Fra onde ånder til radiosender i tennene

Schizofrene vrangforestillinger er ikke det samme i Afrika som i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«JEG VAR DJEVELEN, den ondeste personen i verden, jeg måtte drepe eller brenne meg selv for å redde verden fra å bli forgiftet av meg. Jeg gikk så langt som til å sette fyr på mitt eget ben, for å sette fyr på hele meg, og brant merker inn i pannen for å bevise at jeg var Kain sånn at folk skulle få en advarsel og holde seg borte.»

Slik beskriver den schizofrene poeten og forfatteren Pamela Wagner sine egne vrangforestillinger webloggen sin. 

De som er tungt rammet av den kompliserte lidelsen schizofreni, hører ofte stemmer i hodet eller har alvorlige vrangforestillinger. For andre ser det ut som personen går inn i en annen og bisarr verden, for den som lider av schizofreni er det virkeligheten.

Menneskere med schizofreni kan ha paranoide vrangforestillinger, og føle seg forfulgt og overvåket. Eller forestillingene kan være grandiose: Man er overbevist om at man står i kontakt med overnaturlige vesener, har radiosendere i tennene, får beskjeder fra Gud eller rett og slett er en annen person. Man hører og ser ting ingen andre hører og ser.

«Men hvor kommer denne typen tanker fra? Hvorfor tror andre de er Gud eller Jesus? Eller sånn som en jeg møtte, som påsto at han hadde skrevet sangene til John Lennon?», spør Wagner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer