Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Fryktløs frue

Michelle Obama (44) kan bli USAs første svarte presidentfrue. Og den mest frittalende.

- Jeg nekter å være redd.

Michelle Obama (44) står svartkledd foran en forsamling mennesker i Iowa. Den nesten 180 centimeter høye kvinnen er vakker, velutdannet og veltalende. Juristen og tobarnsmoren går rett på sak når hun introduserer sin mann, den amerikanske presidentkandidaten Barack Obama.

- Vi er lei av å være redde, sier hun og snakker ikke bare om svarte amerikanere i USA.

Hun snakker på vegne av alle amerikanere som i november skal velge en ny president i landet som inntil videre er verdens eneste supermakt. Og hun snakker til velgere som er slitne av å bli fortalt at oljerike deler av verden må få en amerikansk pistol mot panna for å lære seg demokrati. At terrorister lurer på alle gatehjørner og derfor må alle amerikanere bli overvåket. Michelle Obama advarer folk mot å gjøre angst til en ledesnor i presidentvalget. Angst gjør tanken uklar, sier hun.

Kvinnen på talerstolen er så direkte at enkelte kommentatorer frykter at hun river mystikkens fascinerende slør av sin populære ektemann. Dette er ikke en førstedamekandidat som vil framstå som høflig dekor for sin mann. Hun er mer lik ektemannens hardeste konkurrent, Hillary Clinton. Hjemmeinnredning er ikke tingen for fruene i 2008. Nå er kakeoppskriftene byttet ut med doktorgrader og direktørtitler.

Det er ingen tvil om at Barack Obama har en sterk kvinne ved sin side. En liten replikk fra Michelles bror, Craig Robinson, til New York Times skulle tale for seg selv. For Michelle gikk med på at Barack stilte som presidentkandidat hvis han sluttet å røyke:

- Barack trenger ikke røykeplaster. Han har Michelle, sa Craig tørt.

Humoren til Michelle Obama er så barsk at det har gått skjelvinger gjennom flere enn valgmedarbeiderne til Barack Obama.

image: Fryktløs frue

Han stinker om morgenen, snorker om natta, rer ikke opp sengene og glemmer å sette smøret inn i kjøleskapet. Barack Obama er rett og slett en elendig husfar, har Michelle sagt.

Den skarpe kommentatoren Maureen Dowd i New York Times liker det ikke. Hun tar ikke den hårfine balansen mellom kritikk og kjærlighet som Michelle omgjør til barsk munterhet. Ei heller at Barack Obama har en kone som vil normalisere, ikke idealisere, ektemannen og presidentkandidaten.

Ren avmaskulinisering og infantilisering, skrev en fortørnet Dowd som åpenbart ikke ville ha noen avmystifisering av presidentvalgkampens flotteste og mest annerledes mann og politiker.

Men velgerne i Iowa, en nesten helhvit delstat midt på den amerikanske prærien, likte tydeligvis Barack Obamas normalitet. De likte at Michelle fortalte dem at hun ga de to små døtrene frokost i Chicago, satte seg på flyet til Iowa og holdt flammende taler om hverdagsliv og politikk, for så å sette seg på flyet og pakke dynene godt rundt ungene før de sovnet.

- Michelle og Barack er akkurat som oss, sier de gamle, hvite damene på prærien om det svarte juristparet fra Chicago.

Michelle traff Barack da han begynte i en opplæringsstilling på advokatkontoret Sidney Austin i Chicago i 1989. Hun fikk i oppgave å veilede nykommeren. De var de eneste afroamerikanske juristene på kontoret og Michelle var skeptisk. Barack hadde en hvit mor fra Kansas, en svart far fra Kenya og hadde vokst opp på Hawaii. Det var ganske ulikt Michelles egen oppvekst i en svart arbeiderklassefamilie på Chicagos South Side.

- Jeg forventet ikke så mye av denne pussige typen, forteller hun.

Barack Obama tok Michelle med seg til nettopp South Side hvor han hadde drevet grasrotorganisering noen år tidligere. Hun så hvor god kontakt han hadde med menneskene, hvor dyktig han var til å snakke - og falt pladask.

De giftet seg i 1992, i en kirke på South Side og fikk seinere døtrene Malia (8) og Sasha (6).

Michelle er utdannet fra Princeton og Harvard Law School. Hun forlot advokatkontoret Sidney Austin etter tre år, i 1991, for å bli rådgiver for borgermester Richard M. Daley og har de senere åra vært visepresident for Chicago universitetssykehus. Inntil i fjor hadde hun en årslønn på 275.000 dollar - mye høyere enn mannens senatorinntekt. Nå har hun trappet ned arbeidet kraftig for å klare å være mor og mannens støtte i kampen for å nå Det hvite hus.

- Vi hadde harde diskusjoner før Barack stilte som presidentkandidat. Ville han bli slukt av politikken? Torde vi gå gjennom dette? Var vi redde for å tape? Redde for å bli angrepet? spør hun og svarer raskt:

- Vi var først og fremst lei av å være redde. Vi ville begge ha forandring i amerikansk politikk.

Familien Obama har allerede fått livvakter fra Secret Service, ifølge USA Today. Det er svært tidlig i kampanjen. Og Michelle snakker ikke om det. Hun vet hva hun er blitt med på.

For ingen forteller Michelle Obama hvor skapet skal stå. Hun snakker til velgerne uten manus, og legger vekt på at Barack ikke en feilfri Messias som kan utføre mirakler.

- Han kommer til å gjøre feil og si ting noen av dere er uenige i. Men jeg har aldri vært i tvil om at Barack har noe helt spesielt og viktig å by på, sier hun.

Valgkampen framover blir beinhard. Hillary Clinton er en dreven politiker og har tatt ledelsen. Men uansett hvem som ender i Det hvite hus har amerikanerne møtt en kvinne og en mann de kommer til å høre mer fra i åra som kommer.

Og hva slags førstedame vil Michelle Obama bli, hvis valgvinden blåser i deres retning?

- Foreløpig setter jeg en fot foran den andre. Det viktigste er å finne den beste presidenten for USA. Blir det en kvinne er det flott, men jeg har vanskeligheter med å se noen bedre president enn Barack Obama.

atn@dagbladet.no

Kilder: USA Today, Washington Post, Salon.com, ABC News, msnbc, YouTube, Wikipedia.

BLID: Men humoren til Michelle Obama er så barsk at det har gått skjelvinger gjennom flere politiske kommentatorer og valgkampmedarbeidere.
FAMILIEN OBAMA: Barack, Michelle, Malia (9) og Sasha (6) vinker til publikum etter nominasjonsvalg-seieren i Iowa 3. januar i år.
VET HVA DET DREIER SEG OM: Som tidligere førstedame vet Hillary Clinton hva som foregår i Det hvite hus. Men skulle Barack Obama bli valgt, vil Michelle bli den første svarte presidentfruen noensinne.
STØTTE FRA OPRAH: En av Barack Obamas mest profilerte støttespillere er talkshow-dronningen Oprah Winfrey. Her er ekteparet Obama på besøk hjemme hos Oprah i California.
VIDÅPENT: Det knyttes fremdeles stor spenning til hvem som blir presidentkandidat for Demokratene. - Obamas kjempeseier i South Carolina og den økte støtten han har oppnådd hos sentrale demokratiske politikere som Edward Kennedy har skapt ny spenning, <a href="http://www.dagbladet.no/magasinet/2008/01/30/525428.html">mener USA-ekspert Svein Melby</a>.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media