- Forfalsket data for å knytte MMR-vaksine til autisme

- Bevisst forskerjuks, hevder medisinsk tidsskrift.

JUKSET I 1998: Andrew Wakefield knyttet autisme til magesykdom som følge av MMR-vaksinen. Fortsatt frykter mange foreldre vaksinen, selv om artikkelen er trukket tilbake og forskningen kalt juks. Foto: REUTERS/Luke MacGregor
JUKSET I 1998: Andrew Wakefield knyttet autisme til magesykdom som følge av MMR-vaksinen. Fortsatt frykter mange foreldre vaksinen, selv om artikkelen er trukket tilbake og forskningen kalt juks. Foto: REUTERS/Luke MacGregor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1998 TRYKKET TIDSSKRIFTET Lancet en studie som tydet på at MMR-vaksinen kunne føre til alvorlig hjerneskade. Svært mange foreldre sluttet å vaksinere barna sine verden over, og foreldre med autistiske barn truet med søksmål.

Siden kom det fram at studien var kjøpt og betalt. Ti av de 13 forskerne bak rapporten gikk i 2004 ut og trakk tilbake konklusjonene. De beklaget dypt, norske helsemyndigheter kalte det en skandale.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer