Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

FN med oppblåste AIDS-tall

Krisemaksimering for å øke pengestrømmen, mener kritikere.

DET ALLER VERSTE. 1. desember 1981 ble AIDS identifisert første gang. Ekspertene anslår at 25 millioner menneskeliv er gått tapt siden. Vi snakker om en av de mest destruktive pandemiene i verdenshistorien.

Likevel, var det slik at disse tallene ikke var problematiske nok for FNs ansatte som jobber for å bekjempe AIDS? FN-programmet UNAIDS beskyldes for å ha blåst opp HIV- og AIDS-tallene, og det med vilje, for å få pengene til å flyte i strie strømmer. 

Organisasjonen innrømmer at de har regnet alvorlig feil, men skylder på for dårlig bakgrunnsmateriale for estimatene sine.


TELLER PÅ NYTT.
I mange år har Verdens helseorganisasjon og FN levert stadig dystrere sykdomsstatistikk. AIDS har bredt om seg, verre år for år. Virkeligheten er mer optimistisk.

Det er en ny undersøkelse finansiert av det amerikanske bistandsorganet USAID og andre bistandsgivere, utført av forskningsinstitusjonen ORC Marco, som viser at FN har overdrevet problematikken de selv jobber imot.

Washington Post refererer til undersøkelsen. Det samme gjør Bistandsaktuelt, som skriver at UNAIDS benekter å ha begått politisk motiverte feilvurderinger eller for å ha overdrevet med vilje. Men feil har de i alle fall gjort.

FN har beregnet hvor mange HIV-smittede afrikanske landene har ut fra lite representativ HIV-testing. Beregninger er blitt laget for hele land på feil grunnlagsmateriale, og de har vært pessimistiske. Men det viser seg at flere land faktisk opplever en nedgang i antall HIV-smittede.

TILFELLET RWANDA. Det krigsherjede landet i Sentral-Afrika burde ha nok med andre problemer, men har i tillegg fått skyhøye HIV-tall pådyttet seg. På 80-tallet anslo man at rundt 30 prosent av befolkningen mellom 15 og 49 år ville bli smittet. I fjor ble tallet justert ned til tre prosent av befolkningen.

FN med oppblåste AIDS-tall

I flere år har det eksistert tall på HIV-smittede fra de rammede landene selv, og disse har vært langt lavere enn tallene Verdens helseorganisasjon og UNAIDS har operert med.

Den nye undersøkelsen ser nærmere på 16 afrikanske land. Og konklusjonen er den samme, tallene til FN er for høye.

AIDS i Afrika har aldri nådd det omfanget FN har hevdet. AIDS-epidemien er ikke gallopperende der den er blitt beskrevet slik, tvert om har den begynt å dabbe av i Øst-Afrika, og den nådde aldri anslagene UNAIDS hadde for Vest-Afrika.

I tillegg må organisasjonen justere ned tallene sine for sykdommens kjerneområde, det sørlige Afrika.

STORE SPRIK er funnet også i en rekke andre land. I 2002 rapporterte UNAIDS med smittetall på 15 prosent for Kenyas del. I tråd med de nasjonale undersøkelsene ble tallet nedjustert til 6,7 prosent i 2004. Og i Burkina Faso mente FN at 6,5 prosent var HIV-positive, mens tallet ifølge den nye undersøkelsen er på 1,8. For Sierra Leones del var spriket også stort, fra sju prosent i 2002, til bare 0,9 prosent i de nye tallene.

I 2004 var tallene for Sør-Afrika 21,5 prosent, mens det i den nasjonale undersøkelsen kommer fram at antall smittede er på 16,2 prosent.

FEILKILDENE ER MANGE. AIDS-epidemien viser seg nå å være mer knyttet til urbane strøk enn tidligere antatt, og at manglende målinger på landsbygda, som har mindre HIV, har ført til for høye tall. Bruk av gravide som måleindikator for å anslå epidemiens omfang nasjonalt har også gitt store feilmarginer, fordi det har ført til at unge, seksuelt aktive kvinner er blitt overrepresentert.

Professor Knut Fylkesnes ved Senter for Internasjonal Helse ved Universitetet i Bergen har jobbet med AIDS-problematikken i 15 år. Han har vanskelig for å tro at tallene er blåst opp med vilje.

- Den beskyldningen er litt for lettvint. Jeg har fulgt arbeidet nøye, dette er seriøse forskere. På 90-tallet var systemene veldig sårbare, men det er gjort mange endringer siden den gang, og de forbedres hele tiden. Vi ser nå at vi må forandre en god del av metodene for å følge epidemien framover, sier Fylkesnes til Dagbladet.no.

PROBLEMET MED GRAVIDE ser imidlertid Fylkesnes lett. Men dette har vært en akseptert metode i årevis.

- Å bruke tester av gravide kvinner ble etablert som metode i 1990. Det har UNAIDS brukt som basis, alle land har denne type graviditetsbaserte studier, forklarer Fylkesnes.

Siden har det vist seg i mange land at også helseklinikkene som ble valgt ut for å treffe de gravide, ikke har vært representative for hele befolkningen.

Populasjonsstudier på nasjonalt nivå, der man HIV-tester et representativt utvalg av landets befolkning, viser lavere smittetall. I Kenya viste en befolkningssstudie at det virkelige tallet på smittede var åtte prosent, og ikke 15, som det først ble beregnet etter å ha brukt graviditetsbaserte studier.

- Dette er veldig uheldig selvsagt, sier Fylkesnes, som selv har ledet en gruppe som har fulgt epidemien i 10 år i Zambia. Der har sykdomstilfellene begynt å gå tilbake.


- PATETISK
er kommentaren til økonomen Paul Bennell som uttaler seg til Washington Post om UNAIDS sine tall. Han har forsket på virkningen AIDS har hatt på afrikanske skolesystemer, og har selv kommet fram til tall langt lavere enn FN. 

Bennell mener jobben med beregningene er «ynkelig utført» og tror overdrevne tall har ført til økte bevilgninger i mange år. UNAIDS har gjort dette bevisst for å vri pengene ut av helsemyndighetene, mener økonomen, noe organisasjonen selv avviser.

- De har forsøkt å generere store penger, sier Bennell.

- Det er ren aktivisme. Når man får et høyt tall er det vanskelig når man får inn data som sier det ikke var 100 000, men 60 000, sier Jim Chin til samme avis. Han var med på å lage de første globale estimatene da han jobbet for Verdens helseorganisasjon på 80- og 90-tallet. Han sier organisasjonene fortsatt blåser opp tallene, og at han selv ikke kan stå inne for dem lenger.

Epidemiolog Petter Ghys i UNAIDS innrømmer at tallene har vært for høye, men sier de har forsøkt å lage så gode beregninger som mulig ut fra tallene de har hatt til rådighet. Han legger til at når nye tall har kommet fra nasjonale studier har de foretatt revisjoner, og benekter at tallene er blåst opp med vilje:

- Jeg kan ikke forestille meg hvorfor UNAIDS eller Verdens helseorganisasjon ville gjøre det. Det ville ødelegge omdømmet vårt.

40 MILLIONER LEVER MED AIDS i verden i dag, det er det totale estimatet til UNAIDS i 2005. Siden 1998 har organisasjonen levert sine årlige beregninger, og hvert år har tallet blitt høyere. Men nå må muligens dette tallet også justeres.

Forskerne er uenige om epidemien allerede har nådd toppen, eller om den fortsetter å øke i omfang.

Flere eksperter, blant annet Chin, hevder at tallet er kraftig overdrevet, kanskje er det blåst opp med mellom 25 og 40 prosent, skrev Boston Globe i 2004. Det har ført til krav om mer penger til andre helsetiltak, for eksempel kampen mot malaria.

Allerede den gangen varslet amerikanske myndigheter Rwandas helsemyndigheter om at bevilgningene til AIDS-bekjempelse kunne bli mindre med krympende estimater.

Knut Fylkesnes tror også AIDS er på retur i mange afrikanske land. Færre blir smittet, særlig blant folk med høyere utdanning, på grunn av endret atferd.

- I Zimbabwe og Zambia har tallene gått ned, og i Uganda så vi det for det for mange år siden. Dette er sannsynligvis generaliserbart til mange land i Afrika, og det er knyttet til atferdsendring. Man ser at folk dør rundt seg. Man blir ikke gravid like tidlig, og reduserer slik smittefaren. Kondombruken er gått betydelig opp. Dette kan man tolke optimistisk, prosessen med atferdsendring har startet, og det er et tidsspørsmål før den når alle grupper. Men det behøver ikke nødvendigvis være riktig i land der fattigdommen er stor, avslutter Fylkesnes.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ATFERDSENDRING:</B> Flere land opplever nedgang i antall nysmittede på grunn av bevisstgjøring, kondombruk og kampanjer som dette.
ØKT KONDOMBRUK:</B> Og senere barnefødsler har ført til mindre HIV. Håpet er at disse endringene også spres til de fattigste gruppene i Afrika, der det fortsatt er observert små endringer i smittemønsteret.
SAMMEN MOT HIV:</B> Hele verden deltar i kampen mot AIDS, som denne lille gutten som som er på en markering i Kiev. FN-kritikere spør seg nå om penger har vært viktigere enn riktig informasjon.
FORTSATT EKSTREMT:</B> I det sørlige Afrika herjer HIV og AIDS.
FORELDRELØSE BARN:</B> Disse skolebarna har mistet foreldrene sine på grunn av AIDS.
<B>MOT AIDS:</B> Kinesiske studenter markerer Aidsdagen i Hefei. Kina sliter også med et stort AIDS-problem, og det tok lang tid før makthaverne innrømmet det. Landet har som mål å holde antall smittede under 1,5 millioner de neste fem årene.
UGANDA:</B> Her går antallet HIV-smittede ned, og situasjonen i flere afrikanske land er mer optimistisk enn man kan få inntrykk av. Mange forskere mener AIDS-epidemien er på vei tilbake. Men det er ikke blitt reflektert i FNs tall.
<B>BASERTE HIV-ESTIMATENE PÅ GRAVIDE:</B> I ettertid viser det seg at HIV-forekomsten er høyere blant unge, gravide kvinner enn i resten av befolkningen. Dermed ble tallene for høye.
UNAIDS SPESIALUTSENDING:</B> Kronprinsesse Mette-Marit ble i april i år utnevnt til det utskjelte FN-programmets spesialutsending for to år til bekjempelse av HIV og AIDS.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling