Frem fra skyggen

Prins Albert innsettes som regent i Monaco.

«HOMOFIL» modelljeger med playboyrykte, mulig medlem av mile high-klubben med minst én sønn. Ryktesvirringen rundt prins Albert har vært konstant hele hans voksne liv. I dag, tre måneder etter at faren Rainier gikk bort, innsettes han som Monacos nye monark. Seremonien starter kirkelig 11 i formiddag, og den store festen begynner 22 i kveld.

Faren Rainier regjerte i 56 år, det er kongelig lengderekord. Nå varsler Albert en ny æra for Monaco. Den siste uka har han understreket at han vil vektlegge moral, ærlighet og etikk.

Selv har han gått foran som eksempel ved å bekrefte at han er faren til en 22-måneder gammel sønn. Alexandre heter gutten, og han har Albert sammen med en flyvertinne. Albert forsikrer at sønnen aldri skal mangle noe, men fars sko blir for store å fylle. Statsoverhode blir den uekte sønnen aldri, det sørger monegaskisk lov for.

Så homofil var han antakelig ikke likevel, da. Det er årene som ungkar som har ført til de ryktene, som har vært hardnakkede til tross for stadig hete romanser rapportert med både nakenmodeller og klesmodeller. Slik sa han det selv i 1994:

- I begynnelsen var det vittig, men det ble svært irriterende i det lange løp å høre folk si at jeg er homoseksuell.

DE KONSERVATIVE i ministaten på størrelse med Central Park i New York var nok lettet over å høre at Albert faktisk liker kvinner. Bekymringene har økt med prinsens alder og mangel på offisiell make.

En av dem som muligens bekymret seg for legning og eventuelle arvinger kan ha vært Alberts far. Før Rainier døde forandret han loven i fyrstedømmet med bare 24 000 innbyggere. Ifølge loven fra 1918 skulle Monaco opprinnelig innlemmes i Frankrike om fyrsten døde uten å ha produsert en arving. I dag tillater loven at makten tas over av fyrstens søsken eller deres barn.

I KVELD BLIR DET FEST. Albert har lagt opp til storslått feiring i forbindelse med innsettelsen, og den er ment til å vare. Det er monegaskerne som står i sentrum for den eksklusive festen. Bare dem som er født i Monaco får være med. De teller rundt 7000 og er invitert til hagefest i palassets bakgård. Resten må feste ved havna.

Hoffet har opplyst at 02.30 i natt er passende tid å avslutte på. Det er mulig Albert inviterer til nachspiel. Han er kjent som en festglad mann.

SØNNEN ALEXANDRE og mor Nicola kommer ikke på festen. De skal være bedt om å holde seg unna Monaco. Det ba visstnok fyrst Rainier om også, da forholdet mellom Albert og flyvertinnen kom ham for øret på 90-tallet.

Franske aviser spekulerer på om det var fordi flyvertinnen var svart den konservative fyrsten satte foten ned. Hun er opprinnelig fra det vestafrikanske landet Togo.

Forholdet skal ha startet da Albert fikk telefonnummeret hennes da hun serverte ham på en flyreise i 1997. Han ringte etter to uker. De neste fem årene besøkte hun ham i Monaco minst en uke per måned.

Da Rainier sa nei til forholdet skal de hete følelsene ha kjølnet gradvis. Men i desember 2002 feiret de to likevel bursdagen hennes sammen. Og de sparte ikke på kruttet. Nicole Coste ble gravid og sier i ettertid at babyen ikke var planlagt, hun hadde glemt p-pillene. Albert holdt seg etter dette unna Nicole, men besøkte sønnen to måneder etter at han var født høsten 2003.

Nicole flyttet inn i Alberts Paris-lelighet, men var ikke fornøyd. Hun ville at verden skulle få vite. Albert gikk etter hvert med på å offentliggjøre saken, med forbehold om at det ble kjent først etter at faren var borte. Kort tid etter at Rainer gikk bort, ble det kjent at Albert hadde en sønn. Og i forrige uke erkjente han det offisielt.

NÅ SETTER HAN ETIKK FØRST. Albert tar over etter faren som var kjent som autoritær. Han tok over Monaco som den gangen var et loslitt gamblerby og gjorde gråstein til suksess. I dag er det pengesterke mennesker, store kasinoer, internasjonale banker og forretningsvirksomhet som dominerer.

Nå vil Albert renvaske landet og kvitte seg med ryktene om at Monaco er et skatteparadis med gode hvitvaskingsmuligheter.

- Jeg vil plassere moral, ærlighet og etikk i sentrum, sier Albert ifølge Times. Nå vil han sette Monaco på kartet som teknologiby med globalt miljøfokus.

Albert har vært kjent som myk og medgjørlig, noe som også bekymret hans far, sammen med den manglende interessen for politikk. Det er sport han har vært opptatt av, prinsen representerte Monaco i fire OL i grenen bob.

Nå har han tatt grep også om politikken. Han har allerede bedt hele hoffets lag av rådgivere og medlemmene av rådsforsamlingen om å trekke seg. Han ønsker å danne sin egen, nye regjering.

SØNNEN ALEXANDRE BLIR ALDRI en Grimaldi, familienavnet til fyrstehuset er ikke i bruk for barn født utenfor ekteskap.

Men en 13 år gammel jente har hatt det navnet hele sitt liv. Jazmin Grace Grimaldi fikk navnet av moren Tamara Rotolo. Bartenderen fra California gikk til sak i 1993 for å få prins Albert til å erkjenne farskapet.

Alberts advokater klarte å overbevise domstolen om at dette ikke var en sak for retten. Albert innrømmet å ha vært sammen med Tamara ved noen anledninger rundt ni måneder før barnet kom, og har aldri offisielt benektet farskapet.

Men ifølge Wikipedia har han aldri tatt farskapstesten Tamara ønsker han skal ta. Om han er far til dette barnet også kan det hende det kommer flere innrømmelser framover.

FOR OVERRASKENDE NOK fulgte Albert opp sin nye, etiske linje, da han i går antydet at det kunne komme flere uekte barn til overflaten. Ifølge prinsen selv er det flere enn disse to kvinnene som har hevdet at hun er mor til prinsens barn.

Til fransk TV sa han i går at tre kvinner har kommet med lignende krav, og han avviste ikke at dette kunne være reelle farskapssaker.

- Når den tid kommer vil jeg kommentere dette, sa Albert til fransk TV i går.

Å gifte seg har han også planer om nå. Men han har god tid.

- Kommentarer som at man skulle ha vært gift i den alderen har jeg alltid ment var dumme. Hvilken alder? Jeg ser meg rundt og jeg finner ingen aldersgrense, sa han til Le Monde i forrige uke.

Albert har alltid understreket at han gifter seg kun om han finner kjærligheten. Den tidligere kjæresten til supermodell Claudia Schiffer er fortsatt blant Europas mest ettertraktede ungkarer.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til:

STO BAK FAREN: Prins Albert tar over tronen etter sin avdøde far, prins Rainier III.
MONACO ER PYNTET TIL FEST I DAG: Prins Albert har gitt folk fri fra jobben og invitert 7000 til å feire med ham.
GLAMORØSE FORELDRE: Skuespilleren Grace Kelly er prins Alberts mor. Hun døde i en bilulykke i 1982. Her vinker hun fra balkongen på det kongelige slott sammen med ektemannen prins Rainier som døde i april i år, 81 år gammel.
IVRIG IDRETTSUTØVER: Albert har deltatt i de siste fire OL i bob. Her bærer han fakkelen i Salt Lake City.
SUPRE KJÆRESTER:</B> Prins Albert har opp gjennom åra blitt koblet til en rekke supermodeller, blant annet Claudia Schiffer som han er sammen med her. Selv vil han ikke gifte seg før han treffer den rette.
EN SMAK AV NORGE: Under OL på Lillehammer kom han igjen til Norge, og da fikk han møte Flettfrid.
TROLLHAUGENS TASS: Albert (med hår), sammen med mor Grace og søster Caroline på besøk i Norge i Edvard Griegs hjem Trollhaugen i 1982.
SKANDALEOMBRUST FAMILIE: Søstrene Caroline og Stephanie har tatt en god del av støyten for prins Albert, som alltid har holdt seg litt i bakgrunnen. Her danser Stephanie og Albert sammen på et veldedighetsarrangement.
APRIL I ÅR: Albert og Caroline under begravelsen på prins Rainier i april.