Fra hav til himmel

Havsmak ga ingen avsmak, men vant en ekstra stjerne.

- SIST VI BESØKTE Havsmak, husker jeg vi var mest fornøyde med desserten, sa Robinson, og smattet ettertenksomt på forretten med lekre kamskjell som smeltet på tunga.

- Hvis menyen stadig har en stigende kurve, kan jeg knapt forestille meg hvor himmelsk dette skal ende.

- En mulighet er at stedet har fått en bedre kokk, mente Fredag. Til slutt sa de seg enige om at det nok var slik det hang sammen. En 5-retters meny bød på en jevn flyt av gode smaksopplevelser, konstaterte Robinson, som fikk følge av en for anledningen småspist Fredag på tre av dem.

- Uansett foretrekker jeg en kokk som kan lage mat framfor å skrive korrekt, sa Robinson, som husket at matskribent Andreas Viestad i sin spalte i vår raljerte over restaurantenes - og især Havsmaks - feilstavede meny og tilfeldige omgang med aksenter. Hei, hei, Andreas! Det har foreløpig ikke hjulpet.

HAVSMAK HAR DEN nesten kongelige adressen Drammensveien 4 og er nabo med UD og Kongeterrassen. Fra mezzaninen har gjestene en kongelig utsikt mot Akershus, og fra sin høye mosaikkvegg holder kong Neptun øye med gjestenes inn- og utgang. Lokalet er lyst, luftig og lekkert, med store vinduer og hvite vegger. Glassmontere med bobler og stoler i sjatteringer av blått understreker tilknytningen til havet.

- Jeg gjentar til det kjedsommelige at hovedstaden har altfor få gode fiskerestauranter. Neptun i Rosenkrantz\' gate ble jo en kortvarig affære, Havet i Grensen likeså. Hyggelig å kunne anbefale et sted som dette, sa Robinson. Også Fredag kunne nyte de så vidt ristede kamskjellene som ble servert med en velsmakende avokadosalsa, rødløk og soyasmør.

- Med et glass syrlig Sancerre til, er dette en flott kombinasjon, samstemte de to.

- Jeg liker tilbudet om vinmeny. Du får utvalgte viner til hver rett til en pris som tilsvarer cirka ei flaske på et sted som dette, sa Robinson, som var kommet til andre rett, skalldyrsuppe med scampi, og vin nr. to, en kjølig Laroche chablis. - Konsentrert hummerkraft og vårløk, hvilken smak! Eneste minus er at scampiene er litt seige.

FREDAG HADDE VÆRT en smule skeptisk til hovedretten, som var havabbor.

- En vanskelig fisk hvis den ikke marineres, den kan lett bli tørr, var forklaringen. Til sin glede kunne begge erkjenne at abboren, selv i tynne skiver, var smakfull og saftig inni og sprøstekt utenpå.

- Parmesangratinert gnocchi var behagelig tilbehør, sprø haricots vertes likeså. Og hva har de hatt i sausen? spurte Robinson. Den vennlige servitøren oppga trøffelmarinert pære som ingrediens, og Robinson sukket lykkelig og forsterket smaken med nok et glass hvitvin. En italiensk Greco de Tufo denne gang, med fine syrer og lekker, strågul farge. Mens Robinson gjorde seg klar for en hvilerett med to skiver brie, bringebær og akasiehonning, nyttet Fredag høvet til å besøke de indre gemakker. De var også smakfullt innredet i blått og glass, til dels med pirrende innsyn til motsatt kjønns revir. Restaurantens øvrige gjester lot også til å hygge seg, ikke minst de to karene som mesket seg høylytt med en imponerende skalldyroppsats, og etterpå bestilte hver sin hummer.

- Og det på en onsdag. De må sannelig ha noe å feire, mumlet Robinson blidt, med smak av honning og abruzzovin i munnen. En lekker søtsak avsluttet måltidet, to sorbeter - litchi og jordbær - og friske bær i søt muscatvin.

- DU SER LITT molefonken ut? Angrer du på noe? spurte Robinson da de forlot restauranten og det var sein kveld.

- Jeg burde slått følge hele veien, svarte Fredag. - Jeg sparte ikke så mye på å avstå fra to retter. Eller jeg kunne unt meg noen østers i forkant.

- Ta det med ro, trøstet Robinson. - Jeg gjetter at du snart kommer tilbake hit. Kanskje for en lunsj?

<B>LYST OG LEKKERT:</B> Restaurant Havsmak er et sentralt og godt spisested, både for lunsj og aftens, med hovedvekt på sjømat.