JUKSET I 1998: Andrew Wakefield knyttet autisme til magesykdom som følge av MMR-vaksinen. Fortsatt frykter mange foreldre vaksinen, selv om artikkelen er trukket tilbake og forskningen kalt juks. Foto: REUTERS/Luke MacGregor
JUKSET I 1998: Andrew Wakefield knyttet autisme til magesykdom som følge av MMR-vaksinen. Fortsatt frykter mange foreldre vaksinen, selv om artikkelen er trukket tilbake og forskningen kalt juks. Foto: REUTERS/Luke MacGregorVis mer

- Forfalsket data for å knytte MMR-vaksine til autisme

- Bevisst forskerjuks, hevder medisinsk tidsskrift.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I 1998 TRYKKET TIDSSKRIFTET Lancet en studie som tydet på at MMR-vaksinen kunne føre til alvorlig hjerneskade. Svært mange foreldre sluttet å vaksinere barna sine verden over, og foreldre med autistiske barn truet med søksmål.

Siden kom det fram at studien var kjøpt og betalt. Ti av de 13 forskerne bak rapporten gikk i 2004 ut og trakk tilbake konklusjonene. De beklaget dypt, norske helsemyndigheter kalte det en skandale.

Forskningslederen Andrew Wakefield, derimot, har ikke beklaget. Hans hypotese var at kombinasjonsvaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder svekket immunsystemet og skadet indre organer. Han mente magetrøbbel kunne føre til autisme.

Det viste seg at han hadde fått penger fra en rettshjelpsorganisasjon for å undersøke sammenhengen mellom vaksinen og autisme. De hadde planer om å saksøke vaksineprodusenter. Lancet, som er svært anerkjent, trakk formelt artikkelen tilbake for et år siden med henvisning til flere konkrete feil.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn