Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Frykter «endelig løsning»

To millioner kan bli drept i planlagt etnisk rensking i Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I SLUTTEN av september går mandatet til de 7000 afrikanske fredbevarende soldatene fra den Afrikanske union i Darfur ut. Den sudanske regjeringen har gjort det klart at de ikke vil ha en afrikanske styrke der etter at perioden er omme.

Vestlige nasjoner og humanitære organisasjoner har bedt Sudans president Omar Hassan al-Bashir om å akseptere FNs resolusjon om å sende 20.000 soldater til området. Men regjeringen i Khartoum sier nei.

- Vi ønsker ikke FN tilbake til Sudan, uansett betingelser, sa president al-Bashir fra toppmøtet i Havana lørdag.

Istedet har Khartoum sendt flere titalls tusener av egne soldater til Darfur for å slå ned opprørerne, i en av de blodigste militære offensivene siden krigen startet i 2003.

FLERE FRYKTER nå at regjeringen i nord planlegger en «endelig løsning», rett og slett et folkemord i enorm skala for å utrydde befolkningen i vest. To millioner står i fare for å blir massakrert.

- Vi er på randen av en massiv katastrofe, sier en vestlig diplomat til The Independent.

- Hvis det ikke etableres en plan B for Darfur, er et massivt folkemord høyst sannsynlig, sier James Smith, en av lederne i Aegis Trust, en organisasjon som arbeider for å stoppe folkemord, til avisa.

Sudans president Omar al-Bashir har sammenlignet en fredsbevarende styrke fra FN med «vestlig kolonialisering» og har personlig lovet å lede en jihad (hellig krig) mot en slik styrke.

image: Frykter «endelig løsning»

Samtidig anklages regjeringen for å stå i ledtog med den beryktede janjaweed-militsen, som de bruker som soldater i den brutale kampen mot flere stammer i vest.

I DARFUR frykter innbyggerne i flyktningeleirene for hva som kan skje når Den afrikanske union forlater området, skriver Washington Post.

Tilbaketrekkingen av afrikanske fredsbevarende styrker kommer bare kort tid før slutten på regnsesongen, da de oversvømte veiene tørker opp og militære operasjoner i full skala igjen vil være mulig.

Sivile i leirene sier til Washington Post at den arabiske janjaweed-militsen igjen har angrepet leire på hester og kameler, enkelte ganger leire under beskyttelse av Den afrikanske union. Sivilbefolkningen har flere ganger demonstrert utenfor Unionens baser i protest mot at soldatene ikke gir dem beskyttelsen de er lovet.

- Den afrikanske union flykter når det er kamper, sier Halima Idriss i El Fasher-leiren til avisen.

Offiserer i de afrikanske fredsbevarende styrkene bekrefter anonymt at de frykter et nytt folkemord etter at de forlater provinsen.

GEORGE W. BUSH og Tony Blair kom begge i helgen med sterke oppfordringer til Sudan om å tillate FN-styrker.

- Vi må vise hva vi mener når vi lover å bygge verdier som rettferdighet, toleranse og frihet rundt i verden. Vi skylder Darfurs folk og de som døde i Rwanda det, sa Blair i en tale på den internasjonale Darfur-dagen i London i går.

Han ba europeiske regjeringer om å isolere den sudanske regjeringen om den ikke stanset nedslaktingen av sivile.

På fredag ba også president Bush FN om å sende inn fredsbevarende styrker trass i at Sudans regjering sier nei.

OVERLEVENDE etter folkemordene i Rwanda og Kambodsja deltok i går sammen med tusenvis av demonstranter i fredsmarkeringer over hele verden for «den glemte krigen» i Darfur, der mellom 200 000 og 300 000 er drept og to millioner mennesker har flyktet.

Demonstrantene krever at FN sender styrker til Darfur, selv om regjeringen i Khartoum nekter.

I Rwanda ba overlevende etter hundredagers-massakren der 800.000 mennesker ble drept i 1994 om umiddelbar internasjonal handling for å hindre et nytt folkemord.

- Når jeg tenker på menneskene i Darfur i dag, blir jeg kvalm fordi jeg vet hvordan det er å se dine beskyttere forlate deg og jeg kjenner frykten for å vente på hjelp som aldri kommer, sier Didier Sagashya fra Rwanda til The Scotsman.

I Kambodsja tente overlevende etter Khmer Rouges massakre lys i en moské for å minnes de som er drept, voldtatt og fordrevet i Darfur.

- Som ofre for Khmer Rouge vil vi gjøre våre stemmer hørt og forene oss med resten av verden i å kreve at alle parter i konflikten i Sudan stanser drapene, sier Ly Sok Kheang til avisen.

KRISEN I SUDAN har også bragt den gamle konflikten mellom de arabiske og de afrikanske statene fram i lyset. Sudan er medlem både av den Arabiska Liga, der de nå er ledere, og den afrikanske unionen.

Ifølge AP har spenningen mellom arabiske og afrikanske stater blitt stadig større de siste månedene. Sudans regjering får støtte fra de arabiske landene når de ikke vil ha ytre innblanding i Darfur:

- Fremmede stater bruker den fredsbevarende operasjonen som skalkeskjul for å få fotfeste i en region rik på mineraler, skrev den regjeringstro egyptiske avisen Al-Ahram på lederplass nylig.

Den afrikanske unionen har på sin side nektet Sudan å ta over det roterende lederskapet i organisasjonen, slik det var planlagt, på grunn av overgrepene i Darfur, og vil ha internasjonale styrker inn i området.

Ifølge sikkerhetsanalytiker for Janes Defence, sørafrikanske Helmoed Romer Heitman, har ikke utenforstående alltid edle motiver i Afrika:

- Jeg er ikke sikker på om de ønsker velfungerende stater, fordi det er dyrere å kjøpe av og samarbeide med disse enn med svake, fragmenterte stater, sier han ifølge AP.

Samtidig peker han på at arabiske stater ofte har en dypt rasistisk holdning til det svarte Afrika.

IMENS TAR sivilbefolkningen i Darfur fremdeles sine daglige, livstruende turer ut i janjaweed-kontrollerte områder for å hente ved og for å sanke gress til kamelene.

Og de venter på freden som ikke kommer.

- Om ikke FN kommer, vet jeg hva som vil skje. Vi kommer til å miste alle menneskene i Darfur. Drepingen vil fortsette, sier Idriss.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>TO MILLIONER I FARE:</B> Regjeringen i Khartoum kan gå med planer om en «endelig løsning». Det betyr at 2 millioner sudanesere kan bli drept.
<B>KHARTOUM I GÅR:</B> Sudanske kvinner protesterer foran FNs hovedkvarter. Disse demonstrantene støtter regjeringen og ønsker ikke FN inn i landet.
EL FASHER-CAMPEN:</B> Her i Nord-Darfur bor tusenvis av internt fordrevne flyktninger i telt. Dette er det nyankomne.
- FN KOLONISERER:</B> Omar Hassan al-Bashir sier nei til FN.
GIKK TIL ANGREP: Konflikten i Darfur blusset opp da Sudan Liberation Army (SLA) gikk til angrep på regjeringsmål. De kjemper for afrikaneres rettigheter i landet.
<B>MANGE HUNDRETUSEN ALLEREDE DREPT:</B> Siden konflikten startet i Darfur.
ENGASJERER SEG:</B> Libyas Muammar Gaddafi holder tale i et møte i African Union 9. september i år. Han mener Afrika kan bli en føderasjon, en «black giant», som kan løse problemer som i Darfur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!