Glad og god: Kylling smaker som regel så lite at den både er vanskelig å hate og vanskelig å elske. Foto: Mette Randem
Glad og god: Kylling smaker som regel så lite at den både er vanskelig å hate og vanskelig å elske. Foto: Mette RandemVis mer

Fordelen er bak

Hvorfor er du så brystfiksert, Ola Nordmann?

Det første vi bør huske på når det gjelder kylling, er at vi spiser for mye av den. Forbruket av kylling har blitt mangedoblet de siste tiåra. Dette har ingen sammenheng med naturgitte betingelser, hønenes voldsomme fertilitetsøkning eller mer beitemark for fjørfe. Bakgrunnen er det norske kjøkkenets forvandling, fra tungt og traust til det man oppfatter som lett og moderne.

Det er mye bra med at middagen ikke lenger består av salt kjøtt og kål. Men kyllingens popularitet er også problematisk, fordi de fleste kyllingene ikke har det særlig godt i løpet av

sine korte liv, og fordi de i all hovedsak spiser det som kunne vært menneskemat. (Andre spiselige dyr, som lam og til en viss grad storfe, utnytter andre ressurser; buskas, blader og gress. De er kjøttproduserende landskapsarbeidere.)

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn