Fordi det er fett

Ikke alt er like fett når det dreier seg om underhudsfett. Hva i all verden er appelsinhud?

DET SCCHWEITZIZSKE URTEINSTITUTTET, Estee Lauder, L\'Oreal og alle kosmetikkmerker uten respekt for at bulkede kvinnerumper skal være nettopp slik, sier de kan glatte dem ut. De lyver.

Appelsinhuden, cottage cheese-syndromet, haglehud, cellulitter, folk har funnet på mange fantasifulle navn, høysesongen er like om hjørnet. Med skyfri himmel kommer  hudtypen som kvinner gjenkjenner. Heldigvis er den et mysterium for mange menn, de lever visst i en hudløs himmel. Den bulkede huden har aller best kår på årets første soldager, før den kledelige brunfargen kommer og gjør ujevnhetene mindre synlige.

Men hva i all verden er appelsinhud?

- Fett.

Det er ikke verre enn det, sier hudlege Ole Fyrand til Magasinet på nett. Og fortsetter:

- Svæææært mange har det. Det er fett som ligger i klumper under huden, også er det bindevev som holder klumpene på plass. Det er som regel bare på låret og litt oppover på baken kvinner har det, sier Fyrand.

Det er dette bindevevet som er helt unikt på låret og rumpene til folk. Det er helt annerledes enn bindevevet i huden på armene, for eksempel. Dette spesielle bindevevet, som får ufortjent mye tyn, sørger for at fettet under huden holder seg i isolerte klumper. Det er slik det skal være. Klumpene kommer i ulike størrelser, det avhenger av både arv og litt på hva man spiser.

Men hvorfor, Fyrand, hvorfor?

- Vi vet ikke helt hvorfor, det har han der oppe bestemt, sier Fyrand.

Appelsinhud er som forkjølelse, et problem medisinerne ikke klarer å løse. Eller, egentlig er det ikke noe problem, problemet er at så mange har begynt å kalle det et problem.

Det er bare slik at noen får appelsinhud. Det som er helt sikkert er at det ikke har noe med opphopning av væske, lymfeproblemer eller slaggansamlinger å gjøre, slik de som driver med såkalt rensing av den slags påstår.

At det er naturlig med appelsinhud, det kan Fyrand garantere.

- Det er sånn fordi det er sånn det skal være. Dette er selve stabburet til kvinner som skal få barn. Fettansamlingene overføres som næring til det nyfødte barnet når de ammer, forklarer legen. Han har liten forståelse for at dette ikke er like interessant når man for eksempel ikke planlegger familieforøkelse, men tvert om solbading.

Han viser heller til den gyldne steinalderen, da det var de kvinnelige solbaderne med absolutt størst og mest klumpete rumpe som var populære.

- Det virker som seleksjonen skjer etter noen andre kriterier i dag enn i steinalderen, understater Fyrand. Han forteller drømmende om riktig vakre store damerumper med plass til både kaffekopper og bord til to. Men det er visst veldig upopulært nå. Retromoten har ikke slått an på alle plan.

INGENTING HJELPER. Mens de ansatte på verdens ledende urteinstitutter står hardnakket på dette med proaktive provitaminer, ceramider pluss, minus og retanol og konvergerende aminosyrer, er Ole Fyrand og stort sett alle andre hudleger i verden sikre. Det er ingen vits i å smøre og kjøre seg for å bli kvitt bulkehuden.

- Bare tull! Det er ingenting som hjelper. Du kan like gjerne smøre kremene på et dolokk! Man kan ikke gjøre noe som helst med dette, sier Fyrand. Men for hans del kan folk gjerne drive på med sånt, for farlig er det jo ikke.

Noen slanker seg såpass mye at en del av appelsinhuden blir borte. Men man trenger ikke være tykk for å ha appelsinhud. Det er arvelig dette. Hvor mange kalorier du spiser kan altså ha en viss betydning, men det er ingen appelsinfri garanti for sylfidene.

- De tynneste har mindre, men de har det de også. Klyper du i huden ser du det buler. Bindevevet ligger der og holder fettet klumpete. Det skal være sånn!

 Trening hjelper ikke spesielt mye, og det å få større muskler er også fåfengt.

- Nei, det hjelper ikke, for klumpene, de ligger som en kåpe utenfor musklene, sier Fyrand. Bulende muskler innenfor fettklumpene vil altså ikke gjøre mye fra eller til.

ALLE HAR DET. I følge cellulitt.no rammes 85% av alle kvinner (etter puberteten) og 95% over 30 år har cellulitt i større eller mindre grad.

Noen hevder det var det franske motebladet Vogue som tidlig på 1970-tallet først brukte betegnelsen «cellulitt». Ifølge nettleksikonet Wikipedia dukket ordet opp i det engelske språket på 60-tallet.

Kvinnerumper, en forsiktig sagt populær del av kvinnekroppen, har fått denne kåpen som ingen menn har.

Hvorfor det?

- Menn skal ikke føde barn, det er derfor de ikke har det. Men de har større muskler.

Det er lite trøst i det. Hva er det menn har som kvinner slipper unna?

- Hm...skrotum! Og penis som henger litt til høyre side. I gamle dager laget skredderne det venstre benet på dressene litt større, det var for å skjule det, ler Fyrand, som mener det får være trøst nok.

Og de som har sett fliken av Harald Eias skrukk i Åpen Post er kanskje enig i det. Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål og kommentarer, send epost til:

APPELSINHUD: Det er bindevevet i kvinnerumper som gjør at fettet klumper seg. Det er helt naturlig og skal være slik.
MENNS MOTSTYKKE: Harald Eia viser skrukken i NRK-programmet Åpen Post. Menn har også sitt å slite med.
HUDVENNLIG: Professor Ole Fyrand synes ikke det er noe galt med appelsinhud. Han kan også forsikre om at alle tiltak mot tilstanden er fåfengte.
SKJØNNHETSHYSTERI: Med badesesongen kommer appelsinhudhysteriet.
MANG SLAGS OPPMERKSOMHET: Appelsinen har ruglete skall, og noen mener antakelig at skinnet ligner på huden damer har bakpå rumpa.
HAR SKJØNT DET:</B> Såpeprodusenten Dove kjører reklamekampanjer med vanlige, flotte damer. Dette er modellen Linda Di Maria, som imotsetning til hva Dove påstår, antakelig ikke blir særlig fastere i fisken ved bruk av deres produkter.
MANGE KVINNER ER MISFORNØYDE:</B> Hysteriske kroppsidealer ødelegger selvtilliten til mange kvinner, som bruker tusener på middel mot appelsinhud som ikke er virksomme i det hele tatt.