Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Forfatterbrødre

«Donnie Brasco» og «den ekte Gudfarens sønn» gir ut bok sammen.

REALISTISK MAFIABOK. «Fuck that no-good motherfucking fucker, Tony.»

Slik starter den nylig utgitte mafiaromanen «The Good Guys», skrevet med hjelp av to ubestridte størrelser innen amerikansk mafiahistorie.

Bill Bonanna (72) har fortid som consigliere (høyt rangert rådgiver) i Bonanna-familien, en av de fem store mafiafamiliene i New York. Han er sønn av Joseph Bonanno, som av mange - seg selv inkludert - ble regnet som forbildet for «Gudfaren» don Vito Corleone fra Francis Ford Coppolas filmtrilogi basert på Mario Puzos roman. Bill Bonanna har også flere likhetstrekk med Vito Corleones sønn Michael Corleone.

Joe Pistone (62) er den pensjonerte FBI-agenten som de fleste av oss kjenner som Donnie Brasco fra filmen ved samme navn. En film basert på Pistones egen bok om hvordan han infiltrerte nettopp Bonanno-familien fra midten av 70-tallet til starten av 80-tallet.

TRODDE DET VAR FLEIP. Det er forfatteren David Fisher som fører pennen i boka, og det var han som fikk idéen til det meget spesielle romansamarbeidet.

- Både Joe og Bill tok poenget umiddelbart, selv om vi ikke hadde noe sammenlikningsgrunnlag, og jeg tror ikke de var helt sikre på hvordan dette ville fungere, forteller Fisher til Library Journal.

Bill Bonanno, som selv trakk seg ut av driften av Bonanna-familien sammen med faren i 1968, innrømmer at han ble overrasket da han fikk høre forslaget av agenten sin, Mickey Freiberg.

- Jeg trodde Mickey kødda med meg.

Likevel stilte han opp på et møte med Pistone, som gjennom sin spaning fikk domsfelt dusinvis av medlemmer av Bonanno-familien. Bill Bonanno var riktignok ute av mafiaen på det tidspunktet, og satt i fengsel i store deler av perioden da Pistone opererte som «Donnie Brasco».

GA HVERANDRE HÅNDA. Stemningen var uansett spent da de møttes våren 2003 i New York.

- Vi møttes i et konferanserom med våre respektive følger på hver vår side av et langt bord, med Joe og meg på endene. Etter omkring en halvtime med småsnakk og Joe og meg som målte hverandre med blikket, konkluderte vi med at det var mulig for oss å arbeide sammen, sier Bonanno.

- Vi sa begge: Jeg har ingenting imot deg, du har ingenting imot meg. Vi ga hverandre hånda, sier Pistone i dagens New York Daily News.

AVSLØRER IKKE ALT. Etter at avtalen var inngått for snaut to år siden, kunne arbeidet med boka begynnet. Men historien i boka var fortsatt ikke klar.

- Vi hadde noen elementer vi ville veve inn i historien. Og vi visste at vi ikke ønsket at figurene skulle være klisjeer. Vi ville at leserne skulle lure på om vi egentlig fortalte en sann historie, som av grunner som vil bli selvsagte ettersom de leste, ikke kunne fortelles.

Romanformen lar de to øse av sin kunnskap om mafiaen og FBI uten å avsløre for mye.

- Vi tenkte at en roman var den beste måten å gjøre det på, ettersom vi kunne fortelle en historie som hadde en basis av sannhet uten å bekymre oss om at han sa for mye, eller at jeg sa for mye, sier Joe Pistone.

Historien veksler mellom to synsvinkler: Leseren følger mafiaen og FBI i annethvert kapittel. Og selv om Bonanno og Pistone i prinsippet er medforfattere, er de også med i handlingen som seg selv - i fortellerperspektiv.

MIN FAR GUDFAREN. Tidlig i første kapittel forteller Bonanno om «faren min, Joe Bonanno, mannen som var modellen for Gudfaren».

- Når alt dette hendte, hadde jeg allerede trukket meg tilbake fra familien, men jeg hadde fortsatt venner. Så jeg kjenner denne historien fra folk som kjenner folk. Folk som var der, sier fortellerstemmen seinere i samme kapittel.

Historien starter med at både FBI og mafiaen er på leting etter en forsvunnet professor som underviser i russisk på Columbia University i Harlem. Den russiske mafiaen er sentral i handlingen ved siden av den italienske-amerikanske mafiaen og FBI.

De første kritikkene har vært positive. Troverdige skildringer av miljøene og stor spenning er trukket fram som styrker.

- The Good Guys er ikke stor kunst. Det er stor dramatikk, skriver Ken Carlson i Monsters and Critics.

- SLUTTER IKKE I MAFIAEN. Joe Pistone har også trukket seg tilbake. New York Daily News har spurt de to om når de gikk ut av rollene de beskriver i boka.

- Jeg pensjonerte meg i 1996. Jeg driver fortsatt med opplæring og konsulentvirksomhet for FBI og operasjonelt arbeid for fremmede regjeringer, forteller Pistone.

Bonanno skal ikke ha hatt noen rolle i mafiaen siden han trakk seg ut av ledelsen av Bonanno-familien i 1968. Men at han sluttet, vil han ikke være med på:

- Hva mener du med sluttet? Du slutter ikke i mafiaen. Det er en sinnstilstand. Du er hva du er.

• Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

sigbjorn.strand@dagbladet.no

Marlon Brando som Vito Corleone.
DONNIE BRASCO: Johnny Depp spilte rollen som FBI-agenten Joe Pistone i filmen «Donnie Brasco» fra 1997.
MICHAEL CORLEONE: Mafiasønnen som i Gudfaren-filmene motvillig fulgte i sin fars fotspor, skal visstnok være inspirert av Bill Bonanno.
UNIKT SAMARBEID: Den tidligere consigliere (høytstående rådgiver) i Bonanno-familien, Bill Bonanno (t.v.) og Joe Pistone, FBI-agenten som infiltrerte Bonanno-familien under pseudonymet Donnie Brasco. Nå har de to skrevet bok sammen.
Joseph Bonanno forlater rettssalen 17. mai 1966.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media