Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Forelsket seg i Norden

Immigranter som kom til det iskalde nord for kjærlighetens skyld.

DE BRASILIANSKE kvinnene Solange (30), Titiane (30) og Joana (29) forelsket seg alle i finske menn som jobbet for Nokia i Brasil. 

Kvinnene forteller sin historie om hvordan kjærligheten gjorde at de alle flyttet til Finland. I henholdsvis 2001, 2002 og 2003 reiste fra varme brasilianske rytmer til den kalde og mørke finske vinteren for å gifte seg. Deres historie og mange flere kan du nå se i utstillingen «I krig og kjærlighet - Om innvandringen til Norden» som for tida vises på Stenersenmuseet.

Det er den danske fotografen Henrik Saxgren som står bak. Han har møtt innvandrere som har fortalt sin historie, blant annet hvordan kjærligheten fikk dem til å flytte nordover.

Solange, Titiane og Joana hadde en vanskelig fortid i Brasil med tidlig ansvar og hard jobbing. Kjærligheten til de finske mennene blomstret. Men overgangen var også hard, preget av sorg, isolasjon og dypt savn etter familien.

KVINNENE ER IKKE  ikke alene om å forelske seg - og så flytte. 

-  253 immigranter sto fram i et forsøk på å underminere fordommene som blomstrer når immigranter omtales som en gruppe. Fordommene stemmer sjelden når gruppen blir oppløst i individer med navn, ansikter og skjebner, forteller fotografen i en av bildetekstene på utstillingen.

Solange og de to andre ble for eksempel ikke apatiske og virkeløse. De startet den eneste brasilianske sambagruppe i Lappland, for å bedre humøret.

FORELSKELSEN ER GRENSELØS.
På et norskkurs i Oslo møter vi en gjeng innvandrere som gladelig forteller sine historier. Noen er kommet til landet på grunn av jobb, andre på grunn av kjærlighet.

Amerikanske Tanya (bildet til høyre) har ikke sett utstillingen ennå, men kjenner seg igjen. Kvinnen som opprinnelig kommer fra Long Island New York, flyttet til Norge for å være sammen med sin norske ektemann.

- Kjøttboller og lutefisk kjente jeg fra før. Og sønnen min heter Per, så jeg er nok påvirket av skandinavisk kultur, forteller Tanya til Dagbladet.no.

Hun har bodd to år i Norge nå. Før det bodde hun og mannen i Minnesota i åtte år, det var der hun ble vant til norsk mat.LILLY (47) FRA 
Colombia er en annen som har bidratt til utstillingen med sin historie. Også hun ble forelsket i en nordboer.

Hun hadde vært utvekslingsstudent i Danmark. Etter hjemkomsten begynte hun å hjelpe nordiske studenter i Bogotá. Her møtte hun den finske kvinnen Janna, som hun forelsket seg i. Da Jannas opphold tok slutt, førte kjærligheten til at Lilly ble med Janna tilbake til Finland.

Lesbiske par får ikke registrert partnerskap i Finland, men hun fikk likevel oppholdstillatelse. Sammen driver de to kvinnene nå en økologisk bondegård.

FOR FOTOGRAF SAXGREN er teksten like viktig som bildene, og sammen har innvandrerne og fotografen laget en bok. Den
 forteller om varme mennesker blant snø og is i ulike lokalmiljøer, blant alt fra kebabsjapper og fiskebåter til sambaklubber og flyktningmottak. 

- Jeg har møtt en fantastisk åpenhet i arbeidet med å dokumentere Nordens nye immigranter. Naturligvis har det vært noen som ikke ønsket å delta, men det bemerkelsesverdige er at så mange har valgt å stille opp, sier Saxgren i boka.

INDIANEREN
Hakikta Najin (67) for eksempel. Han vokste opp blant Sioux- indianerne i Rosebud-reservatet i South Dakota.

Najin ble bortadopert på 1950-tallet, og valgte senere å bli soldat i land som Laos, Kambodja og Vietnam. Han endte med krigstraumer etter opplevelsene. Najin oppsøkte sine røtter i South Dakota og slik fant livet ny mening igjen. Den indianske kulturen ga ham sin egen identitet tilbake og han begynte å praktisere The Sundance som brakte ham ut på en healende og spirituell reise.
Under en Sundance i 1992 møtte han den danske amatøretnologen Marianne.

Nå bor de i et lite rekkehus i Danmark og holder foredrag om indiansk kultur. 

DET ER EN ØKENDE andel nordmenn som gifter seg med innvandrere: I dag involverer ett av tre norske ekteskap minst én innvandrer.

Det er først og fremst norske menn som gifter seg med kvinner fra for eksempel Russland, Filippinene og Thailand, som er årsaken til økningen, i følge en rapport fra Statistisk sentralbyrå som omfatter perioden mellom 1990 og 2004. 

Det kommer det flere til Norge på grunn av kjærlighet før. Og færre enn før kommer fra flyktningeland som Somalia, Irak og Afghanistan.

Tre av fire nordmenn med pakistansk bakgrunn finner ektefelle i utlandet, mens tre av fire av ekteskapene som thailandske kvinner bosatt i Norge inngikk i perioden 1996-2004, var med en mann uten innvandrerbakgrunn, altså en etnisk nordmann.Ikke alle gifter seg. Spesielt vestlige innvandrere som blir sammen med nordmenn inngår gjerne samboerforhold, som ikke dukker opp på statistikernes par-radarer i denne sammenhengen. 

Virkeligheten er med andre ord mer romantisk enn statistikken, og kjærlighets-innvandringen til Norge hyppigere enn oversiktene viser.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

 KJÆRLIGHETEN:  253 immigranter forteller sin individuelle historie i Henrik Saxgrens fotografiutstillingen på Stenersenmuseet. Foto: Essi Frydenlund
KJÆRLIGHETEN: 253 immigranter forteller sin individuelle historie i Henrik Saxgrens fotografiutstillingen på Stenersenmuseet. Foto: Essi Frydenlund Vis mer
image: Forelsket seg i Norden
LESBISK BONDELYKKE: Lilly dro fra Colombia for å bo med kjæresten Janna og starte et økologisk landbruk i Finland.
VI MØTTE DEM PÅ NORSKKURS: Alle jentene har lyst til å forbedre norskkunnskapene sine. Bak f.v.: filippinske Melani, amerikanske Tanya og serbiske Biljana. Foran: filippinske Ana Luisa, indiske Ruchi-Mathur og brasilianske Mariete.
SAMBADANSERNE: Titiane, Joana og Solange fra Brasil bor i Oulu i Finland, der de har dannet Lapplands eneste sambagruppe. De er alle tre gift med finske menn, som arbeidet for Nokia i Brasil.
POPSTJERNE I ISFJORDEN: Silver, født i Toscana, var bassist i popgruppen \'Il Corvi\' da gruppen lå som nr. 1 på den italienske hitlisten 1966. Han kom til Grønland 1980 for å spille dansemusikk, men ble værende for å arrangere turer med hundesleder for polarturister.
ET SPESIELT PAR: Armenske Ada kom til Sverige med hjelp av menneskesmuglere. Hafid og Ada møttes på et møtested for immigranter og er nå lykkelig gift. Hafid er fra Marokko og ber fem ganger om dagen. Ada er fra Armenia og går i kirken hver søndag. De er enige om at det bare finnes én gud.
INDIANER I REKKEHUS: Fra krigstraumatiske opplevelser til praktisering og formidling av spirituell indiansk dans.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media