Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

For de barske

Med bacalao så heit som høysommeren, er Aker Brygge saktens en hustrig vinterkveld verd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  NÅR EN VET hvordan det kan syde av liv her på en varm sommerkveld, er det rart å se ut på et øde, forfrossent bryggetorg, sa Robinson og gumlet en bit av Bacalaos gode olivenbrød med olje og salt. Fredag nikket.

-  Men Aker Brygge en skumrende vinterkveld er en eksotisk opplevelse.

-  Og perfekt for bacalao (kr 245), jeg må si jeg er spent på å sammenlikne den med den jeg lager selv. Dessuten lurer jeg litt på om den anbefalte chablis-en tåler en så smakssterk rett. Men her kommer det visst noe vi ikke har bestilt?

-  EN LITEN OVERRASKELSE på huset, smilte den kvinnelige servitøren og plasserte to kanapeer foran dem: -  Toast med sopp, humus og scampi. Håper det smaker.

-  Sympatisk, kommenterte Fredag.

-  Selv jeg som ikke er noen stor fiske-spiser, merker jeg at jeg får en viss sympati for Bacalao. Stort nok til å være luftig, lite nok til å beholde en viss intimitet. Enkelt innredet uten å være kjølig, og en dagens kjøttrett som livbøye for dedikerte ikke-fiskespisere. Det lar seg da høre?

-  Absolutt, sa Robinson. -  Det eneste jeg savner, er en salat som et lett alternativ på forrettkartet. Er du sikker på at du vil ha breiflabb til forrett og kveite til hovedrett? Det er mye fisk til deg å være?

-  Ja, svarte Fredag kjekt. -  Stekt breiflabb med sopp og scampi på potetblinis (kr 115) og kveite med kompott av grønne bønner og mandler, glasert stjerneløk og gressløksaus (kr 235) virker rett og slett uimotståelig.

ROBINSONS FORRETT, skalldyrsuppe med ravioli fylt med kongekrabbe og skorsonnerot (kr 105), falt i smak, det samme gjorde breiflabben og blinisen som Fredag nøt til siste smule.

-  Og da ... sa Robinson og grep etter isvannet som den påpasselige servitøren stadig sørget for å skjenke ...-  gjør vi klar for den store baccalao-og-chablis-testen. Klippfisk, olje og tomat mot Chablis Simmonet Febvre 2004 (kr 425), nå skal det avgjøres. Jeg hadde innstilt meg på en litt kraftig portugisisk rødvin, så kanskje jeg lærer noe. Se, her kommer bacalaoen og vi snakker om en voksen porsjon med ruccola, oliven og parmesan på toppen. Imponerende, men hva er det du har fått? Stekt fiskepudding?

-  På ingen måte, sa Fredag. -  Dette er en tjukk og lekkert brunstekt kveiteskive. Flottere, mer kritthvit og mager hellefisk tror jeg aldri jeg har sett. Her blir det ikke noe problem med den lette og syrlige chardonnayen, skål.

MENS FREDAG STORKOSTE seg med kveita og den fine blandingen av hakkede haricots vertes og mandler, ble Robinsons møte med bacalaoen ildfullt.

-  Selv for meg som liker varmen av chili, er dette i sterkeste laget. Maten er så hot at en advarsel hadde vært på sin plass ved bestillingen, sukket Robinson, og drakk vann og vin om hverandre for å slukke glørne i munnhulen.

-  Heldigvis demper salaten og olivenene noe av krydderstyrken, men hadde jeg visst at bacalaoen skulle være så fyrig, ville jeg valgt noe annet.

-  Og hva med hvitvinen? Var den vellykket? spurte Fredag.

-  Vet ikke, svarte Robinson ærlig.

-  Til så sterkt krydret mat, er jeg usikker på om vin har noe for seg i det hele tatt. Jeg vil nok også si at porsjonen er så stor at jeg kunne ha vært forretten foruten. Bacalao på denne måten er så dominerende at den legger alle premissene for måltidet.

TO STRÅLENDE DESSERTER - en ostetallerken med utsøkte franske og spanske smakebiter (kr 130) og en sjokoladeterte med pasjonsfrukssorbet og frisk frukt (kr 80) - avrundet måltidet, som kom på litt under 1500 kroner.

-  Tross det noe voldsomme kryddernivået, likte jeg meg godt på Bacalao, konkluderte Robinson. -  Servicen var iallfall upåklagelig, musikken ikke høyere enn at den var til å utstå, og jeg er nysgjerrig på flere av fiskerettene. Bacalaoen, derimot, blir det en stund til jeg våger meg på igjen, og jeg er fortsatt ikke helt sikker på hva jeg vil drikke til den. Selv når det ikke er snakk om slokkingsarbeid.

Hett møte: God service og spennende fiske-retter på Bacalao på Aker Brygge. Selv om møtet med bacalaoen var i heteste laget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!