Kjapp kylling: Med sjampinjong og portvin i stekpanna.
Kjapp kylling: Med sjampinjong og portvin i stekpanna.Vis mer

Fort gjort

Hastverk er mesterverk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Når noen setter seg ned og skriver hastverkets historie, kommer kapittelet om hurtigmat til å bli helt sentralt. Matvareindustrien har gjort det mulig å servere mat uten å ha laget den selv, rett fra fryseren til bordet på under et kvarter. Smaken er det så som så med. Næringsinnholdet også.

Men at det er raskt og lettvint, er det vanskelig å bestride. Samtidig vil det nok kanskje, i etterpåklokskapens klare lys, framstå som merkverdig at denne utviklingen sammenfaller med at vi fikk mer fritid og penger. Er det ikke nettopp da forholdene ligger til rette for bedre mat og mer kvalitetstid rundt bordet?

Kanskje vil en spesielt grundig hastverkshistoriker finne fram en bok fra 1930 som skisserer en annen mulighet, hvor travelhet og livsnytelse ikke er i konflikt; «La Cuisine en dix minutes, ou l'Adaptation au rythme moderne». En norsk oversettelse av tittelen vil lyde «Matlaging på ti minutter, eller tilpasning til en moderne rytme», men fanger ikke helt den høytidelige lattermildheten til bokas forfatter Edouard de Pomiane.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn