Fornemt i parken

Tilbake til herregårdsstemningen. Har vi levd her før?

- EN SEKSER FOR VÆRET, sa Fredag oppstemt. Det var ettermiddag, sol og varmt, og på vestsida av Frognerparken rådet en avslappet søndagsstemning, enda det var midt i uka. Madserud gård er et eksklusivt spisested, avgjort et sted for de store anledninger. Men hagen tar også imot enklere besøk, kanskje bare for en fatøl eller et glass chablis, eventuelt en liten rett fra grillen til lunsj eller middag.

- En sekser for omgivelsene, utbrøt Robinson salig.

- Jeg tror jeg er reinkarnert, og at jeg tidligere har tilhørt de øvre sosiale lag. Hvem vet, kanskje jeg het Løvenskiold eller Mustad i mitt forrige liv? De har begge residert i dette vakre hovedhuset. Det kjennes riktig å sitte på verandaen og skue utover den skrånende plenen, omgitt av høye trær med et svakt vindsus i løvkronene.

- En sekser for østersene, fortsatte Fredag lykkelig, men ble raskt klubbet ned av Robinson: - Nå tar vi det litt rolig her. Rå østers er tross alt ingen stor kokkeutfordring.

- Jeg tror aldri jeg har sett så kjøttfulle østers. Flott konsistens og herlig smak, virkelig noe å tygge på, insisterte Fredag og nøt prikkingen i munnen fra et glass champagne til 130 kroner.

- Skalldyra kostet 28 kroner stykket og var verd hver eneste en. Basta.

HAGEN VAR FULL av teakbord og grønne parasoller. Servitørene var i perlehumør der de vekslet mellom ute- og innetjeneste, de hadde foreløpig lite å gjøre. Mens Fredag lepjet i seg østers, nøt Robinson en forrett med parmaskinke og asparges, servert med masse rossosalat, tørkede tomater og pinjekjerner.

- Akk, for mye dressing av balsamico og olje, det tar litt luven av smakene, gryntet Robinson. Alle forrettene kunne nytes enten med «kongeloffsmørbrød» eller salat, og Robinson burde kanskje valgt loff. Ingen spiser seg vel mett på østers, og Fredag supplerte med en smårett med kald porchetta, som skulle være grillet svinerulade med hvitløk og rosmarin. Salaten var den samme som Robinson fikk pluss kapers, og ruladen hadde ingen smak av grill.

- Dette minner om påleggsskiver fra julefrokosten, sa Fredag, som i likhet med Robinson mente kokken hadde vært vel raus med dressingen. Et glass rødvin fra Toscana (Col de Sasso) til 70 kroner kom ikke helt til sin rett i møte med balsamicoen.

- Skål, min venn, sa Robinson, og nøt et glass chablis til kroner 95. Robinson hadde satset på dagens grillete fisk til hovedrett - en steinbitfilet som viste seg å være mer bakt enn grillet, servert med gode ovnsstekte potetbåter og auberginer. Noe vinkart fantes ikke, sa servitøren, til gjestenes overraskelse.

PLUTSELIG HØRTE DE en hvinende sagelyd som flerret stillhetens idyll. Robinson skvatt, men Fredag hadde sin teori klar:

- Det er nok naboen, investor Øystein Stray Spetalen, som får bygd svømmebasseng på tomta si. Du vet, han som vil bevare privatlivets fred og holdt på å slå ned en VG-fotograf på jobb.

- Mangemillionæren er vel på ferie nå, da. Han vil vel ikke bo i dette bråket, repliserte Robinson. Heldigvis skulle håndverkerne snart ta kvelden, og parken var atter ren idyll, idet flere folk strømmet til Madserud for et utendørs måltid. Til dessert valgte begge en sikker sommerslager - rabarbrasuppe med vaniljeis. Tyktflytende, søt og syrlig på en gang, med hint av kanel, smattet Robinson, som ville ha påfyll av is. Det var intet problem.

- Det sies at Madserud er et dyrt sted, men holder man seg til småretter, som vi her i dag, er dette faktisk billig luksus, konstaterte Fredag.

- Kanskje vi rekker en tur til i sommer?

- Be my guest, sa reinkarnerte Robinson.

GRØNT:</B> Grønnere blir det ikke. Et utendørs måltid på Madserud gård er absolutt sommer