Fra Barne-tv til Playboy

Det er en stund siden Triana Iglesias (23) satt i TV-ruta med hornbriller og hårspenner i NRKs barneprogram «Midt i Smørøyet».

-  BEGYNN VED BEINA og film oppover til du kommer til brystene, og så holder du kameraet der, lyder ordren fra produsenten i kamerateamet fra Voice-TV.

Det er tirsdag ettermiddag. Sola skinner gjennom kastanjetrærne på Frogner i Oslo. Midt på en støvete byggeplass, mellom to boligkomplekser, står glamourmodell Triana Iglesias og poserer villig.

Som 14-åring var hun programleder i NRKs barne- og ungdomsprogram «Midt i Smørøyet».

-  Du må spille en rolle. Det gjorde jeg den gangen, og det gjør jeg nå, sier Triana.

Rundt den bikinikledde, spede ungjenta går TV-teamet, en manager og en håndfull rødmende arbeidskarer. Triana ser i kameraet, koketterer, ser en av arbeidskarene dypt inn i øynene og spør om hun kan være med å bygge litt.

-  Det er gøy å stå foran kamera. Og det er viktig for meg å ha det gøy.

Norges, i hvert fall for øyeblikket, heiteste glamourmodell er på jobb. Hver uke er Triana Iglesias stuntreporter på musikk-kanalen Voice TV. Seerne sender inn oppdrag på mail. Triana utfører dem. Programmet er visstnok det nest mest sette på kanalen.

-  Greia med Triana er at hun gjør ting, hverdagslige ting som å gå tur med hunden. Vrien er at hun gjør dem i bikini, sier Peter Peters, Trianas manager.

23-ÅRINGEN HAR også prydet førstesida av Playboy, som den tredje norske kvinnen i historien. I tillegg har hun vært å se på en haug med forsider av norske, svenske og spanske gutteblader de siste åra. Blader som serverer bil, dataspill, lettkledde jenter og herremote til unge, trendy menn. Blader tenåringsgutter lar ligge senga og ikke under .

Men karrieren begynte langt mer uskyldig for halvt spanske Triana Iglesias, som ikke har stort til felles med smørsangeren Julio utover etternavnet. De er ikke i familie.

Etter «Midt i Smørøyet» hadde Triana en stor rolle i TVNorge-såpen «Venner og Fiender».

-  Hvor stor overgang er det å gå fra å være programleder i barne-TV til å bli puppemodell?

-  Det er kontraster, men ikke så store som du kanskje tror. For å fungere foran kameraet, må du like å stå foran kameraet. Jeg vil faktisk påstå at jeg er mer kreativ nå enn jeg var da jeg spilte inn «Venner og Fiender».

-  Men det er ikke helt «Midt i Smørøyet» det jeg gjør nå, smiler hun.

-  Bare se deilig ut. Ut med hofta, sier produsenten.

Triana klatrer på en gravemaskin. Manager Peter Peters følger etter og knipser bilder med mobilkameraet.

-  Til Trianas mobil-blogg, sier han.

FOR TRE ÅR SIDEN fantes ikke utrykket glamourmodell i vokabularet til den gjennomsnittlige nordmann. Året etter skrev Dagbladet at kirurgene ved Fornebuklinikken kunne fortelle om en eksplosjon i antall forespørsler etter «Aylar-bryster». Glamourmodell var plutselig det store og hver uke prydet nye puppemodeller ukepressen. Den siste tida har det gått rykter om at Aylar har begynt å synge i tillegg til å kle av seg. Selger ikke kropp like godt lenger?

-  Da Aylar slo gjennom, hadde jeg allerede vært modell i ett år, så jeg hoppet ikke på karusellen på grunn av hypen. Det er faktisk synd at så mange unge jenter har gjort akkurat det. Bransjen er full av dritt. Og du bør være ganske sikker på deg selv og ha bein i nesa for å takle den, sier Trinana.

-  Hvorfor gjør du dette?

-  I utgangspunktet gjør jeg det bare fordi det er gøy, men jeg har funnet ut at det er penger å tjene på det. Jeg blir ikke rik, men tjener mer penger enn jeg ville gjort i en annen jobb. Samtidig er det mange unge jenter som stiller opp i blader for veldig lite penger, og som går mye lenger enn meg. Det er synd. Man skal kunne stå for det man gjør om ti år, og da er det lurt å tenke to ganger igjennom hva du er med på.

MANAGER PETER PETERS har bestilt en hund som endelig ankommer. Triana skal lufte bikkja. I bikini. Helt naturlig. Folk snur seg når hun spankulerer nedover Gyldenløves gate. En bil kjører nesten av veien. Nitten år gamle Martin Wesche kommer usikkert bort til oss og spør om han kan fotografere Triana med mobilen sin. Triana bare ler, og stiller seg opp sammen med tenåringen.

-  Jævlig kult å sende til gutta, sier han.

Triana spankulerer videre med kamerateamet på slep. Hun har ingen problemer med å spille bimbo.

-  Det er bare gøy. Du skal ikke ta deg selv så høytidelig, roper hun.

-  Så dette er bare tull?

-  Jeg håper inderlig at folk skjønner det. At disse innslagene ikke er meg. Slik jeg er privat.

-  Hvordan er du privat?

-  Det spontane i innslagene er meg, det å se humoren i ting. Men det å løpe rundt i bikini og høye hæler er ikke meg. Jeg trives best i joggebukse og T-skjorte. Jeg bryr meg egentlig ikke om litt møkk og om en negl brekker.

-  Tror du alle skjønner det?

-  Jeg håper det. Men selvfølgelig er det mange som dømmer meg, som tror jeg er stokk dum. Jeg hører mye dritt om meg selv, sier hun.

-  Som hva?

-  En gang gjorde jeg en jobb for et skomerke. Hvor jeg red, relativt lettkledd, på en støvel. Da var det noen som ble fryktelig opprørt og mente at det var sånne som meg som bidro til at jenter ble kidnappet og solgt som prostituerte. Det var ikke særlig hyggelig.

Triana tenker seg om.

-  Kanskje er jeg et dårlig forbilde, men jeg kler meg aldri helt naken. Kroppen er bare arbeidsredskapet mitt. Akkurat som for fotballspillere.

-  Du var naken i Playboy?

-  Joda, men Playboy er Playboy, ler hun.

IKKE MANGE fotballspillere opererer brystene sine. Triana Iglesias har pyntet på begge.

-  Pupper er fint i alle størrelser og former. Men så lenge du opererer dem for din egen del, synes jeg det er greit. Det er ikke greit hvis du gjør det for å få flere jobber.

-  Hva sier mora di til jobben?

-  Hun var veldig bekymret til å begynne med. Ei venninne av henne ringte og sa at hun hadde sett meg i en musikkvideo, bare i undertøy. Da ble hun ikke helt fornøyd. Samtidig har hun og faren min alltid bakket meg opp. Og de vet at jeg velger jobbene mine med omhu, sier Triana.

Kanskje var det derfor hun endte opp i Playboy.

-  Hvor lenge kan du leve av dette?

-  Det er nok veldig begrenset hvor lenge jeg kan leve av å kle av meg, men jeg har det veldig gøy akkurat nå. Kanskje jeg begynner å studere etter hvert. Men mest av alt håper jeg å begynne med friteater. Det ville passet meg bra.

Klesskift: Triana må ta til takke med å skifte i bilen. Rundt står manager og TV-crew. - Det skal mye til for at jeg blir sjenert, sier hun.
Kroppsarbeider: - Jeg jobber med kroppen min og kler på meg en rolle foran kamera, sier Iglesias.
Glam og gummi: One of these days these boots are gonna walk all over you.
Et hundeliv: Hver uke er Triana Iglesias stuntreporter på Voice TV. Her går Triana tur med hunden Mike. -Man skal ikke ta seg selv så høytidelig, sier hun.
Ung og uskyldig: Triana (14) som reporter for «Midt i Smørøyet».