Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Frisk sommer

Her er fem friske og sommerlige drinker til deg.

SØTT OG SURT. I sommer skal det ristes, shakes og knuses. Men du trenger ikke ha barskapet fullt av fancy drikke, stålbørstet mikseutstyr eller glass til 500 kroner stykket for å lykkes bak baren. Drinkmiksing kan gjerne være enkelt og gøy. - Alt du trenger er utstyr du har i heimen, en kjevle, et syltetøyglass og et sleiv, for eksempel sier bartender Stig Bareksten som har mikset årets sommerdrinker til oss. Med kjevlet knuser du is i et kjøkkenhåndkle. Enden på ei sleiv eller en morter kan du bruke til å mose frukt og urter. I syltetøyglasset kan du sheike drinken, ikke minst når du er på ferietur og har begrenset utstyr. Bareksten anbefaler å bruke mest frukt for å gjøre suksess i baren. MOS EN FRUKT Du kan nesten ikke mislykkes. - Ferske ingredienser som du får tak i hos nærbutikken eller i hagen: jordbær, risp, solbær, bringebær, kiwi og vannmelon er nydelig i drinker, sier Bareksten som har lang erfaring som bartender. Til høsten skal han forsvare Norges ære i VM i barmiksing i Sevilla. Dessuten holder han kurs for andre som vil lære å mikse drinker. Blant de feilene folk flest gjør hjemme er å ta i for mye brennevin. Det ødelegger drinken. - Bruk gjerne et eggeglass som målebeger om du ikke har noe annet. 4 centiliter er nok. Bareksten bruker også gjerne sukkerlake isteden for å tilsette sukkeret rett i drinken. - Det er jo ikke nødvendig, men i Norge er sukkeret så grovt. Det er vanskeligere å blande inn. Sukkerlake lager du ved å koke 1/4 vann og 3/4 sukker. Du kan gjerne lage mye på en gang og oppbevare. Is er også viktig, men egentlig ikke noe problem. - Du må ha is, men nå får du jo kjøpt det i kiosken. Her er bartenderens tips til en god sommer: HALLE BERRY Denne drinken er en såkalt restedrink. Når du har tryllet med frukt på kjøkkenet har du sikker noen fruktrester igjen. Bland dem sammen og lag suksess: Bringebær, bjørnebær, jordbær, for eksempel Saften av to båter sitron 2 cl sukkerlake (eller bare vanlig sukker) 1/2 neve peppermynteblader 4 cl hvit rom knust is Mos frukt, sitron og peppermynte nederst i glasset. Fyll opp med rom og knust is. Vil du ha enda mer smak kan du også bruke en dasj solbær- eller bringebærsaft om du har det stående. - Denne drinken har jeg oppkalt etter en vakker kvinne, legger bartenderen til. Du kan bruke all slags bær og frukt, ta det du liker best. Alle myke typer fungerer glimrende, men ikke harde frukter, som eple. ABSOLUTELY FABULOUS - Dette er en søt drink med fløte. Sommerdrinkene er som oftest syrlige fruktdrikker. Denne fungerer omtrent som en smoothie, det er nesten en dessert, sier Bareksten. 4 bringebær 2 cl sukkerlake Knust is 4 cl rom eller vodka Lettpisket fløte Mos bærene i glasset og tilsett sukkerlake. Fyll opp med brennevin og knust is. Sheik fløten lett før du tilsetter den. Pynt med et par bringebrær og rør med en lang skei. MOJITO 1/2 neve peppermynteblader 4 cl ferskpresset lime 1-2 cl sukkerlake 4 cl hit rom sodavann Knust is Mos peppermynte, lime og sukker sammen. Tilsett brennevin og topp med soda og is. Pynt med mynteblader. - Bruk gjerne mye mynte, det setter god smak! Skal du lage mye av denne drinken kan det være lurt å lage limesaft på forhånd og sette i kjøleskapet. Dette er en klassisk sommerdrink som kan varieres på så mange måter, sier vår barekspert. Bringebærmojito lager du med samme basis. Knus 5 bringebær sammen i glasset, og pynt gjerne med bær og blader. Er det andre bær som er din favoritt? Du kan godt bruke jordbær og bjørnebær i Mojito. DON FACUNDO Vannmelon er nydelig på sommeren. Dette er en minimalistisk drink med maksimal smak. Saften av en halv lime En stor bit vannmelon 1-2 cl sukkerlake 4 cl brennevin, rom eller vodka Is Mos vannmelon, sukker og lime sammen. Tilsett brennevin og is, shake og sil over i et cocktailglass. KIWI CAIPRISIMA En kiwi 1 lime i båter 1 cl sukkerlake 4 cl brennevin, rom, vodka Is Mos kiwi, lime og sukker, tilsett brennevin og is. Rør godt sammen og skift ut med jordbær, bjørnebær eller bringebær om du heller vil ha det. - Poenget er i grunnen at du kan bruke det du har i skapet når du lager drinker. Vodka kan brukes isteden for rom, og du kan ta den frukten du har, avslutter bartender Bareksten, som skal riste og shake seg gjennom sommeren. Les mer i vår drinkspesial.

<B>DRIKK EN FRUKT:</B> Han valge frukt. Her viser Bareksten fram det han helst lager drinker av: jordbær, vannmelon, bringbær, kiwi og bjørnebær.<br> Foto: ASTRID MELAND
I FULL GANG:</B> Bartender Stig Bareksten i full gang med arbeidet. <br>Foto: ASTRID MELAND
HALLE BERRY:</B> En drink med all slags frukt. Ta det du liker best, is, rom og litt lime. Da lykkes du i baren. <br>Foto: CARLINGE J. ROKA
<B>MOJITO:</B> En eviggrønn vinner. Liker du denne drinken er årets tips å lage bringebær-mojito eller kanskje jordbær?<br>Foto: SCANPIX
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media