Galskapen er i gang

Slik foregår okseløpene i Pamplona.

SAN FERMÍN-FESTIVALEN i spanske Pamplona begynte i går.

Men selv om gårsdagens synging, dansing og sangria-kasting tyder på at festen kom godt i gang, var det først i dag morges festivalen nådde sitt store høydepunkt.

Det første okseløpet, selvfølgelig. Et høydepunkt på godt og vondt.

89 personer er blitt skadd i løpet av festivalens to første dager - av dem flere under selve okseløpet.

Én person omkom under feiringen i går, mannen skal ha falt ned fra en mur.

DEN TRADISJONSRIKE FESTIVALEN dateres ifølge Wikipedia tilbake til middelalderen, og holdes til ære for Pamplonas kjære helgen Sankt Fermin.

Mange i lokalbefolkningen flykter fra den baskiske byen i dagene festivalen pågår, for å unngå oppstyret og folkemengdene.

Men til gjengjeld fylles byen - som til daglig bebos av omkring 200 000 mennesker - opp av opptil 2 millioner turister.

Galskapen er i gang

Hver dag i festivaluka samles tusenvis av mennesker i sentrum for å delta i festlighetene, som blant annet inkluderer karneval, dans, gatekunst og folklore. I tillegg til et enormt inntak av sangria og annen alkohol.

Slik foregår selve okseløpet:

• Deltakere kledd i hvitt, med røde hals- og livtørkler, løper foran en okseflokk på seks dyr gjennom en løype på 825 meter. Underlaget er brostein, men myndighetene malte i 2005 gatene med et spesielt belegg som gjør at både okser og mennesker lettere holder seg på beina.

• Klokka åtte om morgenen samles deltakerne og synger en ode til Sankt Fermin tre ganger.

• Deretter fyres det av to raketter for å signalisere at oksene er sluppet ut av båsen.

• Deltakerne beinflyr gjennom gatene med oksene i hælene. Vinduer og dører langs ruta er spikret igjen med planker for å beskytte butikker og bolighus mot oksehorn og andre skader.

• De yngste, villeste oksene slippes først. Senere slippes en flokk eldre, mer rolige okser slik at dyr som har blitt separert fra den første flokken får noen å løpe sammen med og dermed roer seg ned.

• Selve løpet varer i cirka tre minutter.

• Målet er å komme seg helskinnet til endestasjonen på tyrefektingsarenaen. Deltakere som kommer seg uskadd unna et nært møte med oksene, har ifølge tradisjonen blitt beskyttet av Sankt Fermins kappe.

FESTIVALEN BLE FOR ALVOR kjent utenfor Spanias grenser da Ernest Hemingway beskrev okseløpene i sin debutroman «Og solen går sin gang» i 1926.

Deltakerne gjør nok også lurt i å lese de flerspråklige folderne med sikkerhetstips som blir delt ut før løpene.

Likevel har over 200 mennesker blitt alvorlig skadet under okseløpene siden 1924.

15 har blitt drept. Sist det skjedde var da en spansk mann havnet i koma etter løpet i 2003 og senere døde av skadene.

I fjor ble norske Christoffer Næss spiddet av en okse i Pamplona og havnet på sykehus.

Kilder: Wikipedia, Slate.com, boka Smith 52 - The Game Plan.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

FORTSETTER UT UKA: Okseløpene fortsetter hver morgen fram til festivalen avsluttes om en uke.
TRADISJON: San Fermín-festivalen i baskiske Pamplona er i gang, og i dag morges gikk det første av de populære okseløpene av stabelen.
ETT DØDSFALL: Når man ser bilder som dette, føles det utrolig at det ikke er rapportert om dødsfall under okseløpet. Én person er derimot meldt omkommet under gårsdagens feiring i byen.
NI SKADD: Som vanlig er det flere personskader under okseløpene. Spansk Røde Kors melder om ni skadde i løpet i dag morges.
VARER I 3 MINUTTER: Okseløpene foregår langs en strekning på 825 meter, på brostein som er satt inn med et spesielt anti-skli-belegg.