+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Frederik og Toke solgte dronedeler til terrorsiktet

Da to kamerater åpnet dronebutikk i København, drømte de om å få mange kunder. Men ikke om at en av dem skulle være terrormistenkt.

GRÜNDERE: Frederik Skøt og Toke Suhr hadde lenge drømt om å åpne dronebutikk. Etter terrorsaken ble det kastet stein mot vinduene deres. FOTO: MARTIN FÄLT/DANMARKS RADIO
GRÜNDERE: Frederik Skøt og Toke Suhr hadde lenge drømt om å åpne dronebutikk. Etter terrorsaken ble det kastet stein mot vinduene deres. FOTO: MARTIN FÄLT/DANMARKS RADIOVis mer

En sommerdag i 2016 tok den 29 år gamle danske gründeren Toke Suhr fram mobiltelefonen sin og åpnet Über-appen. Han befant seg i nærheten av Amalienborg slott i København, og søkte etter en bil som kunne kjøre ham til Nørrebro.

Sjåføren som dukket opp på skjermen hadde fått glimrende anbefalinger av andre kunder. «En av de mest behagelige sjåfører jeg har kjørt med», skrev en.

«Incredibly nice and great recommendation on kebab», skrev en annen.

Få minutter seinere svingte en personbil opp foran Suhr. En ung mann steg ut og hilste vennlig. Han grep Suhrs store bag og løftet den inn i bagasjerommet.

Under kjøreturen kom de to i snakk. Suhr fortalte entusiastisk at han og en kamerat var i ferd med å realisere en gammel drøm: I tre år hadde de solgt droneutstyr på nettet, og ridd på bølgen av gadget-glade menn som ønsket seg små leketøy til å fly med. Nå skulle Suhr og kameraten åpne en dronebutikk på Nørrebro.