Folkestolen

Arven etter møbelkongen Jens Petter Ekornes er fem millioner solgte Stresslesser. Og Norges mest kjente møbel.

Den finnes i gjennomsnitt i hver norske husholdning, er tv-ens partner og en trofast venn. Behagelig, myk og god, men også kalt harry, stor og stygg.

Utskjelt, hatet og latterliggjort, men like fullt elsket og utsolgt. Og salget av Stressless ser bare ut til å fortsette å øke.

- Dette tiåret har vi solgt et sted mellom 2,5 og 3 millioner stoler. Det er betydelig mer enn tidligere, og det går bare bedre og bedre, opplyser Runar Hagen, markedsdirektør i Ekornes ASA.

Stressless ble utviklet da tv-apparatene fikk fast plass i norske hjem, og i 1971 sto den aller første stolen klar i butikken.

- Man fant ut at det ikke var så behagelig å sitte i en vanlig sofa foran tv-en i flere timer, forteller Haugen.

Løsningen ble å lage en «bevegelig» stol.

Flere personer var involvert i utviklingen, og en av dem var Jens Petter Ekornes. For to uker siden måtte han gi tapt for lang tids lungesykdom, 66 år gammel. Arven etter ham er en norsk møbelsuksess, og rundt fem millioner solgte Stressless-stoler.

- Jeg tror folk som er opptatt av komfort er veldig glad i stolen. Men etter det jeg har erfart, er det en liten krets som er over gjennomsnittet opptatt av design som misliker den. De har nok ikke satt seg inn i hva Stressless-kolleksjonen egentlig består av, og tror fortsatt at det bare er en enkelt stol i vinrød farge, sier Runar Haugen.

STOL MED SUKSESS: Siden Ekornes fant opp Stressless, har selskapet solgt rundt fem millioner stoler. En million av disse er solgt i Norge. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
STOL MED SUKSESS: Siden Ekornes fant opp Stressless, har selskapet solgt rundt fem millioner stoler. En million av disse er solgt i Norge. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Oppfinnelsen fra Sykkylven ble raskt populær, også utenfor landets grenser. Utover 70- og 80-tallet tok eksporten seg gradvis opp. Spesielt til USA, der kundene kunne kjøpe flere containere av gangen.

På 90-tallet ble det etablert flere salgsselskaper rundt om i verden, og i dag selges Stressless i om lag 2500 butikker rundt verden over. Det største markedet er i dag Tyskland og USA.

- Stressless er det mest nedvurderte møbelproduktet i norsk designhistorie, og samtidig den største merkevaren blant norske møbler, sier sosiolog og forfatter Kjetil Rolness.

Han synes det er en gåte at stolen ikke har fått mer anerkjennelse.

- Glidefunksjonen som følger kroppens bevegelser, er en liten genistrek. Stolen er fleksibel, funksjonell, komfortabel, relativt rimelig og appellerer til mange. Likevel får den bare syrlige kommentarer fra faglig og offentlig hold, sier han.

En av grunnene til at den ikke får ros, er at den ikke er så pen, tror Rolness.

- Noen av variantene ser ut som om det er tredd en boblejakke ned over treverket, andre er stramme og nøkterne i formen. Men stolen er ikke tegnet av fagutdannede designere, og er altfor populær blant vanlige mennesker! Dessuten gir navnet assosiasjoner til noe passivt, dovent og åndssløvt. Som akkurat er middelklassens dom over vanlige arbeidsfolk, sier Rolness.

Erling Dokk Holm, journalist, forfatter, trendanalytiker og samfunnsviter, synes de første årgangene av Stressless var aller best.

Folkestolen

- Noen av versjonene som er kommet på 90- og 2000-tallet, kan oppfattes som prangende. Dimensjonene på stolen har blitt veldig store. Selv vil jeg hevde at noen av de første årgangene var virkelig vakre stoler, og at Ekornes kanskje burde søke tilbake til sin egen historie for der å finne et mer egenartet uttrykk.

- Hva sier det om samfunnet vårt at Stressless har blitt så populær?

- Først og fremst at Norge nesten er USA. Stressless er egentlig en kopi av den kjente Lounge Chair fra Ray og Charles Eames, og har ingen referanser til det vi kaller Scandinavian Design. I tillegg betyr det at gjennomsnittsstua er blitt stor, at folk sidestiller komfort med skjønnhet, og at tv-titting har høy prioritet. Man kan ikke skille Stressless fra tv-en.

HVEM: JAN KÅRE AURDAL (53), ORDFØRER I SYKKYLVEN. <br /><br />- Hvorfor kjøpte du en Stressless? <br /><br />- Jeg kjøpte Stressless-sofa og to stoler til kontoret rett etter at jeg ble ordfører her i 1999. Det som var på kontoret da jeg kom var gammelt, og jeg fikk lyst til å innrede på en litt annen måte. Så kjøpte jeg en Stressless kontorstol for et par år siden. Det fikk jeg rådmannen til å gjøre også, for jeg syntes han hadde så dårlig stol fra før. <br /><br />- Hva har skjedd i disse stolene? <br /><br />- Det har blitt tatt mange viktige beslutninger i dem. Ikke selve vedtakene, men det har blitt lagt mange føringer. Seks-sju ganger i året har jeg åpen dag der folk kan komme og ta opp hva de vil. Hvis det blir plass, sitter vi i Stressless-stolene. Men de er faktisk gode å sove i også. Jeg prøvde det en halvtime før et møte. Da satt jeg i den ene, med bena i den andre. <br /><br />- Hvorfor valgte du den grønne fargen? <br /><br />- Nei, det husker jeg ikke. Jeg lurer på om disse kan ha vært en utstillingsmodell eller noe. <br />- Du er ikke redd for at stolen kan gi et slags «harry-stempel»? <br /><br />- Nei, å ha en Stressless er nærmest et begrep her i Sykkylven. Jeg er imponert over det Ekornes har fått til, og stolene har blitt et varemerke. Helt siden 70-tallet har det blitt sett på som en ære «å jobbe for Jens», som var onkelen til Jens Petter Ekornes. Han var kjent for å ha omsorg for folk, ikke bare se dem som arbeidere. Da Jens Petter overtok, fortsatte han i Jens` ånd. Og han så muligheter der andre ikke visste hva de skulle gjøre. <br /><br />- Hva er ditt forhold til Stressless? <br /><br />- Jeg liker møblene til Ekornes. Stressless er en fantastisk god stol å sitte i. Dessuten har de mange fine modeller til ulike anledninger. Jeg liker både kontorstolen og sofaen. Stressless er ikke billig, men de selger over alt og øker markedet sitt flere steder i verden. Det er imponerende. Ekornes har over 1000 ansatte i Sykkylven, og det utgjør ¼ av de sysselsatte i kommunen.
HVEM: VIGDIS RYE-HYTTEN (26), LARVIK. <br /><br /><!--§-->- Hvorfor kjøpte du Stressless? <br /><br /><!--§-->- Jeg kjøpte ikke Stressless-stolen selv, og med sine 28 år er den faktisk eldre enn meg. Mamma og pappa kjøpte to stykker i 1980, og jeg kan ikke si dette for sikkert, men jeg tror de var originale. Stolene har fulgt meg hele livet, så jeg har et ganske spesielt forhold til dem. Søstera mi og jeg klatret og lekte i stolene da vi var små. Jeg har hatt begge to her i leiligheten min. <br /><!--§--><br /><!--§-->Den første jeg arvet, mamma sin, gikk i stykker under en fest i 2004. Da jeg våknet dagen etterpå, begynte jeg nesten å gråte fordi den var ødelagt. Vi var altfor mange i leiligheten, og en venn av meg satte seg på det ene armlenet. Da brakk den gamle stolen. Den var jo ganske skrøpelig. Heldigvis hadde vi en til! Den heter Thorvald, og jeg er veldig glad i denne også. Den er gammel og litt ødelagt, men fantastisk likevel. <br /><br /><!--§-->- Hva er din beste opplevelse med Stressless? <br /><br /><!--§-->- Dette er stolen til pappa, og jeg satt alltid på fanget hans. Derfor er det ingen bølling med denne. Jeg husker at han satt og så på Trollmannen fra Oz, og koste seg. <br /><br /><!--§-->- Hvorfor er Stressless best? <br /><br /><!--§-->- Alle vil sitte i den når de kommer på besøk. Det er førstemann til mølla! Den er vanvittig behagelig, og ser slik ut, også. Jeg synes du kan blande den med alt. Selv om den er stor og i skinn, er den anvendelig.
HVEM: CARMEN (75) OG SVERRE HØISVEEN (75) VELDRE, BRUMUNDDAL. <br /><br /><!--§-->- Hvorfor kjøpte dere Stressless? <br /><br /><!--§-->- Stolen var en gave fra meg for rundt ti år siden. Jeg ville at Sverre skulle ha noe godt å sitte i, og så ønska han seg den. Det er hans stol, og jeg sitter aldri i den, sier Carmen. <br /><br /><!--§-->- Hva har vært din beste opplevelse i stolen, Sverre? <br /><br /><!--§-->- Stolen er god til å slappe av i. Jeg leser tidsskrifter og aviser, og så kan jeg sove litt i den. Men underholdningsavdelinga er der borte. Der har vi en Stressless-sofa og 46 tommers flatskjerm som er ganske ny. Alle setene i sofaen kan legges bakover, men ikke helt ned. Egentlig selger de en pall foran sofaen til å ha bena på, men vi liker ikke å sitte med bena på bordet, så vi kjøpte et bord istedet. Det er koselig å sitte her om vinterkveldene når det snør ute også. Vi har det godt her. <br /><!--§--><br />- Hva er den verste opplevelsen i stolen? <br /><br /><!--§-->- Det må være da jeg fikk hjerteinfarkt i 2002. Jeg lå i senga, men sto opp og satte meg i Stressless-stolen til hjelpa kom. <br /><br /><!--§-->- Hvorfor satte du deg der? <br /><br /><!--§-->- Jeg trengte vel et godt sted å sitte, da.
HVEM: KNUT SKOE (53), LEDER FOR MØBELRÅDET, BÆRUM. <br /><br /><!--§-->- Hvorfor kjøpte du en Stressless? <br /><br /><!--§-->- Jeg har akkurat kjøpt stolen. Den er veldig god å sitte i. Dessuten har jeg veldig sans for bedriften og måten den har klart å utvikle seg på. Det er et industrieventyr, og en norsk suksesshistorie. Det er mange gode kvaliteter på stolen, og veldig bra skinn. Jeg tror inspirasjonen kommer fra amerikansk Van. <br /><br /><!--§-->- Hva er det beste med Stressless? <br /><br /><!--§-->- Det beste er at du sitter bra, og kan kose deg med en bok eller en film. Jeg kan tilpasse den til meg. <br /><!--§--><br />- Og den verste? <br /><br /><!--§-->- Det verste er at den er så god at det er lett å sovne - selv om man ser noe interessant på TV. <br /><br /><!--§-->- Hvordan synes du den passer inn i stua? <br /><br /><!--§-->- Jeg liker formen på denne og den røde fargen. Jeg er nok litt nostalgisk.
MØBELKONGEN: Jens Petter Ekornes gjorde Stressless-stolene verdenskjente.