Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Framtida er her

Om to dager, før alkoholen tar overhånd, må du si til deg selv: Jeg tror på framtida. Og neste år tar vi festen i verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette var året da vi mistet troen på framtida. Vi hadde klart oss mer eller mindre helskinnet gjennom historiens verste og beste århundre, gjennom gloheite og iskalde kriger, gjennom rekordstor velstandsøkning og normoppløsning, vi opplevde murens fall og det Francis Fukuyama kalte «the end of history» - det liberale demokratiets endelige seier. Vi hadde til og med overlevd tusenårsskiftet uten at verden gikk under, slik både Nostradamus og millioner av gærninger på Internett hadde spådd. 2001 skulle ha vært et kjedelig nytt år, en langsom strøm av jubileer (noe med Hamsun må ha skjedd for hundre år siden), skole- og barnehagediskusjoner, sydenturer og slankekurer. Så skjedde det utenkelige, og nå sitter vi og venter på neste smell, på fortsettelsen. Det som venter oss er ikke lenger det sedvanlige - 2,1 til 3,4 prosents årlig velstandsøkning, en ny sykdom, flere pæng på bok. Det er noe skumlere, noe verre enn vissheten om en ny istid: Det er Usikkerhet. Men nyttårsaften skal vi feire. Det har plutselig blitt noe mer enn bare hyggelig - det er viktig at vi gravlegger det gamle året med venner og fyll og mat, som alltid. Men hvordan kan vi forhindre at det blir dommedagsstemning rundt bordet? Siden dette ikke har vært et helt vanlig år, foreslår jeg at vi denne gangen gjør en vri på feiringa.Du la sikkert ikke merke til det, men i 2001 skjedde det en liten og ubetydelig ting som kanskje kan hjelpe oss vinne troen på framtida tilbake, i hvert fall på kjøkkenet. Det lille norske forlaget Spartacus har - etter mange års forhandlinger med hans eksentriske arvinger - endelig gitt ut den italienske futuristen FT Marinettis legendariske Futuristisk kokebok fra 1932, tidenes merkeligste kokebok. (Jeg plikter vel her å opplyse om at jeg har skrevet forordet, men ettersom jeg ikke tjener penger på salget av boka, føler jeg at jeg kan skryte av den uten dårlig samvittighet.) Boka er en samling av de mest absurde og utenkelige oppskrifter, mattablåer, manifester og fortellinger om usannsynlige måltider som kanskje, eller kanskje ikke, har funnet sted. En av historiene er Nyttårsmiddag, en blanding en oppskrift og en beskrivelse av et heidundranes fest. (Kanskje er det en novelle?) Kopierer du middagen til punkt og prikke, blir det nok både en rar og litt ubehagelig fest. Men jeg finner dens tåpelige påfunn og overdrevne framtidstro inspirerende.Teksten begynner slik: =Vanens makt har nå ødelagt gleden over de store nyttårsmiddager. I flere år har de samme elementene bidratt til en glede som er gjentatt altfor mange ganger. Hver og en vet på forhånd hvordan festens tannhjulsmaskineri vil forløpe. Familieminner, gode ønsker og planer roterer som i en trykkmaskin. Man må ødelegge vanen for å komme ut av monotonien. Den spiselige delen av middagen består av kalkun, fylt med mandariner og spekepølse. (Bare ett av eksemplene på at futuristisk mat kan være like god som den er annerledes. Syren fra mandarinene mørner kalkunkjøttet, spekepølsa gir smak. ) =Alle spiser i pålagt stillhet: støy og glede er undertrykt. Plutselig slippes det løs en levende kalkun i salen, den flakser skremt mellom mennenes overraskelse og kvinnenes hyl, som ikke forstår den fortærte matens oppstandelse.Etter måltidet er spist opp og en av gjestene er banket opp for å ha snakket om fortida (den verste synden i futuristkretser er å si «jeg husker en gang», eller «jeg pleier alltid»), kaster gjestene ut kokkejenta og kelnerne, og tar over matlagingen. Voldsom konkurranse mellom de varme stekeovner, mens stekepanner og kjeler går fra hånd til hånd under latter, hyl og regn av mat.Tre grammofoner gjør nytte som bord og på platene, som er blitt roterende serveringsbrett, plasserer damene konfekt, sylindre av parmesan og hardkokte egg, mens tre forskjellige rytmer med japansk musikk akkompagnerer den dynamiske serveringen.Husets frue slukker plutselig lyset. Overraskelse. I mørket høres stemmen til en av gjestene:«I året som kommer vil vi klare å bryte atmosfærens hylster og nå fram til planetene. Jeg inviterer alle til neste nyttår til en bankett på Månen, der vi endelig vil smake uforutsigelige drikker og mat som er ukjent for vår gane.»Det er en skål jeg gjerne blir med på. Helstekt kalkun med mandarin- og salamistuffing Det er ofte vanskelig å bruke oppskriftene i Futuristisk kokebok - de er enten for skissemessige eller for usannsynlige. Men selv om de ikke kan brukes som kart, kan de brukes som kompass, og dette er min fortolkning av nyttårskalkunen. Jeg har lagd den flere ganger, og den smaker fabelaktig. Oppskriften er for en liten kalkun, omtrent 3-4 kilo. Det er nok mat for 6 personer. 1 liten kalkun 5-6 mandariner 3-400 gram salami Innmaten av ett tørt brød2 fedd hvitløk2 ss frisk salvie bacon Vask en av mandarinene godt. Skrell alle. Skjær vekk det hvite fra innsiden av det vaskede mandarinskallet og skjær resten av skallet i strimler. Del alle mandarinene i små biter. Bland mandarin, mandarinskall, salvie og salami sammen med brødsmulene. Smak til med salt, pepper og hvitløk. Fyll stuffingen i kalkunen og sy igjen åpningen (bruk en sytykk tråd eller hyssing). Legg gjerne litt mer mandarinskall under kalkunen, sånn at kjøttet blir parfymert (det er ikke så viktig at det er vasket, men det kan være en fordel). Legg noen baconskiver over brystet for å beskytte det, og stek kalkunen i ovnen på 160 grader. Øs over sjyen, eller sil den og sprøyt den inn i kjøttet med en hestesprøyte. Gjenta dette omtrent hvert 20 minutt. Steketid: Beregn en halvtime pr. kilo, pluss en halvtime for å få prosessen i gang. Sjekk at også stuffingen har blitt varm. Har den ikke det, bør du steke kalkunen i tjue minutter til, eller varme stuffingen i en gryte. La kalkunen hvile i minst tjue minutter før du serverer. Intuitiv Antipasti Dette er en av mine favoritter blant de helt enkle, men likevel helt uventede futuristiske rettene. Den har to fordeler i tillegg til smaken: QL>1) den kan lages på forhånd. 2) den er utrolig barnslig.Som alltid er det ingen mengdeangivelser i den opprinnelige oppskriften, men jeg har forsøkt å gi en pekepinn om hvor mye det skal være. Nok til 4:4 appelsiner 200 gram salami og/eller andre italienske pølser/skinker 2 ss smør 150 gram marinert sopp på boks, eller sjampinjong2-4 ansjos (italienske eller spanske, på olje)Noen urter, hvis du vil4 grønne, milde chili Skjær av toppen på appelsinene. Fjern mesteparten av fruktkjøttet inni slik at appelsinene blir som små kurver. Fyll kurvene med salami, smør, sopp, ansjos og evt noen urter. La stå i minst et kvarter, helst et par timer, sånn at fyllet tar smak av aPpelsinen.Skjær snitt på langs av hver chili. Fjern frøene inni. Lag fire små lapper med et budskap, gjerne futuristisk propaganda (for eksempel: «Futurismen er en anti-historisk bevegelse» - «Lev farlig» - «Leger, apotekere, likbærere - med det futuristiske kjøkken blir dere arbeidsledige» osv.) Legg lappene inni chiliene, og chiliene oppi appelsinene før du serverer. Ballonger for framtida Både raketter og bomber lukter det samme - svovel. Dette er en alternativ nyttårsfeiring som også sier «PANG», men som etterlater seg god lukt. Dette er ingen rett, men et påfunn som skal serveres etter maten, sammen med kaffen. Poenget (tror jeg) er å vise at et måltid kan bestå av mer enn bare mat: Også lukter og lys er viktig. Nok til 4 luktende smell:4 ballonger, i forskjellige farger4 dråper parfyme, forskjellige Hell en dråpe parfyme i hver ballong (ulik parfyme i hver ballong). Blås opp. Varm hver ballong over kopper med kaffe sånn at parfymen fordamper. Stikk hull på én og én ballong med sigaretter eller nåler. Pust ut. Pust inn. Det går nok bra, skal du se.

<HLF>Alternativt:</HLF> Dette er ingen rett, men et påfunn som skal serveres etter maten, sammen med kaffen. Et måltid kan bestå av mer enn bare mat.
<HLF>Antipasti:</HLF> Med sopp, ansjos, chili og appelsiner.
Hele Norges coronakart