Førstekvinnen

Ti år etter at hun sluttet som president, er Vigdís Finnbogadsttir (76) fortsatt Islands mest populære dame.

-  JEG HAR ET MOTTO: «Never let the women down», sier Vigdís Finnbogadsttir (76).

I 1980 ble hun verdens første kvinnelige president. Hun er fortsatt engasjert.

-  Kvinner er blitt så dårlig behandlet at dem må man støtte. Men jeg var like mye mennenes president.

1. mai kommer hun til Oslo for å markedsføre språkinstituttet som i 2001 fikk hennes navn.

-  Jeg ble rørt da instituttet ble opprettet i mitt navn. Det er jo ikke vanlig å få noe oppkalt etter seg før man er død. Jeg er stolt. Det er et flott og sterkt institutt.

Instituttet drives med penger fra universitetet i Reykjavík, men er avhengig av sponsorer for å få gjennomført sine mange prosjekter. I Tyskland betaler for eksempel Bosch for ei tysk-islandsk ordbok.

-  Jeg skal delta under presentasjonen av instituttet på universitetene i Oslo og Bergen. Vi vil tilby et samarbeid og diskutere hva vi kan gjøre for å utvikle vårt språk, sier kvinnen, som på Island bare heter Vigdis.

-  Du må enten skrive bare Vigdis eller hele navnet mitt. På Island bruker vi aldri bare etternavnet. Det er et navn jeg har fått fordi jeg er datter av min far.

HUN TAR IMOT Magasinet i sin eldre enebolig rett utenfor sentrum av Reykjavík. Et hjem med mye bildekunst og mange bøker. Et bilde av hennes møte med nå avdøde pave Johannes Paul møter oss i entreen. Da hadde hun med seg datteren som fram til nå har bodd i underetasjen med mann og to barn på seks og to år. Nå skal de snart flytte. Da blir Vigdis alene i huset, men hun gruer seg ikke. Her bodde hun også de fleste av sine 16 år som president, for at datteren skulle ha et vanlig privatliv.

-  Jeg er så heldig at jeg har fått en vidunderlig svigersønn. Folk må være nøye på hvem de bestemmer seg for å leve med. Slike valg er som lotto, sier Vigdis, som selv var gift med en lege. Hun skilte seg før hun gikk fra å være teatersjef til å bli Islands førstekvinne på midten av 70-tallet.

Hun ble overrasket da hun som teatersjef i Reykjavík ble lansert som kandidat til presidentvervet. Spørsmålet kom som følge av kvinneåret 1975. De fire andre kandidatene var menn.

-  Mange ga uttrykk for at det ikke kunne holdes valg uten en kvinnelig kandidat. Jeg er stolt over islendingene som hadde mot til å bli de første som valgte en kvinne.

Og det er åpenbart gjensidig, befolkningen på øya er stolt over hennes 16 år lange innsats som president. Uavhengig av politisk ståsted er Vigdís Finnbogadsttir fortsatt suverent Islands mest populære kvinne.

DEN 15. APRIL fylte hun 76 år. Hun kaller seg frankofil, er utdannet innen litteratur og teaterhistorie i Frankrike, og startet sin karriere med å undervise i fransk. Foruten islandsk og dansk snakker hun engelsk, fransk og spansk.

-  Jeg er lykkelig over at jeg lærte meg språk. Det har vært til stor nytte, sier Vigdis.

Men dessverre er tendensen på Island at stadig flere unge prioriterer engelsk foran islandsk. Vigdis har selv overhørt samtaler mellom skandinaviske ungdommer som kommuniserer på engelsk framfor sitt morsmål.

-  Det er aldeles håpløst at man innen Norden ikke forstår hverandre. Du kommer ingen steder i verden hvis du ikke mestrer språk.

Som UNESCO-ambassadør for verdens språk har hun som målsetting at alle bør lære seg minst to utenlandske språk.

Mens vi sitter i stua og prater fredelig, høres plutselig et skrall. Er det sprengning eller er det jordskjelv? Vigdis ser seg rundt i stua.

-  Ingenting har falt ned. Islendingene har alltid vært dristige. Vi er vant til å leve for dagen i dag, nettopp fordi jordskjelvet kan komme i morgen, sier hun.

Vigdís Finnbogadsttir ble den første leder av Council of Woman Leaders som ble stiftet i 1996. Nå har Mary Robbins overtatt, mens Madeleine Albright er sekretær.

-  Hvilken kvinnelig statsleder har gjort størst inntrykk?

-  Alle. Det finnes ikke noe annet svar.

-  Hva synes du om Gro Harlem Brundtland?

-  Jeg har truffet henne flere ganger, seinest på en konferanse om kreft i Oslo da hun var leder av Verdens Helseorganisasjon. Gro er en svært dyktig kvinne.

Også gjennom Club de Madrid, en forening for tidligere ministere, møter Vigdís Finnbogadsttir av og til norske eks-politikere. Thorvald Stoltenberg er den hun har snakket mest med.

Mye tid går med foran pc-en til å skrive foredrag og besvare henvendelser om å stille opp i ulike sammenhenger. De siste åra har hun ledet arbeidet med å etablere kultursenteret Den Nordatlantiske Brygge i København. Senteret ble åpnet for to år siden, men tok fem år å realisere.

-  Drømmen er at dette blir et mer nordisk enn nordatlantisk senter. Jeg er som et bortskjemt barn som kan få spørsmål fra hele verden. Det er et privilegium. I utlandet spør man aldri om alder, men om hva man kan.

76-ÅRINGEN ER EN av Reykjavíks ivrigste kulturbrukere. Når vi møter henne, har hun vært på teaterforestillinger tre kvelder på rad.

-  Jeg har sett den fineste Peer Gynt- forestillingen noensinne. Jeg er så heldig at jeg har en stor flokk venner og vanker i et utrolig kreativt miljø.

En av dem er Odd Nerdrum, som har bosatt seg i Reykjavíks gamle bybibliotek.

-  Er du mer bekymret for verdensfreden i dag enn for 20 år siden?

-  I dag opplever vi en forferdelig fordømmelse mellom den vestlige og den muslimske verden. Det er uendelig trist at vi mangler forståelse for hverandre. Jeg håper slike konflikter kan få en løsning uten krig.

-  Er språk viktig for at muslimer og kristne skal forstå hverandre?

-  Ja. Språk er nøkkelen til å forstå verden og verdens kulturer. Derfor utgjør språket også ei bru for fred.

-  Har Norge mer felles med Island enn Danmark?

-  Alle har mye felles i Norden. Vi er gode venner fordi vi har en felles historie og har mer felles enn vi har med noen andre i verden. Vi er også demokratiske forbilder.

-  Hvordan vil du karakterisere deg selv?

-  Jeg er en visjonær idealist. Noen ganger blir jeg bortskjemt fordi noen av mine visjoner blir til virkelighet.