Gasskraftverk

Den trauste, norske ertesuppa gir noe mer enn bare et puff i baken.

ERTENE LEVER ET MERKELIG DOBBELTLIV. Om sommeren er de lysegrønne signallamper, søte og gode som godteri. Men straks etter at de er plukket, begynner forfallet. En ert som ble plukket i går er ikke like god som den du plukket i dag. Og i overmorgen er dens lysende karriere over. Sukker blir forvandlet til stivelse, den myke mildheten blir til harde små, matte kuler. Mens den ferske erta kan hisse opp til sommerlig begeistring, er den eneste opphisselsen du kan få ut av ei tørket ert den du sender ut av et blåserør. Og den er ikke særlig behagelig. Men ikke alt trenger være spennende, eksotisk eller opphissende. Den fornuftige, norske ertesuppa har ikke lenger posisjon som en viktig del av vårt kosthold, men det betyr heller ikke at den har glemt sine kunster. En rykende varm, gusjegul ertesuppe er spiselig trygghet, et minne om at noen ting er uforanderlige, om at svineknoker er nyttige og om at de heftigste diskusjonene om gasskraftverk er de som finner sted innenfor hjemmets fire vegger. GAMMELDAGS, NORSK ERTESUPPEMye av poenget med den varmende, norske ertesuppa er at den skal være basert på en fyldig kraft som du nesten bare får hvis du koker en røykt svineknoke eller beinet fra ei spekeskinke. Når det er sagt, må jeg innrømme at ertesuppe er sånn mat jeg lager når jeg føler at verden er stor og skummel og jeg knapt orker å gå ut av døra {ndash} langt mindre å finne fram til en butikk som selger svineknoke. (Tidligere fantes det overalt, når er det bare de mest moderne og raffinerte eller gammeldagse butikkene som fører slike varer.) En akseptabel erstatning er bacon og litt god kraft.Ertene må ligge i bløt, hvis ikke risikerer du å slippe løs ubehagelig mange av dypets krefter. Nok til 4 personer:250 gram gule erter1 røykt svineknoke eller 1,2 liter kraft og 2 skiver bacon50 gram kålrabi, sellerirot eller pastinakk1/3 purre1 løk1 laurbærbladlitt friske urtersmørev. rømme til serveringLegg ertene i bløt over natta i ei gryte med vann. Er svineknoken veldig salt? Legg den i vann i minst et par timer. Bytt vann et par ganger underveis. Hakk løk, kålrabi, purre og ev. bacon (hvis ingen svineknoke). Varm litt smør i ei gryte. Stek bacon til det begynner å bli sprøtt. Ha i løk og stek til løken begynner å bli myk. Sil vekk vannet fra ertene og ha ertene i gryta sammen med kålrabi, purre, laurbærblad, svineknoken og 1,5 l vann. (Ingen svineknoke? Ha i kraft, og ikke no\' vann.) La koke i en times tid til ertene er skikkelig møre. Smak til med litt urter og kontroller at den er passe salt og kraftig. (Er den for salt, server masse rømme til, det minsker følelsen av salthet.) Ta ut knoken. Visp kraftig rundt i suppa med en pisk eller sleiv for at stivelsen i ertene skal jevne den. LYS OG FRISK MODERNE ERTESUPPEDette er en lysegrønn drøm, en lett forenkling av den klassiske Crhme Ninon. Egentlig skal du lage denne av sommerens første søte erter, men det går nesten like greit å bruke frosne erter du finner i butikken. Poenget her er det motsatte som når du lager den tradisjonelle: Det er om å gjøre å beholde mest mulig av den opprinnelige lysegrønne fargen og søtheten, så du må ikke koke for lenge. Forrett til 4: 6 dl frosne eller helt ferske erter 6 dl kyllingkraft (eller kyllingbuljong)1 løk1 skive bacon2 fedd hvitløk4 ss pisket kremPisk krem til den er stiv og luftig. Hakk løk, hvitløk og bacon og fres det forsiktig til løken er blank, det tar omtrent 5 minutter. Hell over kyllingkrafta og kok opp. Ha i ertene, kok opp og kok til de er ferdige, det tar omtrent 5 minutter, sjelden særlig mer. Mos erter, løk, bacon og kraft til en jevn, luftig masse med en stavmikser. (Evt. kan du mose dem i en kjøkkenmaskin.) Hell suppa i porsjonstallerkener. Ha ei spiseskje pisket krem i hver før du serverer. Meninger om mat? Bli med i diskusjonen på vårt matforum! andreas.viestad@dagbladet.no

<HLF>Trygt og godt:</HLF> God, gammeldags ertesuppe.