Fra virtuell sex til virtuelle penger

- Det finnes en etablert sannhet om nettet. Dersom det ikke er noe å gjøre på et nettsamfunn, har folk sex. Dess flere aktiviteter som finnes, dess mindre fokuserer folk på sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske internettforskeren og journalisten Julian Dibbell vet hva han snakker om. I mer enn femten år har han fulgt nettkulturen på nært hold som journalist i Wired, Village Voice, Time og New York Times, blant andre. I perioder har han \'bodd\' og levd livet på nettet, bare avbrutt av nødvendige fysiske ritualer som inntak av mat. I 1999 skrev han boken My Tiny Life, om livet i nettsamfunnet LambdaMOO. Mest kjent ble kapittelet som het Rape in Cyberspace, om en virtuell karakter som voldtok flere andre virtuelle karakterer. Mer om det senere. Men siden 90-tallet har Dibbell funnet andre ting å gjøre på nettet, som å tjene penger. Erfaringene har han samlet i boken Play Money, som kommer ut neste år.

-På Ultima Online tjente jeg 11 000 dollar (73 000 NOK) på ett år, og mange spillere tjener mye mer, forteller Dibbell.

- Knapphet er et stikkord for å forklare suksessen til spillsamfunn som Ultima Online og EverQuest. Tidlig på 90-tallet fantes alle disse utopiske ideene om hvordan en kunne forandre samfunnet gjennom steder på internett. Men når det er fullt anarki og du har lov til å gjøre alt, hva gjør du egentlig? I den virtuelle økonomien er ikke alt tilgjengelig, noe som gjør det mer attraktivt. Folk jobber hardt for å komme til neste nivå eller bygge et hus, sier Dibbell på telefon fra South Bend i USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer