Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Forløperen til moderne stripping

Stripping og teater på London burleskfestival denne uka.

STRIPPING ELLER KUNST? Dansing, sparking, revy med naken hud, en burleskforestilling er så mangt. Kunstformen eller nakendansingen, velg det som passer, oppsto på slutten av 1800-tallet. Nå har den fått en ny vår, med det som kalles nyburlesken. 

I går ble London Burlesque Festival avsluttet med amatørdansere som kledde av seg til Dolly Partons hitlåt «Nine to five».

SELV ER DELTAKERNE enige i at de driver med sceneshow i grenseland.

- I bunn og grunn var det burlesken, som hadde sine glansdager på 40 og 50-tallet, som var forløperen til moderne stripping. Det var svært vågalt etter den tidens standard. Selv om kvinnene ikke viser fram alt, så er det på en måte en lovnad om at noe mer skal komme, sier Candy Spots til Reuters.

Burlesk er blitt særlig populært i New York og London de siste årene, og i januar fikk Oslo sitt første burleskshow da Midnight Burlesque opptrådte på Parkteatret på Grünerløkka.

- Om det er stripping? Hell yeah! Strippingen er et viktig element av en burleskforestilling. Skikkelig striptease er en kunst som gir deg både selvtillit og mye moro, sa engelske Ivy Page til Dagsavisen i forbindelse med showet.

Også Norge har sin egen burleskgruppe. The Fleshoticas har opptrådt på London Burlesque Festival de siste årene. I fjor ble de kjent med de britiske burleskdanserne, som takket ja til å opptre i Norge.

EN BURLESK-OPPTREDEN starter av og til med full påkledning, tunge lag med sminke, falske øyevipper, og går over i fjærboaer, satengkorsetter og ender ofte opp i nesten full nakenhet. Ofte er det eneste jentene står igjen med til slutt en stringtruse og små lapper som dekker brystvortene.

image: Forløperen til moderne stripping

- Det er en krysning mellom teater og, ja, selvsagt det å egge opp stemningen. Men det er mer i det enn det, det er kostymer og skuespill, sier Spots.

FLERE AV DELTAKERNE fremhever hvor bra burlesk er fordi alle kvinner i alle størrelser og aldre kan drive med det. Likevel, av de 30 kvinnene som kjempet i klassen «beste nykommer» i London denne uka, var de fleste i begynnelsen av 20-åra.

- Det er morsomt som en feiring av teater og av det å være kvinne, sier en deltaker til Reuters.

NOEN FORSØKER Å LEVE AV å være burleskdanser, men mange av jentene forteller at de har sydd kostymene selv hjemme og de er med bare for moro skyld.

I gamle dager var gjerne burlesk noe kvinner drev med i påvente av å få en skuespillerkarriere. Andre kom aldri til topps i Hollywood, og ble burleskdansere hele sin karriere.


Josephine Baker
og Mae West var begge burleskstjerner. På nettsiden Exotic World Burlesque Museum kan du utforske de gamle stjernene i sjangeren.

IKKE ALLE syns det er like moro som jentene selv. Men Joseph, som har reist fra Skottland for å se på kjæresten sin danse, han synes det er ok.

- Det er briljant. Mange menn sier at de ikke skjønner hvordan man kan se på kjæresten sin der oppe og vite at det er andre gutter i publikum. Men hun liker det, hun er utadvent på scenen og det hjelper henne til å tenke på andre ting enn jobben, hun er vitenskapelig assistent. Dette gir henne en skikkelig selvtillits-boost, sier Joseph til Reuters.

Mason fra London er enig. Kjæresten hans er visstnok blitt et bedre menneske etter at hun startet med burlesk.

- Det plager meg ikke i det hele tatt. Jeg var usikker på hvordan jeg ville reagere. Hun har alltid ønsket å gå på kurs. Jeg sa at hun burde gå på kurs. Om hun ikke ville opptre hadde hun i alle fall kurset. Så opptrådte hun en gang, og hun elsker det. Selvtilliten har gått i taket, det er magisk.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

NORSK BURLESK: Den norske burlesktruppen Fleshoticas opptrådte på London Burlesque Festival i fjor. Fra venstre Mari Sletten (27), Caroline Andersen (23) og Lena Ask (27).
DITA VON TEESE:</B> Amerikaneren, som før var sammen med Marilyn Manson, er blant verdens mest kjente burleskartister i dag.
SYNES DET ER FINT KJÆRESTEN OPPTRER:</B> Britiske Mason har ingen problem med at dama hans driver med burlesk. Tvert om har selvtilliten hennes gått i taket etter at hun startet med erotisk dans.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media