For 39 år siden kom Dagbladets Ralf Lofstad til Norge. I ei pappeske

Nå forteller han historien om sin dramatiske flukt fra krigsherjede Vietnam.

12. APRIL 1975: Foreldreløse vietnamesiske barn på vei over Stillehavet, bort fra krigens redsler. En av dem får seinere navnet Ralf Lofstad, og er i dag journalist i Dagbladet. Foto: Robert Stinnett / The Oakland Tribune Collection / The Oakland Museum of California
12. APRIL 1975: Foreldreløse vietnamesiske barn på vei over Stillehavet, bort fra krigens redsler. En av dem får seinere navnet Ralf Lofstad, og er i dag journalist i Dagbladet. Foto: Robert Stinnett / The Oakland Tribune Collection / The Oakland Museum of California Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Magasinet): 10. april 1975. Den svært langvarige og brutale Vietnamkrigen går mot slutten. I Sør-Vietnams hovedstad, millionbyen Saigon, kan befolkningen høre artilleri-ilden komme nærmere og nærmere, og alle skjønner at det bare er snakk om dager før de kommunistiske styrkene fra nord inntar byen. To dager tidligere er presidentpalasset blitt bombet.

I dette kaoset er det at seks nordmenn skal prøve å få ut små barn som skal adopteres bort i Norge. Oppgaven skal vise seg å bli langt vanskeligere enn først antatt.

- Rart og sårt

- Da jeg så bildet, begynte jeg faktisk å grine. Alle venninnene mine ble også veldig rørt. Det var rart og sårt å se. Og jeg har fått mange følelsesmessige reaksjoner fra folk som ikke nødvendigvis står meg nær.

Det er april 2014, i Frognerparken i Oslo. Det er første gang jeg treffer Jorunn Eidal (39), lærer og gift småbarnsmor fra Hosle i Bærum. Men vi har en viktig, felles historie: I april 1975 ble jeg, Jorunn og 20 andre små, foreldreløse barn under dramatiske omstendigheter evakuert fra Saigon, kort tid før nordvietnameserne inntok byen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer