Gammelt og godt

Det Gamle Kjøkken er ganske nytt, men kan godt komme til å få et langt, langt liv.

- FRAMTIDSRETTET. Det er det innehaverne av Det Gamle Kjøkken er, sa Fredag. Sammen med Robinson hadde Fredag tatt beina fatt fra Dagbladets redaksjon, trosset høstmørket og trasket av gårde mot Vika. De hadde gått gjennom Victoria terrasse, krysset Vikatorget og rotet rundt i gatene omkring det gamle Vestbanesporet, hvor det for tida reises nye boliger for folk som vil bo eksklusivt, stille og svært sentralt.

- Mange nye boliger betyr mange nye spisegjester. Og tenk bare hvordan denne bydelen vil forandre seg når Tjuvholmen like her borte står ferdig, sa Fredag, som kortet ventetida før forrettene med et glass Sauvignon Touraine Prestige (70,-).

- Ja, hvis Det Gamle Kjøkken ikke har avgått ved døden grunnet alder før det, sa Robinson.

MENYEN ER fort gjort å komme gjennom. Utvalget er inspirert av årstida, fremdeles er det høst på menyen, selv om lutefisken allerede har meldt sin ankomst.

Fredag valgte en ferdig oppsatt fireretters, bestående av andeleverterrine, dampet blåkveite, okse indrefilet og konfektkake, til kr 395,-. Robinson tok for seg à la carten. Grillet kamskjell (115,-) til forrett og lammecarré (215,-) til hovedrett.

Et par glass hvitvin til forrettene og etter anbefaling fra en svært behagelig og åpenbart kunnskapsrik servitør, ei flaske Castillo Perelada Tinto Reserva 1998.

- Jeg har hørt at mottoet på kjøkkenet er enkelt og gammeldags. Men med en personlig vri, sa Robinson.

- Er ikke det den nyeste trenden, nå når crossoverbølgen, med dens elleville og gøyale kombinasjoner, endelig har trukket seg tilbake?

- Jo, alt gammelt er plutselig nytt igjen. La, la, la, og jorda snurrer rundt som før, nynnet Robinson.

FORRETTENE viste at mottoet i hvert fall et stykke på vei var satt ut i livet. Robinsons kamskjell var tradisjonelle, grillet og servert på ei seng av salat. Det eneste som brøt litt, var at de kom med skjellets rogn. Fredags terrine var derimot rene smaksbomben og hadde nesten kremkonsistens.

Tilbehøret besto av småbitter lollorossosalat, søte pinjekjerner og syrlig sauternesgelé.

- Hvis dette er gammeldags, er det ingen tvil: Det gamle er både eldst og best. Det smaker helt fantastisk.

Den påfølgende fisken holdt ikke samme nivå, og var desidert måltidets lavmål. Litt for lenge dampet, litt for fast, litt for tørr - litt for kjedelig.

- Men nå hører det med at din favorittmat er sashimi, bemerket Robinson.

FREDAG ble i bedre humør da indrefileten kom på bordet. Mør, god og for å bruke en klisjé: Som smør.

Tilbehøret var heller ingen ting å si på: Fennikel, squash, gulrøtter, sjampinjong - akkurat passe kokt. En reduksjon basert på balsamicoeddik tilførte en spennende snert. Og da lammet til Robinson kom på bordet, fikk stakkaren problemer med å uttrykke seg.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Dette er ubeskrivelig. Jeg kan ikke huske sist jeg spiste så godt lammekjøtt. Det er bare én ting å si: Kom og smak sjøl. Fredag fikk smake og sa seg helt enig.

- Akkurat passe krydret, passe stekt og med en konsistens som er himmelsk. Jo, dette er i særklasse, lød dommen.

At tilbehøret var praktisk talt identisk med Fredags okse, fikk heller være. Under resten av hovedretten falt det ikke mange ord over bordet.

Og for ordens skyld: Vinen passet ypperlig til både lam og okse.

Måltidet ble avsluttet med konfektkake, tung, søt og saftig, og vannbakkels fylt med vaniljekrem og pyntet med sjokolade (95,-). En verdig avslutning på et til dels fantastisk måltid.

OVER KAFFE AVEC ble framtidsutsiktene for Det Gamle Kjøkken diskutert.

- Beliggenheten er sentral, med giganten Storebrand like over gata, det er pent nok til å ta med forretningsforbindelser, sa Fredag.

- Og samtidig er det ikke mer formelt eller dyrere enn at også folk uten representasjonskonto kan gå hit, sa Robinson.

- Klarer Det Gamle Kjøkken å holde nivået både på kvalitet, service og pris, bør det ha et langt liv foran seg.

Off-Aker Brygge: Det Gamle Kjøkken ligger bare et steinkast fra Aker Brygge. Har du først funnet veien hit, kommer du nok tilbake.