Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Gammelt nytt

Oslos nye sosialbyråd, Sylvi Listhaug (28) , er oppriktig glad i gamle mennesker. Kanskje er det derfor hun vil sette dem ut på anbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  HEI, JEG HETER Sylvi Listhaug og er den nye sosialbyråden i Oslo kommune.

De grå panterne på Skovheim allsenter i Oslo myser mot den smilende kvinnen. Dagen har løfter om vår.

-  Er det deg fra Fremskrittspartiet? spør Mary Strøm (83).

-  Ja, det er vel det. Kan jeg slå meg ned hos dere, sier Sylvi på klingene sunnmørsk.

-  Klart du kan. Du er jo mitt parti, jubler Mary.

Damene får hektiske roser i kinnene og gir Sylvi plass. God plass. Det er ikke hver dag en kommunal topp-politiker dumper ned blant kaffekoppene.

Sylvi Listhaug, blodfersk byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo kommune, liker gamle mennesker svært godt.

-  VALGFRIHET, ikke anbud, sier Sylvi etter at hun har revet seg løs fra fansen på Skovheim. Den unge Frp-politikeren liker ikke koblingen gammel og anbud. Selv om hjemmehjelpere, ifølge Frp, skal konkurrere både på tilbud og pris. Og selv om Kirkens Bymisjon har takket nei til å legge inn anbud fordi lønna er for lav.

Sunnmøringen har blinket seg ut eldreomsorgen, og målet hennes er å gjøre Oslo til et utstillingsvindu for fritt brukervalg. En økende skare eldre skal kunne velge og vrake i private og offentlige omsorgstilbud. Hvis Sylvi får det som hun vil.

-  Sentral styring av sykehjemsdriften vil sikre bedre valgfrihet. Tilbud skal skreddersys for den enkelte og ikke være A4 som i dag. Og så må vi få et eldreombud. Helst før neste år, sier 28-åringen fra Ørskog i Møre og Romsdal.

Det var der, hjemme på gården, Sylvi Listhaug ble en skikkelig gamlis.

FARMOR ER det ene nøkkelordet. John Alvheim er det andre. Og så var det slik at det dukket opp tvillingbrødre på gården da Sylvi var drøye tre år. Derfor krabbet veslejenta opp trappa til annen etasje. Der bodde farmor. Og der startet et livslangt vennskap.

-  Farmor og jeg begynte å snakke politikk da jeg ble stor nok. Jeg sverget at jeg ikke skulle flytte hjemmefra så lenge hun levde, sier Sylvi.

Farmor ble hjertesyk i 60-årsalderen og flyttet seinere til eldrebolig, men Sylvi fortsatte å være en hyppig gjest fram til 2000. Da døde hun. Dagen etter at hun fylte 89 år.

Fremskrittspartiet dukket opp i Sylvis liv da hun var 16. Hun hadde sett John Alvheim harmdirrende diskutere eldreomsorg på tv. Sammen med farmor. Siden har hun vært Alvheims disippel.

-  Jeg likte det han sa. Det var Frps eldreomsorg og kriminalpolitikk som tente meg, sier hun.

-  Var familien din Frp-ere?

-  Nei, faren min var ikke så begeistret for valget mitt, men farmor gikk fra Kristelig Folkeparti til Frp. Til slutt. Jeg tror faren min har gjort det samme. Som melkebonde er han jo ikke så begeistret for landbrukspolitikken vår, men jeg tror ikke han liker Senterpartiet lenger.

-  Hvorfor blir et ungt menneske som deg interessert i eldreomsorg?

-  Jeg har alltid likt gamle folk. Jeg har jobbet som hjemmehjelp og på aldershjem i fem år. Da jeg tok lærerutdanning i Volda, dro jeg hjem hver helg. Farmor og en gammel onkel av faren min trengte meg. Jeg trivdes godt på aldershjemmet. Det er den artigste tida jeg har hatt, sier Sylvi.

ARTIG ER kanskje ikke ordet man ville bruke om den mest utskjelte byrådsposten i Oslo. Sylvi Listhaugs tidligere sjef og forgjenger, Margareth Eckbo, trakk seg i januar i år etter en turbulent periode. Den meget kontroversielle Frp-byråden sa til slutt rett ut at stoppeklokkeomsorg var en realitet. Budsjettet rakk ikke til mer.

-  Og du vil ha bedre tjenester for samme sum penger som i dag?

-  Ja.

-  Har verden forandret seg siden Eckbo?

-  Målet mitt er at den enkelte skal få flere timer hjemmehjelp enn i dag. Dessuten mangler Oslo et trinn som passer for folk som ikke kan være hjemme, men som ikke er så syke at de trenger sykehjemsplass. Vi må tilbake til noe som likner på aldershjem.

-  Da må det vel mer penger til?

-  Ja, men det vil koste mindre enn sykehjem.

VESTLANDSJENTA HAR klokkertro på den omstridte utvidelsen av brukerbestemt hjemmehjelp. En hjelp som skal drives av både det offentlige og private aktører. Etter flere år ved roret, er Høyres og Frps hovedstad ikke blitt et utstillingsvindu det er så mye å skryte av, mener mange.

Krangelen går om de 300 sykehjemsplassene som ble borte i fjor. Frp sier tallene er gale, og at det er blitt en økning på over hundre plasser.

-  De endelige tallene for 2005 kommer i juni, sier byråden.

Realiteten er at enerom har spist av sykehjemsplassene. Det samme har korttidsplasseringene. Fritt institusjonsvalg er også saldert bort i enkelte bydeler. Derfor vil Sylvi sentralstyre valgene tilbake.

Men har ikke byråden lest avisenes ustoppelige historier om elendigheten? Om 90-åringer som blir kasteballer mellom sykehus og korttidsplasser på sykehjem? At det for mange, særlig hvis man har en partner som klarer seg selv, er vanskeligere å få en sykehjemsplass enn å vinne i Lotto.

Var det artig hun sa det var?

-  Terskelen for å få sykehjemsplass er høy, men det er ikke spesielt for Oslo, sier Sylvi tørt.

SYLVI LISTHAUG er et arbeidsjern. Som ung vasket hun møbelfabrikker, busser og hjemmene til gamle mennesker ved siden av skolegang og studier. Å henge sammen med andre ungdommer på bensinstasjonen i Ørskog var det ikke mye tid til. Som tenåring var hun ivrig fotballspiller, og som 20-åring begynte hun i lokalpolitikken i Ørskog. I fjor ble det slutt med kjæresten, og nå fylles 24 timer i døgnet med politikk. Bare Henning Mankells krimbøker gir Sølvi litt upolitiske tid.

-  Jeg jobbet som lærer i Ørskog i ett år. Så dro jeg til Oslo for å jobbe for partiet. Jeg har alltid visst at jeg skulle flytte til Oslo. Her er det større valgfrihet, sier hun.

Etter jobb som rådgiver for Frps stortingsgruppe og deretter jobb som byrådssekretær, ble hun kastet rett ut i byrådsstillingen.

-  Vi får se hva snuppa får til, sier flere Magasinet har snakket med innenfor eldreomsorgen. De er alle veteraner som ikke tror på ordmagi, men på konkrete handlinger.

-  Jeg vet hva jeg vil, men det kan ikke skje over natta, sier den unge politikeren.

-  Mora mi ringte nylig og sa at jeg må begynne å slappe av i helgene.

-  Hva gjør du når du slapper av?

-  Jeg slapper aldri av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!