Gamle tomter

Hvor gløgg er du egentlig?

JEG SKULLE SÅ GJERNE ønske jeg likte gløgg. År etter år står jeg der, midt på gulvet, smilende, med den varmen og genuine julegleden som uforklarlig har begynt å melde seg i meg - en verdig, men litt uventet arvtaker fra tidligere tiders ironiske distanse. Det er her jeg vil være, i denne varme stua, omgitt av tanter og onkler, fettere og kusiner og deres barn, som jeg ikke møter samlet mer enn én gang i året. Noen av de små er jeg ikke engang sikker på om jeg kan navnet til. Ja, til og med når det ikke engang er mine egne tanter og onkler, føler jeg en tilfreds ro. Summingen av stemmer, følelsen av å være litt pyntet og den søte, trygge, krydrede lukta av jul. Men så tar jeg en slurk av gløggen, og så husker jeg at det er sånn det er. At jeg, i hvert fall en del av meg, er en god, gammeldags Scrooge, fordi jeg ikke liker gløgg.

DET ER DET SAMME overalt: Nesten all gløgg smaker det samme, fordi nesten all gløgg er den samme, fra ei flaske med bildet av en nisse på. Rødvin eller ikke rødvin, rosiner, mandler eller appelsinbåter, mye Tomtegløgg eller lite Tomtegløgg - den emne smaken er der uansett. Gløgg er, i sin vanligste form, en av de dummeste drikkene vi har. Dyr og presumptivt god rødvin blir ødelagt på grunn av en merkelig forestilling om at jula må være søtladen affære. Hvert år gir jeg gløggen en sjanse, og hvert år blir jeg minnet om at den er en av de få tingene jeg virkelig ikke liker.

Jeg kan godt være enig i at vi trenger gløgg. Vi trenger noe som roper og skriker og lukter jul. Men jula kommer ikke på ei flaske. Jeg skulle av og til ønske at den gjorde det, at det fantes en måte å skru opp korken og med ett slippe juleånden ut av flaska.

Å LAGE SIN EGEN gløgg er å lage sin egen jul. Det er litt tungvint, men ikke så veldig, og det er mer stemningsfullt enn bare å blande ingredienser. For gløgg har det til felles med all annen julemat, at det ikke bare er det man spiser, eller i dette tilfelle drikker, som er viktig. Det handler vel så mye ritualet, og om lukta som fyller huset.

Selv om jula har noe evig og uforanderlig over seg, er det lov å eksperimentere litt med gløggen. Det viktigste er ikke om man har så eller så mye av én ingrediens, det avgjørende er at resultatet smaker jul.

GLØGG

Dette er en slags Rolls-Royce-utgave av gløgg, med både rødvin og portvin. Hvis du vil ha drikken alkoholfri, kan du koke den i noen minutter sånn at alkoholen fordamper. Selv synes jeg det er et poeng at det er litt alkohol i - dessuten finner jeg det absurd å kjøpe vin i dyre dommer og la den tungt skattlagte alkoholen fordampe - så jeg koker inn krydderne med litt av vinen på forhånd for å trekke ut smaken av dem før jeg har i resten.

Jeg blander aldri sprit oppi en rødvinsgløgg. Det er noe med å ha sprit i vin som byr meg imot. Dessuten er ikke problemet med gløgg at man ikke blir full nok. Jeg bruker en litt krydret vin, for eksempel en vin laget på zinfandeldruen, eller en shiraz fra Australia eller Sør-Afrika.

1 flaske rødvin

1 dl portvin eller madeira

2- 3 ss honning eller sukker

1 kanelstang

4- 6 nellikspiker

3- 4 kardemommebelger

2- 4 pepperkorn

1 laurbærblad

eventuelt rosiner

eventuelt mandler

Kok opp 2 desiliter av vinen. Ha i krydderne og kok i 5- 10 minutter. Hvis du vil være lur, kan du ha krydderne i en tepose eller teklype, sånn at du lett kan fjerne dem hvis kryddersmaken blir litt for kraftig. Dette er riktignok ikke noe jeg gidder å gjøre, jeg synes det er godt at resultatet ikke er perfekt og at det smaker litt forskjellig hver gang.

Ha i resten av vinen og portvin og eventuelt rosiner og mandler, og varm sakte opp. Hvis du har et steketermometer, pass på at vinen ikke blir mer enn 78 grader, da begynner alkoholen å fordampe. Smak til med honning eller sukker.

EPLEGLØGG

Dette er en temmelig annerledes variant, som har en helt annen friskhet enn vanlig rødvinsgløgg. Du kan lage den helt uten alkohol, men det kan også være godt med en klunk brennevin oppi - vodka er greit, calvados er supergodt.

1 liter eplejuice

1 kanelstang

5 nellikspiker

3- 4 skiver ingefær

1/2 ts allehånde

1 ss revet eller grovhakket appelsinskall, uten det hvite

eventuelt noen appelsin- og epleskiver

eventuelt 2- 3 ss sukker

eventuelt 1- 2 dl sprit

Bland eplejuice og krydder og kok opp. La surre i 10 minutters tid. Smak deg fram fra tid til annen. Hvis smaken av ett krydder blir for sterk, kan du prøve å fiske det ut.

Smak eventuelt til med sukker, ha i appelsin- og epleskiver for en frisk smak. Skal du ha sprit i, sett gryta til side og la kjølne ned før du tilsetter spriten. (Bruk gjerne et steketermometer - la tempen bli et et par og åtti grader før du tilsetter spriten. Den vil da synke til under 78 grader.)

HVITVINSGLØGG

Dette er en variant av gløgg som minner om den man i Romania kaller vin fiert og som kan lages med både hvit og rød vin, og en tysk oppskrift som - av en grunn som er litt uklar for meg - har fått navnet Seehund, eller altså, sel. Jeg synes det kan være vanskelig å treffe riktig med en varm hvitvin, så det hender jeg både må tilsette litt sitron og litt sukker. I tråd med oppskriftens rumenske opprinnelse, har jeg brukt en nokså billig, østeuropeisk hvitvin, og det funker faktisk bra.

1 flaske hvitvin

1 kanelstang

1/2 - 1 ts revet muskat

eventuelt 2 laurbærblad

eventuelt sukker

eventuelt sitronsaft og -skall

Varm opp 1- 2 desiliter vin sammen med krydder. La småkoke i 5- 10 minutter for å frigjøre smak fra krydderne. Ha i resten av vinen og varm opp til om lag 75 grader. Smak til med sukker og eventuelt sitronsaft og -skall.