Fuktig italiener

En rå uer og en flom av vin. Men Baltazar er en vismann når det kommer til regningen.

-  ET SPENNENDE LOKALE, jeg får følelsen av å sitte under en hvelvet båt, åpnet Robinson.

-  Da sitter vi på midtre dekk akterut. Og her er det god plass, fulgte Fredag opp.

Baltazar har i mange år seilt som en elegant italiener i Oslos restaurantverden - aldri med ei Michelin-stjerne i seilet, men med mange godord underveis. Robinson husker flere vellykkede måltider fra byssa. Nå har etablissementet en stund også hatt et tilbud for dem som ikke vil spise ved kapteinsbordet, men heller nøye seg med et godt glass og en matbit på en lavere klasse. På Baltazar kalles det Enoteca, en vinbar med egen meny.

MEN ROBINSON OG FREDAG var denne gang på tokt etter de gjeveste skattene, altså Captain4s Table. Du velger mellom fire (510 kr), fem (615 kr) eller seks (720 kr) retter fra det som kalles Kokkens bord - eller fire (615 kr) eller fem (720kr) retter fra fisk- og skalldyrmenyen.

Selv om blant annet gnocchi i oksehaleragu med pastinakkrem, torsk i lardo (italiensk svineflesk), villsvin og blodappelsinterte så fristende ut på førstnevnte alternativ, var både Robinson og Fredag fisk til sinns.

Det startet imidlertid med kjøtt. Fra «Dagens utvalg av småretter» kom godlagrede skiver av culatello, en delikat, rødrosa spekeskinke med et stykke parmesan oppå. Bordet ble etter hvert fylt av lekkert dandert og smaksrik antipasti: Et vaktelegg med hvit trøffel, en oksetartar og en bit tunfisk.

Et effektivt kjøkken sørget raskt for å følge opp med en skalldyrsuppe, akkurat så kraftig hummerduftende som forventet. Men kokken hadde tenkt mer: Rundt blåskjellene var det støpt en gelé av fennikel. Ambisiøst og vellykket.

-  Jeg er spent på hvordan de lager en uer på italiensk vis, sa Robinson, som hittil bare var på opptur.

-  Jeg vet ikke om kål og rødbetemulsjon er spesielt for middelhavslandet, men godt er det, mente Fredag, som kunne nyte sin gode fisk.

Robinson derimot var uheldig.

-  Ueren ser stekt ut, men er dessverre helt rå inni. Dette må jeg sende ut.

Servitøren beklaget så mye, og Robinson ventet tålmodig på neste forsøk fra kjøkkenet. Etter 20 minutter lå fisken der som den skulle, både inni og utenpå. Fredag var i mellomtida ferdig med sin.

-  Det er nesten irriterende at jeg skal synes synd på dem . Det skal jo være omvendt. Men grunnen er vel at jeg tror dette var et unntak med tanke på tidligere besøk, sa Robinson.

SPISEPARET HADDE fram til da kost seg godt med de utvalgte glassene med rødt og hvitt til femretteren. Det kostet dem 495 kroner per person.

Baltazar er fundamentalistisk italiensk på vinlisten, med unntak for champagne og fransk brennevin. Det gir blant annet et imponerende Barolo-, Barbaresco- og Barbera d\'Alba-utvalg. Fredag hadde ingenting imot det som ble servert, men angret etter hvert på å ha valgt vinmenyen.

-  Jeg synes det rett og slett blir for mange glass, særlig når rettene kommer kjapt etter hverandre. Vinen er så interessant og til dels kostbar at man føler seg forpliktet til å drikke opp alt som blir servert. Fem runder pluss et glass aperitiff, i løpet av to timer, må være en utfordring - i hvert fall for en kvinne.

-  Ja, dette er en krevende øvelse i måtehold, men det er vanskelig å kritisere en restaurant for å være for sjenerøs. Dessuten skiller ikke denne seg ut fra andre etablissementer i så måte, mente Robinson.

MEN BALTAZAR avslører faktisk et språklig slektskap med store kvanta alkohol. Navnet er nemlig den franske betegnelsen på den nest største flaskestørrelsen - inneholdende hele tolv liter vin. Tross alt var Robinson og Fredag langt unna den mengden. Det var ingen fare for at noen av dem skulle falle drukken over bord. Nøkternt konstaterte de at Baltazar klokelig slo av på regningen etter den rå fisken. Fem retter på fiskemenyen (720 kr) ble til fire på kokkens meny (510 kr).

-  Vi gir dem en ny sjanse, konkluderte Robinson.