å motta folkets hyllest. 

De overlevende ble hentet hjem fra krigen for å bli kjendiser. De ble sendt ut på PR-turne i USA for å samle inn penger til krigsmateriell.

Bildet ble belønnet med Pulitzerprisen, kom på amerikansk frimerke, ble plakat, bokomslag, illustrasjon, ble modell for et oppstilt bilde fra Ground Zero i New York, der en gruppe brannmenn reiser et flagg på ruinene av World Trade Center. I Washington finnes det dessuten en statue modellert etter bildet i minnelunden til US Marines ved Arlington-kirkegården.

KAMPENE PÅ IWO JIMA FORTSATTE i 35 dager etter flaggheisingen. Det skulle bli de verste kampene i marinekorpset Easy Companys historie. 

Fotograf Joe Rosenthal døde i august i fjor. Han ble 94 år gammel, og klarte vel til slutt å renvaske seg for anklagene om at bildet var arrangert av ham.


Chuck Lindberg
var med på å reise det første flagget. Og han er den eneste av alle soldatene som var med på en av de to flaggheisingene som fortsatt er i live.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

MINNESMERKE:</B> På toppen av Mount Suribachi står dette minnesmerket for å hedre soldatene som ble drept på øya.
EROBRINGEN AV IWO JIMAS HØYESTE TOPP:</B> Fotograf Joe Rosenthal gjorde disse seks soldatene verdenskjent. Men de reiste ikke det amerikanske flagget først på Mount Suribachi. En annen gruppe amerikanske soldater gjorde det en og en halv time før dette bildet ble tatt. Verdens mest kjente krigsfotografi viser altså flaggheising nummer to.
BLE VERDENSBERØMT:</B> Fotograf Joe Rosenthal på Iwo Jima i mars 1945. Han ble verdensberømt for sitt flaggbilde, men det brakte ham også mange problemer. Lenge sirkulerte det rykter om at han hadde arrangert det hele.
DØDE I 2006:</B> Joe Rosenthal ble 94 år gammel. En film fra flaggreisingen viser at han ikke jukset med bildet.
DEN SISTE AV HELTENE:</B> Chuck Lindberg var med på å reise det første flagget på Iwo Jima. Han lever fortsatt.
FORMIDDAGSFLAGGET:</B> Disse mennene plantet det første flagget på den strategisk viktige fjelltoppen Mount Suribachi. Bildet ble tatt av Louis R. Lowery 23. februar 1945, men ble aldri så kjent. Hvem som er med på bildet er også omdiskutert. Det viser at risikoen for disse mennene var større.
<B>FLAGG NUMMER TO:</B> Er i dag stilt ut på National Museum of the Marine Corps i Quantico, Virginia.
PREMIERE I DAG:</B> \'Letters from Iwo Jima\' viser krigen fra japansk synspunkt. Filmen har fått gode kritikker og er Oscarnominert. Skuespilleren Ken Watanabe som general Tadamichi Kuribayashi.
CLINT EASTWOOD:</B> 76-åringen har laget to filmer om krigen på Iwo Jima.
<B>IWO JIMA:</B> <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Iwo_Jima>Her utkjempet</a> amerikanerne og japanerne en av de hardeste slagene i Stillehavet under Andre verdenskrig. 1083 av de 22 000 japanske soldatene overlevde. USA mistet 6825 menn. De sendte 110 000.
LANDGANG I 1945:</B> Japanske styrker ventet da de amerikanske soldatene gikk i land.
FLAGS OF OUR FATHERS:</B> Jesse Bradford som Rene Gagnon, en av flaggheiserne.