Frihetens pris

- Jeg var bare en datter. Fordi jeg skulle drepes, ble jeg ikke engang registrert da jeg ble født, sier norskindiske Sarita Skagnes (38).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- HVORFOR FORTALTE DU DEM at jeg banket deg? De er norske, og det er ikke lov til å slå sine barn i Norge. Jeg kan få problemer!

– Du bor i Norge, far. 

DET ER 17 ÅR siden Sarita Skagnes (38) utvekslet disse ordene med sin far. Hun var 21 år og hadde bodd i Norge i fem år. Faren, og resten av familien, hadde vært i Norge siden 70-tallet. Men den sist ankomne datteren, Sarita, var likevel den første jenta fra en norsk sikhfamilie som brøt ut og giftet seg med en nordmann. I ei nådeløst åpen bok, «Bare en datter», forteller Sarita om sin skjebne som uønsket jentebarn i India, om å bli avvist som familiemedlem og satt bort – mens resten av familien dro til Norge. Det er en historie om incest, mishandling og daglig juling. Sarita, som først kom til Norge i 1985, vil ha debatt om hva som tillates å bli definert som privatlivets fred bare fordi det handler om en annen kultur. For henne betydde det at norsk lov sluttet å gjelde når hun trådte over dørterskelen hjemme.

– Dette er ikke ei bok for familie og venner. Ei heller for de mange som følger lover og regler og har gode liv i Norge. Og jeg skriver ikke denne boka for at folk skal bli rasister eller få sine fordommer styrket, men for å skape debatt. Alle, både nordmenn og innvandrere, trenger informasjon, og jeg føler at det er mitt ansvar å stå fram, sier kvinnen som har levd med nytt navn, ny adresse og hemmelig telefonnummer i mange år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer