KRIGSBARN:- Det var ingen som ville ha oss krigsbarna. Etter åra på Godthaab ble jeg erklært åndssvak og plassert på Emma Hjorth, statens institusjon for psykisk utviklingshemmede. Det var en rein oppbevaringsplass, jeg husker verken varme eller omsorg, forteller Paul Hansen.
KRIGSBARN:- Det var ingen som ville ha oss krigsbarna. Etter åra på Godthaab ble jeg erklært åndssvak og plassert på Emma Hjorth, statens institusjon for psykisk utviklingshemmede. Det var en rein oppbevaringsplass, jeg husker verken varme eller omsorg, forteller Paul Hansen.Vis mer

Forlatt av mor, slått og spyttet etter, erklært åndssvak og plassert på institusjon

Paul Hansen (76) er et resultat av forelskelsen mellom ei norsk jente og en tysk soldat.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Mitt første minne er at en gjeng fremmede menn kom for å snauklippe mor. De holdt henne fast, og klipte av alt det lange, fine håret hennes. Så malte de hakekors på henne og dro henne med seg ut i gatene til spott og spe. Det var tidlig i mai 1945. Freden hadde akkurat kommet til Norge, og jeg var tre år gammel.

Kort tid etterpå reiste mor fra meg, hun orket ikke å bli boende i Oslo på grunn av all trakasseringen. Folk var grusomme mot henne. På en måte skjønner jeg at folk var sinte, hun hadde jo fått barn med fienden. Men det som mor og de andre såkalte «tyskertøsene» opplevde, var et stort overgrep mot oss barna.

Vi kunne jo ikke lastes for det mødrene våre hadde gjort, men å vokse opp i Oslo som barn av en tysk far og en norsk mor var et helvete på jord. Jeg har ikke andre ord for å forklare hvordan det føltes. Jeg ble kalt tyskerunge og spyttet etter, jeg ble lugget og slått av både barn og voksne. Folk var fulle av hat mot oss uskyldige barna.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn