Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Flytter til USA etter anklager om løgn

Etter påstander om at Ayaan Hirsi Ali har løyet om sin bakgrunn flytter hun nå til USA.

VI MØTTE HENNE en varm dag i parlamentet i Haag. Nederlandsk-somaliske Ayaan Hirsi Ali fortalte sin dramatiske livshistorie til Dagbladet.no omgitt av bredskuldrede livvakter.

Den vevre kvinnen som antakelig er Europas mest drapstruede, lot seg ikke skremme til taushet. Hun har fortsatt sin harde islamkritikk, noe som har gjort henne både forhatt, kontroversiell og beundret. Nå går det mot roligere tider.

Etter flere dager med spekulasjoner offentliggjorde hun i dag at hun trekker seg som parlamentsmedlem og forlater Nederland.

Sist torsdag ble hun i en TV-dokumentar beskyldt for å ha løyet om sin bakgrunn for å få asyl til Nederland. Etter avsløringene har immigrasjonsministeren Rita Verdonk sagt at det nederlandske statsborgerskapet hennes bør trekkes tilbake.

- Det er vanskelig å leve med så mange dødstrusler og så mye beskyttelse. Det er vanskelig å arbeide som parlamentariker om man ikke har noe sted å bo. Alt dette er vanskelig, men ikke umulig. Det har blitt umulig siden i går kveld, sa Hirsi Ali til reportere i Haag i dag, ifølge AP.

HUN BLE VERDENSKJENT og måtte gå under jorden etter at filmskaperen Theo van Gogh ble myrdet av en islamsk fundamentalist i 2004. På liket var det festet et brev med kniv: «Ayaan Hirsi Ali er det neste offeret.» Det var Hirsi Ali som skrev manuset til den islamkritiske filmen han ble drept for.

Time kåret henne året etter til en av de 100 mest innflytelsesrike personene i verden. Selv har hun fortsatt å gå ut med kraftig kritikk både mot muslimske fundamentalister og deres medsammensvorne i Europa, multikulturalistene, som hun kaller dem.

TV-PROGRAMMET Zemba var det som avslørte at Hirsi Ali løy seg inn i landet da hun kom til Nederland og søkte om asyl i 1992. Dokumentaristene har også intervjuet familien hennes, som hevder at hun aldri sto i fare for å bli tvangsgiftet, noe hun hele tiden har hevdet var grunnen til at hun rømte til Nederland.

Flytter til USA etter anklager om løgn

Selv hevder hun at det faktum at hun oppga feilaktig informasjon da hun kom til Nederland har vært offentlig kjent lenge. Om omstendighetene omkring det påståtte tvangsekteskapet hevder hun at familien hennes lyver.

LØGNENE hun beskyldes for er å ha oppgitt falsk navn, alder og at hun var flyktning fra Somalia.

Faktum er at Ayaan Hirsi Ali heter egentlig Ayaan Hirsi Magan. Hun er ikke født i 1967 som hun påsto da hun søkte asyl i Nederland i 1992, men to år etter, i 1969. Hun flyktet heller ikke fra Somalia, men kom med fly fra Kenya.

Og hun har rett i at dette har vært kjent en årrekke. Ayaan fortalte offentlig at hun hadde løyet før hun ble valgt inn i parlamentet i 2002. Det var ingen som reiste protester den gang.

Også til Dagbladet.no forklarte hun at hun hadde løyet da hun ankom Nederland. Hun fortalte også sitt egentlige navn til oss. I helga gjentok hun dette til nyhetsbyrået AP:

- Ja, jeg løy for å få asyl i Nederland. Dette har vært offentlig kjent siden september 2002.

Kritikerne krevde raskt etter dokumentaren at hun bør sparkes ut av parlamentet og at saken må granskes. For selv om hun får slippe til i dokumentaren, hevder skaperne bak at Hirsi Ali serverte flere løgner enn dem hun innrømmet i 2002.

- Jeg kan tåle dødstrusler og angrep på min person. Men jeg takler ikke ideen om jeg kan miste min nederlandske nasjonalitet, sier Hirsi Ali til Parool i dag.

GRUNNEN TIL AT HUN holdt informasjonen skjult forklarte Hirsi Ali slik: Som mange andre asylsøkere fryktet hun å bli sendt tilbake. Hun var redd for at nederlandske myndigheter kunne spore henne til familien i Kenya. Der bodde de nemlig under UNHCRs beskyttelse. Om de fikk vite det ville hun ha fått avslag på asylsøknaden.

Asylsøkere skal søke asyl i det landet de først havner, og som så mange andre ville nok Hirsi Ali blitt deportert om hun avslørte at hun hadde bodd et tiår utenfor Somalia.

Ayaans familie flyktet fra Somalia fordi faren, Hirsi Magan Isse, somalisk intellektuell og politiker, opponerte mot diktator Siad Barre. Faren ble lederen av en anti-kommunistisk geriljastyrke, og familien måtte flykte til Saudi-Arabia, dernest Etiopia og så Kenya. I Kenya oppholdt familien seg i 10 år før hun flyktet fra dem.

FLERE LØGNER? Det var i 1992 faren ifølge Hirsi Ali bestemte at hun skulle giftes bort til fetteren i Canada, noe hun slett ikke ønsket.

I den nye dokumentaren er broren, tanten og eksmannen til Hirsi Ali intervjuet, de avviser at familien ville tvangsgifte henne, og hevder det hele dreide seg om en frivillig ekteskapsinngåelse. Dokumentaren viser bilder fra familiens komfortable middelklassehjem i Nairobi.

Slektningene forteller at Hirsi Alis påstander om at hun ikke var til stede da hun ble gift med fetteren, er løgn. De to skal ifølge familien ha vært kjærester og tilbrakt en uke sammen etter ekteskapsinngåelsen. Han dro så tilbake til Canada for å forberede hennes ankomst. Familien sier i dokumentaren at de to var forelsket.

De som står bak filmen sier de har laget den fordi Hirsi Ali har gitt mange ulike versjoner av livet sitt opp gjennom årene. Det kommer også fram at hun hadde kontakt med faren, noe hun også har fortalt tidligere, blant annet til Dagbladet.no.

I tillegg hevder dokumentaristene at hennes forsmådde ektemann ved en anledning besøkte henne i Nederland, men at han dro uten å skade henne på noe vis da hun gjorde det klart at hun ikke ville fortsette ekteskapet.

Til dokumentarfilmskaperne sier Hirsi Ali at familien hennes lyver. I en av sine første bøker skriver Ayaan sin versjon av historien. Hun forteller at hun ble skremt av den fremmede mannen som blant annet krevde at hun skulle føde ham seks sønner.

Resten av historien er man enig om. På vei til Canada for å møte ektemannen, flyktet Ayaan under mellomlanding i Tyskland. Hun satte seg på et tog til Nederland og fikk innvilget asyl her.

NÅ DRAR HUN VIDERE. Den nederlandske immigrasjonsministeren Rita Verdonk, som også tilhører det samme liberalkonservative partiet som Hirsi Ali, har satt i gang gransking av saken. Verdonk sier hun ville ha kastet ut Ali om hun hadde vært immigrasjonsminister i 1992. Ayaan selv hevder hun er utsatt for en bakvaskelseskampanje.

Det har vært tøffe uker for Hirsi Ali. Hun avbrøt i forrige uke en lanseringsturne i USA og kom tilbake til Nederland for å svare på beskyldningene. For noen uker siden fikk naboene hennes medhold i å kaste henne ut, de følte at det alltid tilstedeværende politikorpset var til sjenanse. Så fikk hun telefon fra Verdonk, som informerte om at myndighetene har funnet ut at hun egentlig aldri burde hatt nederlandsk statsborgerskap. Hun har seks uker på seg til å svare på anklagene.

- Jeg er målløs, sier Hirsi Ali til Parool.

Ifølge Reuters arrangerte Hirsi Alis parti i går kveld møte der de ble enige om at hun ikke kunne fortsette i parlamentet etter avsløringene.

Nå er det klart at hun flytter for godt til USA i september. Hun har fått jobb i den konservative tenketanken American Enterprise Institute som står George Bush nær.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

MENER LØGNENE ER GAMMELT NYTT:</B> I den nye dokumentaren beskyldes Ayan Hirsi Ali for å ha løyet om sin identitet da hun søkte asyl til Nederland. Selv mener hun å ha opplyst om dette offentlig i 2002.
RITA VERDONK:</B> Nederlands immigrasjonsminister mener Hirsi Ali fikk statsborgerskap på falsk grunnlag.
OMSTRIDT POLITIKER:</B> Nederlandsk-somaliske Ayan Hirsi Ali har blitt verdenskjent som islamkritiker etter drapet på Theo van Gogh. Nå slutter hun som politiker etter beskyldninger om løgn.
THEO VAN GOGH:</B> Var venn av Hirsi Ali. Filmskaperen ble drept i november i 2004 for sin islamkritiske film Submission.
<B>DEN NESTE SKULLE VÆRE AYAN:</B> På liket var det festet en ny trussel, Ayan skulle bli den neste.
BREVET:</B> Her er brevet drapsmannen festet på filmregissørens lik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling