Fyll glassene - det er bestilt!

Forrige helg slapp Vinmonopolet 86 nye viner. Nå er det importørenes tur til å fylle hyllene. Med veldig mye godt på flaskene.

Høsten er en deilig tid. Mange snakker om sopp og sommeren som heldigvis var her for mange. Vinmonopolet slipper som vanlig et stort antall viner på denne tida, og landets importører kjemper også godt om høstens store rødvinsslagere. De som skal nytes foran peisen i 18 grader - i glassene.

Mye valuta og kvalitet

Dette medfører et fantastisk stort antall viner som gir mye valuta og kvalitet. Bare se tilbake på nyhetene vi lanserte sist fredag. Veldig mange viner som forsvarer en sekser eller femmer, fordi de rett og slett har bra pris i forhold til kvaliteten.

Denne gang er det altså importørenes tur til å lansere høstens nyheter. Og vi kan love at det er riktig mye godt å hente fra Bestillingsutvalgets liste.

Dyrt, men himmelsk

Helt på topp - og med hele 94 poeng av 100 mulige - har vi plassert Barolo Cannubi 2004 fra italienske Piemonte.

Ja da, den er veldig dyr, men lukt og smak er himmelsk. Har du råd - så gi den en sjanse.

Ønsker du ikke å bruke så mange penger på ei flaske rødvin, anbefaler vi disse - alle med terningkast seks:
• Punto Final Malbec Reserva 2005 fra argentinske Mendoza til 165.

HØSTLANSERING: Vinimportørene lanserer i dag og neste fredag viner som Dagbladets vineksperter gir flest femmere og seksere. Noen treere og firere også. Foto: Nina Ruud
HØSTLANSERING: Vinimportørene lanserer i dag og neste fredag viner som Dagbladets vineksperter gir flest femmere og seksere. Noen treere og firere også. Foto: Nina Ruud Vis mer

• Bodegas Lan Crianza 2004 fra spanske Rioja til 99.

• Musella Vigne Nuove Valpolicella Superiore 2005 fra italienske Veneto til 135.

• Quinta do Espirito Santo 2006 fra portugisiske Estremadura til 99,80.

• The Stump Jump 2005 fra australske McLaren Vale til 116,50.

Viktig melding!

I dag og neste fredag kommer det viner som ikke bare har seksere og femmere, men også terningkast fire og tre. Men se på poengene - som bare representerer kvaliteten på vinen.

Melding til landets importører: Kan dere ikke begynne å ta inn viner fra små produsenter i Australia? Glem Jakobs Kreket og andre. De dominerer likevel. Se etter produsenter som Rolf Binder, Branson Coach, Giaconda og en drøss andre.

HVITVIN

Fyll glassene - det er bestilt!

Riesling GG Steinbuckel Laumersheimer Mandelberg 2002, Weingut Knipser, Pfalz, Tyskland

Varenr 57698 (BU) Poeng: 91 Pris 230 Sødme: 2

Aroma: Utviklet riesling-aroma med petroleum, gule plommer og mango.

Smak: Fortsatt stram delikat vin, bra kjerne av mineral og rik avslutning.

Konklusjon: 2002 gikk litt i glemmeboka etter den fantastiske 2001, men er meget bra. Phalz gir noen av Tysklands beste viner.

Passer til: Kylling og svin kan gi spennende kombinasjoner mot riesling.

Fransola 2005, Miguel Torres, Penedes Spania

Varenr 55893 (BU) Poeng: 80 Pris 157 Sødme: 1

Aroma: Fyldig og rik Sauvignon-nese.

Smak: Er rikere og fyldigere enn en Sancerre, men mer balansert enn en New Zealand.

Konklusjon: Si hva du vil om Torres, men dette er en bra Sauvignon Blanc.

Passer til: Breiflabb, basilikum og sitronsmør.

RØDVIN

Barolo Cannubi 2004, Poderi Nei Cannubi, Piemonte, Italia

Varenr: 57557 (BU) Poeng: 94 Pris 475 Tannin: 7

Aroma: Begynner å lukke seg litt, men besitter en kjerne av sødme og struktur som bare de beste vinmarker, årganger og produsenter får til.

Smak: Umiddelbar rik, før den strammer til og forblir tilstede i minutter etterpå.

Konklusjon: Luigi Einaudi er det hus i Piemonte som har forbedret seg mest av alle siden 2000. Eiken er dempet og balansen er på plass. Drikk den 2014-2020.

Passer til: Når den er klar: Fileter av det fineste kjøtt eller en bit vellagret Parmesan.

Punto Final Malbec Reserva 2005, Bodega Rencacer, Mendoza Argentina

Varenr 57560 (BU) Poeng: 85 Pris 165 Tannin: 5

Aroma: Fyldig kraftig plomme og blåbær-preget vin, herlig strukturert aroma.

Smak: Så fyldig og ren stil. Faktisk gode tanniner som holder frukten oppe til en lang ettersmak. Malbec fra Bordeaux har funnet sitt nye hjem i Argentina.

Passer til: Har du vilt som Orrhøne eller enda til hjortefilét fra New Zealand, en kvast fersk salvie og estragon, potetmos med fløte og hvitløk. Mmmmm.

Bodegas Lan Crianza 2004, Rioja, Spania

Varenr: 316441 (BU) Poeng: 84 Pris 99 Tannin: 4

Aroma: Skogsbær og krekling, underskog og sursøte friske bær.

Smak Frisk inngang, balansert med snev av eik, avslutter fruktig med modne tanniner.

Konklusjon: Crianza kan være så delikat og enkelt, topp årgang.

Passer til: Lettere kjøttretter, som svinefilet, gjerne rik saus.

Musella Vigne Nuove Valpolicella Superiore 2005, Veneto, Italia

Varenr: 483451 (BU) Poeng: 83 Pris 135 Tannin: 3

Aroma: Herlig frisk med syrlige bær, anelse kirsebærstein.

Smak Syrligheten bringer vinen gjennom munnhulen og har nok frukt til å balansere.

Konklusjon: Det er jo en overflod av Valpolicella på markedet. Vær nøye med produsent, Musella er bra.

Passer til: Pasta går fint, gjerne båndspagetti med hvit fisk og litt fløte.

Quinta do Espirito Santo 2006, Casa Santos Lima, Estremadura, Portugal

Varenr: 57710 (BU) Poeng: 79 Pris 99,80 Tannin: 3

Aroma: Bærfruktig og ren, syrlig kjerne frukt, bær fra høyfjellet.

Smak: Relativt enkel inngang, men fyldig midtparti og ren, klar, syrlig anelse, tørr avslutning.

Konklusjon: Portugal er Europas mest spennende vinland.

Passer til: Bare åpne flaska, en brie i munnen. Det holder.

The Stump Jump 2005, D`Arenberg. McLaren Vale Australia

Varenr 44176001 (BU) Poeng: 83 Pris 116,50 Tannin: 3

Aroma: Mørke modne skogsbær, frisk stil med noe underskog.

Smak: Mykt, harmonisk og fyldig. Ren og delikat avslutning.

Konklusjon: Dette er bare godt å drikke.

Passer til: Innsiden av din kropp.

Casamatta Rosso 2006 Bibi Graetz, Toscana, Italia

Varenr 5905001 (BU) Poeng: 79 Pris 139 Tannin: 3

Aroma: Knuste kirsebærsteiner og plommekjøtt.

Smak: Ren pure Sangiovese med god bærfriskhet og lett bitter avslutning.

Konklusjon: Bibi har norsk kone så vi har litt eierskap til hans viner, men viner som dette

kommer nok av italiensk søken etter velværen midt mellom det maskuline og feminine.

Passer til: En herlig drikke vin til en helt normal hverdag. Anbefales.

Dolcetto di Dogliani Briccolero 2007, Az. Agr. Quinto Chionetti, Piemonte, Italia

Varenr 5693301 (BU) Poeng: 90 Pris 189,90 Tannin: 6

Aroma: Rent skogsbærpreg. Solbær og bjørnebær i bakkant. Sjokolade og kaffe.

Smak: Tørrere Dolcetto enn normalt, meget tradisjonelt, men så herlig. Broccolero er alltid noe tørrere enn San Luigi.

Konklusjon: Endelig er Chionetti med Andrea og Maria i spissen I Norge.

Passer til: Milde feite oster går fint her, men også en gryterett med salt og pepper. Kan godt luftes i 3 timer før servering.


Dolcetto di Dogliani San Luigi 2007, Az.Agr. Quinto Chionetti, Piemonte, Italia

Varenr 5693401 (BU) Poeng: 86 Pris 159,90 Tannin: 5

Aroma: Syrligere og lysere bær enn storebror Briccolero. Elegant innslag av fioler og bringebær.

Smak: Som storebror, stram til Dolcetto å være. Matvin.

Konklusjon: Den beste produsenten i Dogliani leverer varene selv om prisen er noe høy på begge.

Passer til: Torskefilét, blomkålpuré, gulrøtter i smør, rødvinssaus med syrlig touch.

Bruheda Reserva 2005, Vale do Corca, Douro, Portugal

Varenr 10192(BU) Poeng: 85 Pris 157,70 Tannin: 4

Aroma: Kraftig søtlige bær og spesielt moreller, basilikum og sjokolade.

Smak: Så fyldig og rik i frukten som bare Douro kan være. Alkoholen bæres fint.

Konklusjon: Vil Douro bli mer kjent for sine røde viner enn portvin om 50 år?

Passer til: Gjerne til hvit mager fisk, kraftig tilbehør og vin på 17 grader.

Bourgogne Rouge 2006, Meo Camuzet, Burgund, Frankrike

Varenr 56774 (BU) Poeng: 85 Pris 240,40 Tannin: 3

Aroma: Den lette syrlige florale rene Pinot-karakteren med det saftige indre som vitner om bra vin.

Smak: Så frisk og ren, så syrlig og elegant. Ikke forvent deg masse sødme og fyldig frukt. Dette er renskåren eleganse.

Konklusjon: Synd de kan ta slike priser, men prøv en flaske servert på 16 grader i store glass.

Passer til: Kalvefilét eller breiflabb, begge med rødvinssaus.