Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Gammel moro

Lurer du på hva bestemor gjør når du jobber?

Fire ganger i året kommer hun innom. Den gamle, hvithårede kvinnen er over åtti år, og betjeningen på Kondomeriet i Oslo sentrum veit hva hun skal ha. Hver gang kjøper hun den samme typen vibrator, legger den i veska og rusler fornøyd hjem. Hun vil ikke prøve noe nytt, vil ikke ha hjelp.

- Vi kan sende vibratoren til reparasjon for deg, så slipper du å kjøpe ny, tilbyr jenta bak disken.

Åttiåringen stopper opp, smiler litt.

- Vibratorene blir ikke ødelagt. Jeg må kaste dem, forklarer hun.

For med jevne mellomrom blir den gamle damen syk og sengeliggende. Hun er ikke redd for å dø.

Hun er redd for at barnebarna skal finne vibratoren.

Tabuene rundt eldre menneskers seksualitet er mange. Men mye tyder på at de er i ferd med å falle. Hollywoods egen Jane Fonda proklamerte frimodig rett før jul at sex bare blir bedre og bedre med åra. Den 70 år gamle skuespilleren og treningsdronningen skriver bok om overgangsalderen, og benyttet anledningen til å fortelle at menopause kan bety alt annet enn pause i sexlivet.

- Genene avgjør ikke så mye i det lange løpet. Livsstil og helse betyr mer. Er man pigg, blir sex bedre etter 60 år, sa Fonda til magasinet Hello!.

Flere undersøkelser om eldre menneskers seksualliv støtter påstanden. Mange eldre har både mer og bedre sex enn da de var unge. Og de færreste av dem har en like spretten bakende som Jane Fonda.

Kvinner over 50 år har bedre sex enn sine yngre medsøstre, skal vi tro en britisk undersøkelse fra 2006. Den anerkjente legen og samlivsrådgiveren Miriam Stoppard intervjuet 700 kvinner i moden alder. Svarene antydet at selv om kvinner over 50 har sjeldnere sex enn yngre kvinner, er de desto mer fornøyd med kvaliteten. Og stikk i strid med myten om at kvinners sexlyst avtar etter overgangsalderen, oppga kvinnene i Stoppards undersøkelse at de fikk mer lyst til å ha seg med alderen.

- Undersøkelsen viser også at kvinner på 65 år er mer fornøyd med sexlivet sitt enn kvinner på 45 år, sier Stoppard til The Evening Chronicle.

En tredel av dem som tidligere hadde ofret sengehyggen for barnegråt og nysgjerrige tenåringer, kunne endelig ta kjøkkenbordet i bruk til annet en kaffekos da poden flyttet ut. Halvparten av de seksuelt aktive kvinnene oppdaget at orgasmene ble både sterkere og mer intense jo flere rynker de fikk.

Om menn over 50 år sier undersøkelsen ingenting. Men når det regner på presten, så drypper det som kjent på klokkeren. Det mener i hvert fall sexolog Gro Isachsen (54).

- Det pågår en aldri så liten seksuell revolusjon blant de eldre, sier hun.

Eldre kvinner blir stadig mer trygge på seg selv og sengekameraten, og de tør å slippe seg løs i senga. Særlig gjelder det for dem som har hatt den samme elskeren over lang tid.

- Etter hvert blir man kjent med sitt eget og partnerens tenningsmønster, og veit hva som fungerer. Man har god tid, og så er man ikke så redd for å gjøre feil. Det blir ikke så farlig lenger, sier Isachsen.

Forskerne vet lite om sexlivet til eldre norske kvinner og menn. De eldste blir ikke engang tatt med i Folkehelseinstituttets seksualvaneundersøkelser. I 1987 og 1992 ble personer mellom 18 og 60 år valgt ut, i 1997 og i 2002 personer mellom 18 og 49 år.

- De over 50 svarte ikke på spørreskjemaene, forklarer sexolog Bente Træen (49) ved Folkehelseinstituttet.

Etter de mislykkede forsøkene i henholdsvis 1987 og 1992 på å få eldre til å snakke om sexlivet sitt, valgte sexstatistikerne å droppe spørreskjemaer til folk over 50.

- Men etter hvert begynte vi som forsker på dette å komme opp i åra selv, og vi skjønte at dette går jo ikke, forteller Træen, som i årets undersøkelse nok en gang vil prøve å få de mellom 50 og 60 år i tale.

49-åringen beklager sterkt den manglende kunnskapen om eldres sexliv.

- Jeg tror kanskje forskerne og de eldre er redde for hverandre. Eldre synes det snakkes for mye om sex, og vi kvier oss for å spørre, i frykt for å støte. Men jeg syns det er veldig trist at vi ikke veit mer.

Skuespiller Lise Fjeldstad (69) humrer høyt når Magasinet ringer.

- Du skriver en sak om eldre kvinner og sex. Og så tenkte du på meg? Ja vel, sier Fjeldstad.

Hun er for ordens skyld ett år yngre enn sin amerikanske skuespillerkollega Jane Fonda, men har ikke særlig sans for teorien om at jo eldre, jo bedre.

- Hvis Jane Fonda først syntes det ble ålreit med sex etter hun fylte seksti, må hun ha hatt det ganske traurig, sier hun tørt.

Fjeldstad mener seksualiteten forandrer seg underveis i livet, og at man skal ta vare på de forskjellige fasene.

- Man må ikke sitte og tro at det er bedre å bli seksti. Det samme vil jeg si om folk som uttaler at livet begynner når man er førti. Jeg vil ikke legge så mye vekt på alderen, sier skuespilleren.

Over halvparten av eldre mellom 64 og 75 år har regelmessig sex, skal vi tro en undersøkelse publisert i legetidsskriftet The New England Journal of Medicine i fjor. 3005 menn og kvinner i alderen 57 til 85 år ble intervjuet om seksualvanene sine, og resultatene skapte store overskrifter i media.

Halvparten av deltakerne opp til 75 år praktiserte oralsex. Over halvparten av mennene og en fjerdedel av kvinnene onanerte, uavhengig av om de hadde en partner eller ikke.

For ikke alle opplever alderdommen sammen med den de er aller mest glad i. Det betyr ikke at sexlivet behøver å dø ut.

Den eldre herren støtter seg på stokken der han passerer penisforlengere og tuber med glidemidler. Blikket er ikke så skarpt lenger. Men stemmen er klar:

- Goddag, sier han muntert til betjeningen, og retter stokken mot hyllene med moro på boks.

- Kameraten min Ola fortalte meg om et kjempebra glidemiddel han har brukt. Jeg vil også prøve, proklamerer han.

75-åringen har reist ens ærend til byen for å finne vidundermiddelet.

Men også eldre som nødig vil vise seg i sexbutikker, har nå fått sjansen til å live opp sexlivet. Og da snakker vi ikke om nettporno.

- Vi opplever en enorm interesse fra eldre mennesker. Telefonene våre står ikke stille, forteller Kjersti Antonsen, sexrådgiver i Kondomeriet AS.

Etter at Kondomeriet startet å annonsere i postordremagasiner oppdaget flere at nøkkelen til nytelse kunne komme med postmannen. Og han trenger ikke ringe to ganger.

Glidemidler, vibratorer og klitorisstimulatorer er de mest populære produktene blant eldre kunder.

De handler stadig mer.

- Fortsatt er det slik at eldre gjerne vil ha produktene tilsendt i posten. Men pris er ikke et tema, sier Antonsen blidt.

- Sex er best på kino , sier Ingeborg Moræus Hanssen (69).

Den tidligere kinodirektøren innrømmer at hun rødmer bare ved tanken på å snakke om temaet med Magasinet. Selv er hun vokst ut av problemstillingen, som hun sier det.

- Jeg syns det er noe litt panisk og ellevilt med damer på min alder som på død og liv skal bedrive den slags. Men vi er så forskjellige, sier Moræus Hanssen, som i fjor utga boka «Gretten, gammel kjerring».

Der tok hun et oppgjør med alle dem som tror at livet er over når man blir 67 år. Sex er likevel ingen opplagt del av den moræuske alderdommen.

«Problemet med et langvarig ekteskap og samliv, er jo at den romantiske, vidunderlige forsoningen - gjerne den erotiske hopp-i-sengen-varianten - den vet man ikke lengre ligger naturlig i konseptet», skriver Moræus Hanssen i boka. Hun virker ikke så veldig lei seg:

- Jeg er ikke så opptatt av sex lenger.

En vakker kvinne på 81 år skrider inn på kontoret til sexolog Gro Isachsen. Den blusekledde ryggen er rank og stolt, og det lyser selvtillit av de kvikke øynene. Damen er hos sexologen for første gang, men hun er for gammel til å være blyg.

- Jeg har aldri hatt en partner som har kunnet gi meg nytelse. Kan du lære meg hvordan jeg kan få orgasme? spør hun.

Sexologen forklarer tålmodig om kvinnens kjønnsorgan, om klitoris og stimulering. Men den gamle damen rister bestemt på hodet. Et underliv i en åtti år lang dvale trenger mer enn en hjelpende hånd for å våkne. Isachsen reiser seg fra kontorstolen.

- Kom, sier hun.

- Vi skal på handletur.

Sexologen og den gamle damen går sammen til en sexbutikk i Oslo. Blant rosa kaniner og glinsende lakkantrekk i reolene kjøper de hennes aller første vibrator.

Ei uke går. Det kimer i telefonen på Isachsens kontor.

- Takk for sist, sier den gamle damen høflig.

- Du, jeg tror ikke jeg trenger å komme til deg flere ganger.

kho@dagbladet.no

SEX POPULÆRT I ALLE ALDRE: 85 prosent av mennene og 62 prosent av kvinnene mellom 57 og 64 år er seksuelt aktive. Over 60 prosent er det to til tre ganger i måneden eller mer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media