Frykter de smugler inn al-Qaida

USA vil felle de 20 000 MS-13-medlemmene.

MARA SALVATRUCHA, også kjent som MS-13, er den første gategjengen i USA som FBI har opprette en egen spesialenhet for å bekjempe.

I går offentliggjorde amerikanske myndigheter at de i løpet av de siste ukene hadde arrestert 103 medlemmer av MS-13, som omtales som den mest voldelige gategjengen i USA.

Gjengen har sitt utspring blant salvadoranske flyktninger i California på 80-tallet, men opererer i dag både i flere land i Mellom-Amerika og i en rekke amerikanske storbyer.

- Dette er første gang vi har sett en gjeng som har hatt en så rask vekst over hele landet, sier lederen for FBI-enheten, Robert F. Clifford, til Los Angeles Times.

UNDER BORGERKRIGEN I El Salvador på 80-tallet, flyktet over en million mennesker til USA, ifølge National Alliance of Gang Investigators Associations. Blant disse flyktningene var det mange som hadde bakgrunn fra den voldelige gategjengen La Mara.

Andre hadde hadde vært med i geriljagruppen FMLN.

De fleste salvadorianerne bosatte seg i området omkring Los Angeles, der det allerede var etablerte latinske områder. Men salvadorianerne ble ikke umiddelbart akseptert av den øvrige latinske befolkningen, og ble angrepet av latinske gategjenger.

Mot slutten av 80-tallet formet flyktningene, blant annet tidligere medlemmer av La Mara og FMLN, gjengen Mara Salvatrucha. Motivet var beskyttelse mot de andre gjengene.

I DAG ER MARA SALVATRUCHA fryktet for utstrakt voldsbruk og en rekke kriminelle virksomheter: Drap, narkotika, menneskehandel og menneskesmugling, lister LA Times opp.

Blant gjengmedlemmene finner man purunge gutter helt ned til 13 års alder. MS-13 er fryktet for sitt brutale varemerke: Angrep på fiender og tystere med macheter.

Interne identifikasjonsmerker, gjerne tatovert på kroppen, er bokstavene MS, tallet 13, ordet «sureño» som er spansk og betyr noe slikt som «søring» eller «sydlending».

ARRESTASJONENE DE SISTE ukene er basert på forskjellige lovbrudd og brudd på immigrasjonsreglene. 30 personer er arrestert i New York, 25 i Washington DC, 17 i Los Angeles og ti er arrestert både i Baltimore-, Newark- og Miami-området.

Årlig arresteres hundrevis av gjengmedlemmene i Los Angeles, og en del sendes ut av landet. Ifølge Washington Post har Mara Savatrucha 20 000 medlemmer i USA. I Mellom-Amerika skal det være mellom 20 000 og 40 000 medlemmer.

MS antas blant annet å stå bak massakren mot en buss i Honduras lillejulaften, der 28 mennesker mistet livet. Den påståtte lederen for massakren, Ebert Anibal Rivera, ble arrestert i Texas i februar.

AKSJONEN SOM HAR ført til de 103 arrestasjonene de siste ukene har fått navnet «Operation Community Shield», og kommer bare få uker etter at MS 13 ble koblet til al-Qaida.

James Loy, tidligere statssekretær i sikkerhetsdepartementet, sa i februar at MS-13 er en voksende trussel mot USAs sikkerhet. Han nevnte gjengen i samme åndedrag som al-Qaida da han snakket til kongressen, skriver Associated Press.

Spesielt den antatte delaktigheten i menneskesmugling over grensa mot Mexico gjør at MS-13 er blitt sentrale i den amerikanske terrorfrykten.

Sikkerhetssjefen i Honduras sa på slutten av fjoråret at etterretningstjenesten i Honduras hadde indikasjoner på at MS-13 hadde hatt et møte med et medlem av al-Qaida, ettersøkt av USA.

FBI AVVISER AT det finnes beviser for at et slikt møte har funnet sted. Men Robert F. Clifford vil ikke avvise muligheten for et slikt samarbeide.

- Jeg tror det potensialet finnes med enhver kriminell organisasjon som har infrastrukturen til å flytte mennesker, penger, våpen og dokumenter, sier han.

Amerikanske myndigheter opplyste i forbindelse med arrestasjonene at de arresterte i «Operation Community Shield» tidligere var arrestert for narkoforbrytelser, våpenkriminalitet, ran og drapsforsøk. Flere av arrestantene skal være tilbake i USA på ulovlig grunnlag etter å ha blitt utvist, og risikerer nye fengselsstraffer før de igjen blir sendt ut av landet.

- Målet vårt er enkelt: «Operation Community Shield» tar sikte på å felle den kriminelle MS-13-gjengen ved å fjerne gjengmedlemmene fra gatene og fra samfunnet, sier Michael J. Garcia, i den amerikanske immigrasjons- og tollmyndigheten.

• Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Vet du mer om Mara Salvatrucha, eller har spørsmål og kommentarer, send epost til:

sigbjorn.strand@dagbladet.no

OPERATION COMMUNITY SHIELD: Direktør Michael Garcia i den amerikanske immigrasjons- og tollmyndigheten annonserte i går at 103 medlemmer av MS-13 er arrestert i amerikanske byer de siste ukene.
FLERE LAND: Mara Salvatrucha har medlemmer i flere Mellom-Amerikanske land. Her viser «The Sico» tatoveringene i hjemmet sitt i Villa Nueva, en fattig forstad til Guatemala by.
FENGSELSBRANN: 104 innsatte, flesteparten medlemmer av Mara Salvatrucha, døde i en brann i fengselet i San Pedro Sula i Honduras 17. mai i fjor.
ARRESTERT I JANUAR: Politiet i Honduras har arrestert en rekke medlemmer av Mara Salvatrucha. Gjengen antas å stå bak attentatet mot en buss lille julaften, der 28 mennesker ble drept. Her tar to maskerte politimenn hånd om Denis Espana, kjent som «El Monje» (Munken).
FOR RETTEN: Politiet i Honduras fører Juan Carlos «Panteren» Miranda inn i rettslokalet 3. januar i år.
DØD VED HENGNING: Juan Bautista Jimenez, kjent som «El Pajaro» (Fuglen) bæres ut fra fengselet i Tamara, Honduras etter at han ble funnet hengt på cella. Bautista var mistenkt for å ha deltatt i attentatet mot bussen lille julaften.