Fra klippfisk til avocado

- Hva skal drikkes til karamellpudding? spør Jon. Og hvordan lage klippfisklasagne? Spennvidden er stor når leserne diskuterer mat. Bli med i debatten!

På Magasinets nettsider kan du diskutere mat i vårt eget debattforum. Her kan du spørre andre lesere om tips og råd, eller dele dine egne kunnskaper om mat, råvarer og oppskrifter. Debatten spenner som vanlig vidt. Både pepper, avocado, karamellpudding og hvitløk volder hobbygourmetene hodebry. «Jeg lager ganske mye mat, og bruker nesten alltid salt og pepper. Jeg er veldig godt fornøyd med saltet jeg bruker, men skulle gjerne hatt tilsvarende godt pepper. Hvis noen vet hvor jeg kan få tak i sort, hel pepper av høy kvalitet, ville jeg vært takknemlig.» Nødskriket om pepper kommer fra Dag. Han har allerede fått noen svar fra andre lesere. «Nobel» råder ham til å prøve innvandrerbutikkene, mens «Const» mener å unngå giftermål før man fyller tredve er beste måte å få tak i pepper. Dag svarer at det er for seint, ettersom han allerede har rundet 35. Men kanskje du har andre råd til den pepperløse? Ingrid har et annet kulinarisk dilemma. Hun lurer på hvordan hvitløk oppbevares på best mulig måte: «Jeg har prøvd å oppbevare den i matskapet, men da mugner den ganske fort. Jeg blir takknemlig for råd!»Kanskje du kan hjelpe Ingrid? Send inn dine forslag her Monica skriver at hun sleit seg gjennom fiskemiddagene som barn. Fisk var en pest og en plage, og til tross for oppdagelsen av fiskegrateng ble det ikke særlig bedre. Inntil hun begynte å jobbe nordpå. Åpenbaringen ble klippfisklasagne: - Jeg har aldri smakt en så god middagsrett i hele mitt liv, skriver Monica. Klikk deg inn på innlegget hennes for å se hvordan hun lager den utradisjonelle lasagnen. «Er det noen som har et bra tips om hvordan man kan få avocadoen passe moden den dagen man vil spise den? Hvordan kan jeg framskynde modningsprosessen?» Ann er glad i avocado, men ergrer seg over at de hun kjøper i butikken stort sett alltid er umodne. Hun lurer derfor på hvordan hun kan få en hard avocado akkurat passe moden. Ann har blant annet fått svar fra Erlend. Han sverger til å modne fruktene i vinduskarmen: «Legg avocadoene i vindukarmen inntil de er modne - et par dager er trolig nok. Det er imidlertid viktig å legge dem i kjøleskapet når de er modne nok, for da modnes de saktere. Slik kan du holde dem modne i opptil ei uke. Altså, først vindu - så kjøleskap.» Magasinets matspaltist Andreas Viestad har også kommet med avocado-tips til Ann. Han mener at avocadoen bør modnes i sin egen gass: - Nesten all frukt slipper ut litt etylengass, og gassen er med på å påskynde modningen. Legg avocadoen i en papirpose. Da går det fortere, og det er mindre fare for ujevn modning slik det blir hvis du forsøker å solmodne den. Det er ikke bare maten som står i fokus under et måltid. Drikke hører også med. Jon skal servere karmellpudding til dessert, og ønsker i den sammenheng tips om hva som passer å drikke til puddingen. Jon har foreløpig ikke fått tips om hva som kan nytes i et vinglass til karamellpudding. Ingrid mener derimot at tradisjonell kaffe er best: «Jeg synes at dere bør servere kaffe til karamellpuddingen. Kaffe er godt etter middag, og spesielt til noe så søtt som karamellpudding.» Har du noen tips til Jon? Eller andre råd og meninger om mat? Bli med i debatten! For mange henger mat og vin sammen. Her kan du hente eller dele tips om vin og annen drikke. På Magasinets vinsider kan du lese om nyheter og anbefalinger, og få med deg Magasinets test av årets første vinslipp. solvi.glendrange@dagbladet.no