Fra Neptuns gaffel

En ny fiskerestaurant i Oslo, som til og med aspirerer til noe spennende? Velkommen!

ENDELIG NOEN SOM har forstått at Oslo er en havneby. Hovedstaden er blitt berømmet for et allsidig og rikt restauranttilbud i sommer, men har altfor få fiskerestauranter. Dette må vi prøve!

Fredag gransket menyen i monteren i Rosenkrantz\' gate, som bød på en enslig fugl blant fiskerettene, mens Robinson sendte lange blikk inn i et hvitt og langstrakt lokale, som tidligere har huset blant annet L\'Opera.

Nå heter det Neptun og framstår som nyrenovert og delikat med hummerbasseng og et fristende ferskfisktorg som sin unike attraksjon.

Her kan dere plukke ut hva dere ønsker og diskutere med kokken hvordan dere vil ha det servert, forklarte kelneren vennlig, mens hun geleidet gjestene til et vindusbord. Utsikten direkte til en trafikkert gate var ikke særlig inspirerende. Desto mer spennende var det å titte på kjøledisken, der det lå villaks, kamchatkakrabber og Hitra-krabber, hjerteskjell og kamskjell, ishavsrøye, fjellørret og hvit middelhavsfisk og kanskje var det enda mer.

JEG TROR LIKEVEL jeg holder meg til menyen. Den inneholder ikke så mange retter, men her er noen smakskombinasjoner som er verd å forsøke, sa Robinson.

Mener du Skalldyr Cappuccino? sa Fredag med et knis.

Er det feilskrevet for carpaccio, tror du?

Det var det ikke, kunne den blide servitøren forsikre, som allerede var på plass med isvann, brød (et kjedelig rundstykke) og oliven. Det dreide seg snarere om en kremet skalldyrsuppe. Så ble det en cappuccino-forrett på Fredag, mens Robinson mente en carpaccio med breiflabb og mango hørtes tryggere ut. Tidlig på kvelden var lokalet foreløpig tynt befolket, og de utsendte spisegjestene hadde god anledning til å studere omgivelsene. Hvitt, rent, litt kalde vegger. Robinson på sin side var mest begeistret for lyskassene i de nyslipte golvet, fylt med steiner så man kunne føle seg hensatt til en gresk strand.

Hvorfor gresk? innvendte Fredag, Neptun er jo en romersk gud?

Karmene rundt vinduene er gresk blå. Og ser du den storvokste mannen ved disken? Tar jeg ikke feil er han gresk og var med å starte opp «Alexandros» på Holbergs plass i sin tid, hvisket Robinson.

NÅR DET GJALDT vin, lot de seg anbefale en hvitvin av Christer Berens import, som også bærer vinkjennerens navn, en Alsace 2000 Trimbach til 320 kroner (114 på Polet, altså nesten en tredobling).

Helt grei, men litt kort og tynn i smaken, bemerket Robinson, Og ettersom Neptun tilbyr alle viner også i glass(!), kunne de fortsette med en Gewurztraminer Reserve, også den fra Alsace, til hovedrettene. Forrettene kom på bordet, cappuccinoen ganske riktig servert i en kaffekopp, med to nakne krepsehaler ved siden av.

Deilig suppe, opplagt kokt på hummerskall, kremet og rund, og faktisk med et lite brekk av kaffe, sa Fredag fornøyd. Breiflabben var skåret i løvtynne skiver, med en varmgul saus av mango, lime og chili.

Perfekt smaksharmoni, sa Robinson og konstaterte at servitøren fulgte påpasselig opp med isvann og vin.

FREDAG BLÅSTE av Robinsons innvending mot å spise torsk i måned uten R. Torsk er alltid godt, og aller best er sommerfisken du fanger selv. Et stort stykke torsk, stekt på skinnsiden, dukket opp ifølge med ratatouille, fevebønner og potetpuré, men fiskespiseren var ikke helt fornøyd.

Litt overstekt slik at den er noe tørr, og stykket er nesten for stort, klaget Fredag.

Soyasaus til dette ble helt feil, synes jeg, mens den tomatbaserte grønnsakstuingen er mye riktigere og framhever den nøttete smaken i fisken.

Robinson hadde latt seg lokke til Middelhavet og ble belønnet med en helristet dorado med hode, skinn og bein, slik den gjerne serveres i sydligere himmelstrøk. Kanskje så gjesten litt betuttet ut, iallfall tilbød den elskverdige kelneren å rense den ved bordet, som et lite show.

Mye smak, men fremdeles mange bein! sa Robinson, som fant tilbehøret med nypoteter, marinerte tomater og fennikelpuré velegnet. Sausen viste seg å være svært lik Fredags forrett, fremdeles med en knekk av kaffe.

Men umulig å helle saus over fisk med mye bein. Tror du det gjør noe at jeg spiser den ved siden av med skje? Så god er den, nemlig!

HVEM KAN STÅ imot Neptuns fristelse til dessert? Bestående av fruktkuler som har lesket seg i champagne, sjokolade og skogsbæris? Fredag var mett og forhørte seg om muligheten for å dele. Ja visst! Dermed var også prisen 135 kroner mer spiselig, delt på to.

Alt i alt var smakspanelet meget godt fornøyd med besøket.

All grunn til å ønske en skikkelig fiskerestaurant velkommen, sa Robinson, men vinterstid blir lokalet kanskje litt kaldt. Da tror jeg Neptun må skaffe seg en gasspeis her i nord.

Fiskelykke: Utsikten kunne vært bedre på Neptuns fiskerestaurant, men i hyggelig selskap savner man ikke det, konkluderte Robinson & Fredag.