Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Frikjørerens paradis

Trond Henning Monan (31) ville leve et billig og miljøvennlig liv nær naturen. Derfor tegnet og bygget han selv sitt fristed på fjellet.

- Vinduene fikk jeg da de reiv banken her oppe, de trekker litt, men holder en stund til … Kjøkkenet ble mitt for et par halvlitere, kjøkkenbenken laget jeg av gamle forskalingsvegger, malingen til gulvet fikk jeg av en nabo … Trond Henning Monan trekker pusten og fortsetter:

- Oppvaskmaskinen arvet jeg av en tante, stokkene i stua og gangen er fra en gammel låve som ble revet på Hovden, vasken på badet er selvlaget, den kostet meg en sekk med betong og blandebatteriet fant jeg i søpla …

Da Trond Henning var 27 år kjøpte han tomt, tegnet og bygget seg ei hytte på fjellet. I dag er hytta på 70 kvm i den lille fjellbygda Hovden blitt permanent bosted.

- Jeg har designet og laget hytta og alt interiøret selv. For langt under millionen har jeg fått meg et fristed på fjellet, sier han.

Trond Henning vokste opp i Kristiansand og etter mekanikerutdanning jobbet han flere år i Nordsjøen. Så dro han til København i halvannet år for å studere videre, og fikk etter hvert jobb i tv-bransjen i Oslo. Men urbant caffè latte-liv er ikke hans stil.

- Å bo i en dyr, liten leilighet i en gammel bygård med dårlig jobb … Det funket ikke.

Etter mange år som aktiv skikjører hadde han ofte reist rundt og levd som boms. Nå lokket fjellet igjen.

- Jeg tok halen mellom bena og stakk til fjells. Fra hytta kan jeg gå rett ut på toppturer.

Fri flyt: Fra hytta si på Hovden kan skikjører Trond Henning Monan gå rett ut på toppturer hvis han vil.
Fri flyt: Fra hytta si på Hovden kan skikjører Trond Henning Monan gå rett ut på toppturer hvis han vil. Vis mer

Skistedet Hovden, med cirka 470 innbyggere, ligger øverst i Setesdal i Aust-Agder. Tre mils kjøring fra Haukeligrend opp på fjellet så er du der. Denne påskedagen får sola det gnistrende viddelandskapet til å skinne.

Her oppe livnærer Trond Henning seg som snekker noen dager i uka, og tar oppdrag som frilanser for NRK. Han brenner også for at Hovden skal bli et sykkeleldorado i sommerhalvåret. Derfor vil han bygge downhill-løyper for sykler i Hovden Skisenter. Han har planer om å arrangere en sykkelfestival med NM-runde i terrengsykkel på Hovden i september.

Trond Henning begynte å tegne hytta vinteren 2004 og den sto ferdig før jul 2005. Han finner fram byggetegningene og brer de utover det solide betongbordet som er hyttas «hjerte».

Bordet ble bygget hjemme i hagen til faren i Kristiansand. Det veier et tonn.

- Jeg bygde en form og bestilte betong som de kom og fylte i formen.

- Er det så enkelt?

- Ja. Han som kom med betongen stussa litt da.

Veggene ble også snekret ferdige sørpå og kjørt opp med trailer på fjellet. Trond Henning viser en film på pc-en sin av hvordan hytta reiser seg i en fart.

image: Frikjørerens paradis

- Veggene kom opp på halvannen time. Naboen her er litt treig om morran, så da han kom ut av campingvogna, sto hytta på plass.

Det gamle hyttekjøkkenet hentet han hos den lokale byggvaren. Kjøkkenfrontene i finer ble beisa og lakket.

Mekanikerutdanningen er bra ballast når man er selvlært byggherre.

- Har du studert en form for håndverk, så er det bare et spørsmål om hva du gidder å sette deg inn i. Det er typisk i dag at folk ikke tørr å prøve seg. Faren min hadde bygd hytte, så hvorfor skulle ikke jeg klare det?

Han har gjort det meste i hytta selv, noe i samarbeid med elektriker og rørlegger. Peisovnen er det eneste i hytta som er kjøpt ny.

- Jeg måtte ha en ovn som effektgjør varmen best mulig.

Hytta har mange fiffige løsninger. Trappa opp til hemsen konstruerte han etter en idé fra en film. Rekkverket er den gamle staven han pleide å vinne telemarkrenn med før i tida. Cd-samlinga har han nedfelt i en hjemmesnekret kasse. Han har laget utepeis av en varmtvannsbereder som er kuttet av og sveiset til.

- Etter hvert har jeg gitt meg selv lov til å skryte av at jeg er kreativ og får til ting. Det er gøy å skape noe, sier han.

Av de gamle stubbene som sto på tomta laget han stuestoler. Plassen er effektivt utnyttet: alle soverom har køyer i høyden. Det er sengeplass til åtte og plass på hemsen i tillegg.

Han må tenke seg om på spørsmål om hva som er det dyreste i hytta.

- Det er kameraet mitt.

Kommer det nysnø og sol, tar skikjøreren seg fri fra jobb og kjører puddersnø. Han valgte Hovden da han trengte en helårsdestinasjon, men hvem vet hva neste trekk blir? Trond Henning har søkt jobb i Antarktis, på forskningsstasjonen til Troll.

- Det spørs om jeg kommer til å bo i hytte resten av livet, men uansett er det viktig å ha en base, sier han.

Takhøyden i hytta er bare på 190 cm, for å få intimitet og form som en gammel seter. Utvendig er hytta kledd i osp, som blir naturlig grå etter hvert. Fra vinduene ser man rett ut i naturen og kan mate hare, rev og dompap fra kjøkkenstolene (som for øvrig er «lånt» fra et kontorbygg). En hare som kom litt ofte på besøk ble en skikkelig tjukkas av alt rugbrødet den fikk.

- Har jeg naturen rundt meg har jeg alt jeg trenger. Her er tempoet mer behagelig og man bruker mindre penger. Jeg slipper trafikklys, bilkø og tidsklemma, og blir rett og slett gladere av å bo her.

Denne saken står på trykk i dagens Søndag. Vil du lese flere saker fra søndagsmagasinet, trykk på linken nedenfor.

Stuegris: Plank og grove stokker gjør sofakroken til en lun plass. Her slapper selv en rastløs skiboms av.
Lur løsning: Trappa til hemsen er egendesignet. Rekkverket er en stav brukt til telemarkkjøring.
Lys lue: Ovnen ble kjøpt ny. For å få maks varmeutnytting.
Gråtass: Utvendig er hytta kledd med osp som blir naturlig grå etter hvert.
Ikke flyttbart: Man snekrer en form, man bestiller betong som fylles i - og vips har man et stuebord som veier cirka et tonn.
Fjellvett: Vindfanget fungerer også som skistall.
Til fjells: Øverst i Setesdalen i Aust-Agder ligger bygda Hovden.
Skogens ro: Fototapeten er kjøpt på en interiørbutikk i Oslo. Kjøkkenbenken er selvlaget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media