Forfalsket kart for å få Sovjet til å virke mektig

Vi tror de stemmer, men kartene er aldri nøytrale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KARTFORFALSKININGER var en vanlig syssel i Sovjetunionen og Warszawapakt-landene. Ekspertene sto for nærmest legendarisk juks, skriver den tysker forfatteren Ute Schneider i boka «Kartenes makt», som nylig er kommet ut på norsk.

Bakgrunnen for at sovjetrusserne var blant de mange som forfalsket topografiske kart var selvsagt militær. I de forskjellige utgavene av de russiske kartene var hele småbyer og bygder flyttet, noen ganger forsvant de helt fra kartene. For eksempel ble atombyen Paldiski i Estland slettet fra kartet av militære grunner. De bygget atomubåter i byen.

En annen teknikk som blant andre russerne benyttet seg av var å forvrenge målestokk og bruke utsnitt bevisst slik at Sovjetunionen så større ut. Norden ble gjerne tegnet helt ute av proporsjon, og Sovjet ble fremhevet, for eksempel med kraftig farge, skriver Schneider.

Den ungarske kartografen Sandor Rado ledet over lengre tid arbeidet med kartforvrengninger i østblokken. Arbeidet hans for ble kraftig utfordret da satellittene som kunne ta bilder fra lufta kom. Det sentrale i forfalskingsarbeidet ble etter hvert å hemmeligholde koordinatsystemene, ikke topografiske detaljer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer